„Сянката на щуреца“, ревю от Бела Чолакова

Юлия Спиридонова-Юлка е една от най-любимите ми съвременни писателки. Тя е автор на обичани поредици за деца и тийнейджъри и е първият български писател, номиниран за най-голямата световна награда за детска литература „Възпоменателна награда Астрид Линдгрен“. Получава номинацията пет поредни години. Носителка е и на множество други награди – „Петко Р. Славейков“ за принос в детската литература, „Перото“ и „Бисерче вълшебно“.

Най-новата й книга предизвика огромен интерес веднага след излизането си. „Сянката на щуреца“ официално се води тийнейджърски роман, но е задължително четиво и за големите читатели, най-вече за тези, които са родители. Защото историята е увлекателна и динамична, и ни разкрива света на съвременните тийнейджъри – толкова на пръв поглед близък, но всъщност толкова далечен.

Историята ни среща с петнайсетгодишната Мона, която няма приятели, нито особен талант, а и не се смята за красива. Мона обаче обожава да чете и именно там в книгите намира своите приятели – криминалните детективи. Тя иска да тръгне по стъпките на Шерлок Холмс и Еркюл Поаро и съдбата й поднася този шанс.

Мона е живяла дълго време във Франция, но се завръща в България, защото ексцентричната й майка с френски корени решава отново да смени държавата. Тя отдавна е разведена с бащата на Мона, който е праволинеен хирург с ново семейство. Мона има една досадна седемгодишна полусестра и една доведена – Димана, която е бютивлогър – изключително красива и изключително популярна.

За Мона няма по-голям ужас от това да се окаже в един и същи клас именно с Димана. Тя ненавижда всичко, което доведената й сестра представлява. Когато обаче в училище се появява крадец, Мона ще трябва да обедини сили именно с Димана, за да разкрие загадката. А тя се оказва много по-сериозна и много по-опасна от просто една кражба. На всичкото отгоре Мона се сблъсква челно и с първата си любов. Нещо, за което няма как да черпи мъдрост от любимите си Шерлок Холмс и Еркюл Поаро.

„Сянката на щуреца“ е книга за всеки, който се е чувствал различен и не на място. В тийнейджърските години това като че ли е задължителен период, но съвсем не сме застраховани от тези усещания и в по-зрели години. В известен смисъл историята на Мона е историята на всяка една от нас. Тя понякога се чувства недостатъчно красива, недостатъчно бляскава и недостатъчно талантлива. Нима не я разбираме?

Но това е и книга за тъмнината, която понякога обзема всеки от нас и през която неизменно минават тийнейджърите. Авторката пише: „Всички на тяхната възраст изглеждаха така отвътре. Почернели. Самотни, отчаяни, уплашени, ядосани. Не, не ядосани. Бесни!” Именно тази тъмнина трябва да се стремим да запълним с обич и приемане.

Юлия Спиридонова-Юлка засяга и изключително сериозната тема за опасностите в интернет, които са само на клик разстояние – за изкушенията, но и за манипулациите онлайн, за подтикването към престъпления и за най-страховитите проявления на човешката природа. Заради всичко това романът е изключително полезен за родителите. Консултант на книгата е Иван Тричков – консултативен психолог, аналитично психо-телесен терапевт и социален педагог.

„Темата за опасностите, които дебнат децата в интернет, отдавна ме тревожи – споделя авторката пред Ани Бурова за „Литературен вестник“. – Нямам предвид само измамите, тормоза, опасните предизвикателства, а и влиянието, което хора, събрани от кол и въже, оказват върху мисленето, светоусещането, душите на децата. И тъй като смятам, че художествената литература има много по-силно въздействие върху младите хора от сухите факти, реших да напиша книга за това. Забавна, щура история, която подрастващите да четат с удоволствие, защото най-важните неща в книгите са между редовете.“

Юлия Спиридонова-Юлка наистина е успяла да го постигне. Представила е всички сериозни теми не натоварващо, а напротив чрез изключително интересно и бързоразвиващо се действие, изпипани тийнейджърски реплики и много чувство за хумор.

„Сянката на щуреца“ е книга, която ще ви накара да се замислите за ролите и образите, които сами избираме да имаме в обществото, за истинското лице на всеки, за приятелството, което може да бъде открито на необичайни места, за силата на семейството, за топлината на любовта. Това е книга за смисъла, който всички търсим и който, ако загубим, можем наистина да потънем в тъмнина. Именно да го намери и да го запази е най-трудното предизвикателство за всеки един човек.