Интензивна козметична грижа за зрялата кожа, от д-р Вяра Димова

Зряла e кожата, в която откриваме начални признаци на биологично стареене, представени с характерни изменения в нейната структура и функции. Обичайно тези промени се отнасят за възрастта след 30-35 години, но могат да се наблюдават и в по-млада възраст. Най честата причина за преждевременно стареене на кожата е системното въздействие на неблагоприятни външни фактори и неправилната козметична грижа.

Начинът по който кожата остарява зависи от множество фактори. Най-важнa, разбира се е генетиката, но съществено влияние върху стареенето оказват също диетата, начинът на живот, сънят, приемът на лекарства и алкохол. Увреждането от външни климатични фактори, замърсяване, йонизираща радиация, химикали и токсични вещества директно ускоряват стареенето. Слънчевите лъчи увреждат епидермиса и дермата и причиняват фотостареене. Тютюнопушенето, като основна причина за преждевременно стареене е свързано с образуването на свободни радикали, увеличено разграждане на колагена, липса на адекватно оросяване и недостиг на хранителни вещества.

Физиологичните изменения характерни за зрялата кожа включват сухота, намален тургор и еластичност, поява на бръчки, увисване, наличие на пигментни петна и видими капиляри. Зрялата кожа има специфични потребности и се нуждае от по-интензивно увлажнение, подхранване и специална анти-ейдж козметика. Съществуват и множество естетични процедури, които се използват за профилактика и терапия на стареенето. Адекватният и професионален подход може да съхрани здравия и красив външен вид на зрялата кожа за дълго време.

Какво причинява видимите белези на стареене в зрялата кожа
Една от основните причини за стареене са промените, които засягат генома и кожните белтъци. Тези изменения са част от естествените процеси на стареене, но слънчевото въздействие има свойството да ги ускорява значително. Докато УВ-В лъчите директно увреждат ДНК молекулите, УВ-А лъчите действат индиректно чрез генериране на свободни радикали. Нарушават се процесите на метилиране и опаковане на ДНК, което включва или изключва някои гени. Нарушава се деликатният баланс на синтез и разграждане на кожните белтъци. С увреждането на митохондриалната ДНК настъпва дисбаланс на енергийните и окислителни процеси в клетките. Узряването на кератиноцитите е нарушено, натрупва се голямо количество стареещи фиброцити, които имат изменен метаболитен профил. Отделяните тях вещества предизвикват атрофия на епидермиса и дермата и нарушават бариерните функции.

Тъй-като в основата на тези изменения стои увеличеното количество свободни радикали, един от класическите методи на анти-ейдж терапията е подкрепянето на антиоксидантната защита на кожата. Множество антиоксиданти може да се прилагат локално върху кожата, с цел забавяне на стареенето. Такива са Витамин С, Витамин Е, ниацинамид, ликопен, каротеноиди и полифеноли. Има клинични доказателства, че приложението им върху кожата намалява ултравиолетовия еритем и маркерите на ДНК увреда. Ресвератролът повишава синтеза на глутатион, стимулира образуването на нови митохондрии и подобрява окислителните процеси в клетките. Витамин С предпазва ДНК молекулите от ултравиолетово увреждане и засилва производството на ензими, разграждащи повредените белтъци. Ниацинамидът също засилва възстановителните процеси, подобрява качеството на митохондриите и регенерацията на епидермиса. Коензим Q10 възстановява митохондриалната функция и подобрява процесите на окисление.

Системните антиоксиданти също имат протективен ефект срещу утравиолетовото увреждане. Правилното дозиране на тези добавки е от съществено значение, за да не се наруши баланса в организма.

Ролята на антиоксидантите е значителна, особено в областта на превенцията на стареенето, а в по-малка степен за стимулиране на възстановяването.

Проучва се и локалното приложение на някои молекули, използвани за системна антиейдж терапия. Например метформинът, лекарство прилагано при диабет, прониква добре през кожата, ускорява възстановителните процеси в митохондриите, стимулира продукцията на колаген и възстановява бариерните функции.
Една от бъдещите терапевтични антиейдж стратегии е директното премахване на стареещите клетки с помощта на вещества, наречени сенолитици. Засега са проучени само ефектите на тези молекули върху клетъчни култури. Потенциални медикаменти с такова действие са кверцетин и дизатиниб.

