„Петте рани“ – теорията на Лиз Бурбо, ревю от Бела Чолакова

Лиз Бурбо е автор на 26 книги, продадени в над 5 милиона екземпляра. Има собствено училище по личностно развитие в Канада, което носи името на най-известната й книга „Слушай своето тяло“.

За мен една от най-добрите й творби е „Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си“ – анализ на това как травмите се запечатват на нивото на нашето тяло, как могат да бъдат разпознати и излекувани.

Лиз Бурбо е създател на системата, според която хората се делят на пет основни типа, в зависимост от водещата си травма – отхвърляне, изоставяне, унижение, предателство и несправедливост. Тя разглежда подробно по какъв начин тези рани стоят в основата на всички физически, емоционални и психологически проблеми в нашия живот; както и как получаваме тези травми и какви маски носим, за да ги прикрием.

Изследователката споделя наблюденията си, плод на десетки години работа с хора, и обяснява ясно как се появява всяка една рана, на каква възраст се пробужда, какви са причините за нея, как се кодира в тялото и как може да бъде разпозната по характеристиките му, какъв е характерът на човека, който носи тази рана, какви са най-големите му страхове, начинът, по който говори, начинът, по който се храни и какви болести може да развие.

Например раната от отхвърляне възниква от раждането до първата година на детето, създава човек, носещ маската на бягащ, със свито и слабо тяло, с характер на перфекционист, който не вярва в себе си и се страхува най-вече от паниката. С липса на апетит при изпитване на силни емоции. Предразположен към анорексия.

Раната от изоставяне се заражда между първата и третата година на детето и човек става „зависим“, имащ винаги нужда от одобрение и внимание, със слабо тяло без тонус, страхуващ се най-вече от самотата, с добър апетит, но предразположен към булимия, мигрена, късогледство.

Унижението създава човек тип „мазохист“ – който се срамува от себе си, не се вслушва в нуждите си, грижи се предимно за другите. Често е с едро и закръглено тяло, обича богати на мазнини храни и шоколад, яде лакомо. Страхува се от самотата, предразположен е към диабет, проблеми с черния дроб и щитовидната жлеза.

Предателството провокира носенето на маската на „контролиращ“. Такива хора излъчват сила и мощ. Мислят се за отговорни, съблазнители и манипулатори са, искат всичко да е под техен контрол. Най-големият им страх е от раздяла и отхвърляне. Имат добър апетит и ядат бързо. Предразположени са към проблеми с храносмилателната система.

Раната от несправедливост поражда хора, които са „сковани“ – с изправено, но сковано тяло. Перфекционисти, които се стремят винаги да са съвършени и затова пренебрегват истинските си чувства. Най-много се страхуват от студенината. Те се контролират в храненето, но изпитват срам, когато губят контрол. Може да се разболеят от бърнаут, разширени вени, невроза, безсъние.

Лиз Бурбо разглежда подробно всеки един от петте типа хора, как получават тези рани, как ги преживяват, кой от родителите е водещ за нанасянето на раната. Описва как точно раните могат да бъдат разпознати единствено от външния вид на човек. Разглежда характера на всеки един от хората, как говорят и как мислят, от какво се страхуват.

Информацията е предадена изключително увлекателно и разбираемо. Авторката помага на хиляди хора да установят реалната причина за конкретни проблеми в живота си, включително и за физиката на тялото.

В последната глава тя разглежда най-важното – как всеки да може да открие своята рана и да я лекува така, че да се спаси от негативните ефекти от носенето на своя тип маска. Как да промени мисленето си, отношенията с близките си, как да преодолее травмите от миналото, за да преобрази както физиката, така и психиката си.

Лиз Бурбо е известна най-вече като застъпник на теорията, че всеки човек живее този живот, за да бъде автентичен. Затова и всичките й книги са насочване към правилния път за изцеление на раните на душата, за да може човек да преоткрие истинската си същност и най-сетне да бъде себе си.