„Елизабет, кралицата“, ревю от Бела Чолакова

Тази книга прочетох преди повече от пет години, но няма как да не ви разкажа за нея точно сега. Тя е великолепна, изчерпателна и позитивно написана. Именно така вярвам, че трябва да се съхранява споменът за подобна личност. „Елизабет, кралицата“ от Сали Бидъл Смит ни зашеметява с почти 750 страници, в които ни се разкрива малко по малко човекът зад короната, жената зад титлата, нейните невероятни артистизъм, спонтанност и ярък темперамент.

Известната авторка на исторически портрети описва с подробности почти целия живот на кралицата и ни поднася множество любопитни факти, като това, че Елизабет II не е имала паспорт, не е можела да гласува, обожавала е да кара кола, но не и да слага предпазен колан. Че е умеела да сменя гуми и свещи, както и да обезвъздушава спирачки и да разглобява двигатели. Че никой не е имал право да се обръща към нея по име, освен съпругът й принц Филип.

Много интересно е описан моментът, когато Елизабет Александра Мери Уиндзор разбира, че има възможност някой ден да седне на трона. Преди да навърши десет години тя дори не е в първите претенденти за наследяване на короната. Баща й става крал напълно ненадейно дори за самия него на четиридесет и една години.

В „Елизабет, кралицата“ Сали Бидъл Смит описва как, когато съобщават на двете сестри, че баща им ще наследи короната, по-малката Маргарет се обръща към Елизабет с думите: „Това значи ли, че ти ще трябва да станеш следващата кралица?“, на което тя отвръща: „Да, някой ден“. А реакцията на Маргарет е съвсем искрена: „Горката ти“.

Изключително изненадващи за мен бяха разкритията как през 1945 г. Елизабет е изпратена в учебен център по автомобилна техника, ръководен от Спомагателния териториален корпус. Там се научава да кара тритонен камион, да сменя гуми и свещи, да разбира как работи една запалителна уредба и да разглобява двигатели.

Вълнуващо е описана и любовта между нея и бъдещият й съпруг. Според Сали Бидъл Смит Елизабет се запознава с принц Филип, когато той е на осемнайсет години, а тя едва на тринайсет. Но още тогава остава запленена от него. Той е поразително хубав, но е беден. Майката на Елизабет съвсем не одобрява тази дружба и прави всичко по силите си да убеди дъщеря си някой ден да се омъжи за избран от семейството младеж от виден аристократичен род. Но Елизабет е упорита и умее да се бори за нещата, които иска. Осем години след първата среща, тя се омъжва за принц Филип. Независимо че всичко останало в живота й тогава е планирано от други, тя взема най-важното решение сама.
Всъщност авторката ни показва, че в много отношения Елизабет – преди, но и след като става кралица – винаги взема най-важните решения сама. Страница след страница ни се разкрива една силна жена, която умее да брани своето лично пространство, да преглъща мъката и да поставя дълга над всичко. В ежедневието и брака, като лидер, стратег и дипломат, като дъщеря и майка, съпруга и баба – в радост и болка тя си остава неизменно Елизабет, кралицата.

Всъщност авторката вдига завесата, както на най-важните събития в живота на кралицата, така и на незначителни забавни случки. Много ме разсмя описанието на едно градинско парти в Бъкингамския дворец през 2007 г., когато Елизабет II задава на гостите си стандартни въпроси от рода на: “Отдалече ли идвате?” и т.н. Но след поредното представяне някаква жена на свой ред пита кралицата: “А вие с какво се занимавате?” Самата Елизабет II разказва по-късно тази случка и споделя: “Нямах никаква представа как да й отговоря.”
В книгата не са спестени и тъжните моменти, и трудните избори, проблемите. Постоянният натиск от страна на пресата, драмите, в които се забъркват някои членове на кралското семейство, скандалите, обвиненията.

Това е невероятно изчерпателно написана история за един повече от невероятен живот. Привилегия е да можем да надникнем зад стените на замъците, зад официалните церемонии и да съзрем истинската, силна и вдъхновяваща жена, която неизменно остава една от най-впечатляващите личности на нашето време. И всъщност, не само на нашето време.

Авторката Сали Бидъл Смит e известна със своите историческите биографии. Сред най-известните й творби са биографиите на принцеса Даяна, Кралица Елизабет II, Бил и Хилъри Клинтън и Джон и Джаки Кенеди. Сали Бидъл Смит е и журналист на свободна практика към изданията “Венити Феър”, “Тайм” и “Ню Йорк Таймс”.

“Елизабет, кралицата” печели наградата на читателите на сайта Goodreads за най-добра книга в жанра “История и биографии” за 2012 г.