Промени в епидермиса и дермата на зрялата кожа
При биологичното стареене епидермисът изтънява и неговата регенерация се забавя. Фотостареенето от своя страна нарушава процесите на нормално съзряване на епидермалните клетки-кератиноцити, намалено е тяхното възпроизвеждане и се забавя излющването им. Това са адаптивни промени в кожата с цел да се запазят бариерните функции. Намалената секреция на липиди се компенсира от задебелен рогов слой, съставен от големи корнеоцити, които се излющват по-бавно. Забавеното обновяване на епидермиса и удължаването на клетъчния цикъл е причина за бавното заздравяване на стареещата кожа след нараняване.

С напредване на възрастта, дебелината на кожата и кожните придатъци намалява. Броят на слоевете в епидермиса се редуцира, намалява броя и изразеността на дермалните папили и се заглажда граничната зона между епидермис и дерма. Изтъняването и прогресивното намаление на кожната еластичност прави кожата видимо отпусната и сбръчкана. Роговият слой е с намален капацитет за задържане на вода, поради намалени количества на натурални овлажняващи фактори и хиалуронан. Тези фактори са още по-редуцирани в изложените на слънце участъци. Атрофията на мастните жлези допринася за промени в кожната повърхност, която става по-груба, неравна и склонна към сухота.

Около 5 десетилетие се наблюдават съществени промени в структурата на колагеновите нишки. Те стават дезориентирани и фрагментирани. Еластичните фибри, обичайно разположени вертикално се ориентират хоризонтално и контактът с базалния слой на епидермиса отслабва. Това изменя изцяло механичните характеристики и здравината на кожата. Хроничното излагане на ултравиолетови лъчи води до още по-дълбоки дегенеративни изменения в клетките и кожните влакна. Стареещата кожа прогресивно променя структурaта си и губи стабилизиращата роля на колагена и еластина. Прогресиращата загуба на еластичност предизвиква увисване и задълбочаване на гънките. Глюкозоаминогликаните, отговорни за задържането на вода в дермата са прикрепени за видоизменените еластични нишки и това значително намалява функциите им. Фотоувредата е най-големият катализатор на стареенето, с преобладаване на пигментни нарушения, разширени капиляри и появата на дълбоки бръчки.

Повлияването на тези неблагоприятни промени е в основата на създаването на различни естетични и козметични решения за подмладяване на епидермиса и дермата.

Стимулирането на клетъчното обновяване подобрява външния вид на кожата и ускорява оздравителните процеси.

Жизненият цикъл на кератиноцитите обхваща периода на образуване на нови клетки в базалния слой на епидермиса и процесите на узряване и придвижване към повърхността, където клетките се излющват и отпадат. Продължителността на този цикъл зависи от възрастта, хормоните, общото състояние и нивото на стрес в организма. В изложените на външни въздействия участъци, обновяването обикновено е по-ускорено. Във възрастта около 20 години обновяването на епидермиса продължава 2-3 седмици.С напредване на възрастта процесите се забавят и този цикъл се удължава с около 10 дни.

Когато започваме нов козметичен режим е необходимо да изчакаме 1-3 кожни цикъла, т.е от 6-12 седмици, за да видим какъв ще е ефектът върху кожата. Това важи и за правилното планиране на различните естетични процедури с цел получаване на максимален ефект.

Как да се погрижим за епидермиса на зрялата кожа
Ежедневната козметична грижа за кожата може да активизира клетките и ускори кожната регенерация, да подобри релефа, тургора и еластичността. Външният вид на кожата може да се подобри значително и кожата да изглежда по-гладка, мека, еластична и с добър тургур. Видимо, дори бръчките може да станат по-незабележими, ако се подобри качеството на епидермиса.

Правилното почистване
Правилното почистване е в основата на успешната козметична грижа за зрялата кожа. Добре почистената кожа допринася за неутрализиране на вредните външни влияния, запазва бариерните функции и здравия външен вид, съдейства за хидратацията и абсорбцията на останалите козметични средства. За зрялата кожа е необходимо да изберем натурални почистващи средства без синтетични съставки, с по-деликатно действие и балансирано рН, за да не я дразним и изсушаваме допълнително.

Измивни средства от Руми Козметикс:
THE BALM -балсам за премахване на грим и за деликатно и дълбоко почистване с масла от таману, рицин и арган; особено подходящ за зряла кожа. Като втора стъпка за по-комплексно почистване можем да добавим:

Измивна пяна според типа кожа:

 • За суха и нормална кожа:
 • с хиалуронова киселина, подпомагаща хидратацията.

