„Нощта преди Коледа“, ревю от Бела Чолакова

„В нощта преди Коледа къщата спи.
Всичко е тихо. Дори мишле не цвърчи.
Над камината стройно чорапки висят.
Дядо Коледа чакат. Вън се трупа снегът.“

С тези думи започва едно от най-известните коледни стихотворения – „Нощта преди Коледа“. Написано от Клемънт Кларк Мур преди 201 години – през 1882 г., то продължава да радва и децата, и големите дори днес. Неслучайно всеки декември на гроба на писателя в двора на църквата „Тринити“ в Ню Йорк се събират негови почитатели, поднасят му венец и пеят коледни песни. Защото дори двеста години по-късно неговите думи за Коледа носят вълшебство и радост.

Истината е, че Мур всъщност дори и не предполага, че ще остане в историята именно с това свое стихотворение. Роден през далечната 1779 г. в Ню Йорк, той се обучава в Колумбийския университет и мечтае да направи академична кариера. Пише множество трудове върху политически, езиковедски и религиозни въпроси, и въпреки че те са добре приети в научните среди, не му носят чак такава слава. Вълшебството се случва, когато Мур написва набързо за семейството си едно празнично стихче, без дори да мисли, че то ще се превърне в едно от най-известните коледни произведения.

До такава степен ученият възприема това стихотворение като просто нещо създадено набързо само за семейството му, че дори и не го подписва с името си. То стига до публикуване заради една жена, която чува децата на Мур да го рецитират и го предлага на нюйоркския вестник „Трой Сентинел“. За първи път стихотворението е издадено точно преди двеста години – на 23 декември 1823 г., но е без автор и е озаглавено „Разказ за посещението на свети Никола“.

Много интересна е и историята на произведението след това. То веднага е харесано както от децата, така и от възрастните и бързо се препечатва в множество вестници, учебници, антологии и специални издания. Децата на Мур настояват той да признае, че е негов автор и той го прави едва повече от двайсет години след написването му, като го включва в издание със свои поеми, озаглавено „Стихотворения“.
След това обаче други писатели се опитват да му оспорят авторството, като твърдят, че не го е измислил той. Някои твърдят, че истинският автор е Хенри Ливингстън-младши. Интересното е, че този спор не е решен и до днес и наследниците на Ливингстън се опитват да докажат това твърдение.

Каквато и да е истината, е факт, че това е първото стихотворение, което представя образа на Дядо Коледа по този начин – като добродушен, симпатичен и добър старец. Защото преди това той е бил описван по-скоро като страшен и носещ възмездие. Мур обединява образа на свети Никола – покровител на децата и на морските кораби – с образа на един холандски помощник, който работи за семейството му по това време. И така се ражда образът на един „дундест и весел“ старец, който лети с шейна в нощта и раздава подаръци.

Стихотворението е издавано десетки пъти в различни интерпретации и с разнообразни илюстрации по цял свят. Илюстраторката Холи Хоби представя една много лична и вълшебна интерпретация на творбата на Мур. Със своите рисунки тя успява да предаде именно мистичното вълшебство, което цари в коледната нощ – нощ на очаквания, на надежди, на доброта, на чиста детска радост; нощ, в която всичко е възможно.
Холи Хоби споделя: „Начинанието да илюстрираш любима класика е доста плашещо. Трябва да подходиш с уважение към неизменната ценност на произведението, но в същото време да съумееш да го направиш свое. А стихотворението на Клемънт Кларк Мур представлява още по-голямо предизвикателство, защото върху него са работили толкова много доказали се илюстратори, а усилията им са определяни от „великолепни“ до „прилични“. Аз подходих с желанието моята интерпретация да се съсредоточи върху усещането за мистичност и сбъдване на чудеса, което преобладава в стихотворението.

Коледната нощ е магична нощ, изпълнена с толкова много очакване и вълнение. Затова образът на малкото дете играе така важна роля – именно малчуганите могат да видят невидимото. Докато работих, непрекъснато се пренасях в коледите от моето детство или в тези, които съм прекарала със своето все още младо семейство. Именно тези спомени бяха моето вдъхновение.“

Магията, която Клемънт Кларк Мур създава преди 201 години е прекрасно уловена и пресъздадена от Холи Хоби, за да се роди една чудна книга за истинските мечтатели, за тези, които в сърцето си се чувстват деца, за тези, които все още вярват във вълшебства.