 • За мазна и смесена кожа:
 • със зелен чай, който подсушава и свива порите.

 • За чувствителна кожа:
 • с алое вера с меко и успокояващо действие.

  Възстановяване на кожната бариера и хидратацията
  Здравата и добре функционираща кожна бариера предпазва от дехидратация, проникване на микроорганизми, алергени, дразнещи субстанции, свободни радикали и радиация. Кожната бариера може да бъде специално модифицирана, за да позволява по-лесното проникване на вещества.

  Овлажняващата козметика може да подобри мигновенно сухотата на кожата. Доскоро се смяташе, че този ефект е временен, защото приложените върху роговия слой вещества се излющват заедно с мъртвите клетки. Напоследък се натрупват доказателства, че ежедневната употреба на овлажняващи средства може да доведе до дълготраен ефект върху хидратацията, без да се повлиява от излющването на роговия слой. Това се дължи не само на директния хидратиращ ефект, но и на фармакологични ефекти, повлияващи физиологията на кожата. Задържането на вода в роговия слой прави кожната повърхност по-гладка и мека.

  Хидратиращи продукти от Руми Козметикс:
  GLOW хидратиращ лосион за ръце и тяло с масла от бодлива круша, макадамия и моринга;
  GLOW дълбоко хидратиращ дневен крем за лице– олекотена хидратираща формула с хиалуронова киселина и антиоксидантен ефект;
  Хидратиращ душ гел CITRO НЕЛKА с измиващо и хидртиращо действие с био етерични масла и енергизиращ аромат.

  Козметична ексфолиация
  Различните методи на козметична ексфолиация могат да повишат скоростта с която кожата се обновява. Ексфолиацията премахва наслагванията от рогови клетки на повърхността и стимулира възпроизвеждането на нови епидермални клетки. Ексфолиацията подобрява отделянето на себум, като освобождава порите от кератиновите запушалки и пречи на разширяването им. Ексфолиацията прави тена по-равномерен, защото заедно с мъртвите епидермални клетки отпада и съдържащият се в тях меланин. Осигуряването на по-голямо количество кислород пречи на развитието на патогенни микроорганизми. Допълнително предимство на този метод е подобряване на циркулацията, активизиране на метаболитните процеси в клетките и по-лесното проникване на ценните съставки от козметиката. Кожата става по-жизнена, мека и гладка, с равномерен тен.

  Скрабовете ексфолиират с помощта на абразивни частици с чиято помощ посредством триене се подпомага отделянето на мъртвите клетки и се получава механично полиране на повърхността на кожата. Скрабовете може да се използват целогодишно, но твърде честата употреба може да доведе до нарушаване на нормалния баланс в кожата. За нуждите на зрялата кожа е оптимално използването му 1-2 пъти седмично.

  Как да подобрим състоянието на дермата в зрялата кожа
  Възстановяването на трите основни структурни компонента на дермата – колаген, еластин и глюкозоаминогликани са обект на активни проучвания за създаване на нови анти-ейдж стратегии и терапии.

  За да се нормализира количеството на колагена и еластина в дермата е необходимо да се ускори синтеза им и да се намали разграждането им. Тъй като все още няма създадени ефективни методи за доставянето на тези елементи в кожата активно се разработва козметика за стимулиране на естественото производство на тези структурни елементи в кожата.

  Подмладяващите съставки в козметиката дават по-добър ефект ако се използват вечер, когато резорбцията на вещества и метаболизмът в кожата са повишени. Това е времето на активна регенерация и възстановяване на кожните структури.

  Анти-ейдж продукти от Руми Козметикс:
  MARU божествен еликсир за зряла кожа е най-новото предложение на Руми за дълбока и интензивна подмладяваща грижа; мултифункционален фитокомплекс от биомасла и екстракти с клинично доказан мощен лифтинг ефект, редукция на бръчките и подобряване текстурата на кожата.

  GLOW серум против бръчки с ценни етерични масла от безсмъртниче, тамян, здравец и роза; с подмладяващ, хидратиращ и озаряващ кожата ефект.

  PUGA – нощен серум против бръчки за озарена кожа на сутринта, специално създаден за чувствителната зряла кожа, с масла от шипка, слива и бодлива круша за повече колаген и активна фотопротекция.

  Специално за околочната зона:
  GLOW околоочен крем против бръчки и тъмни кръгове

  Силно хидратиращ и изглаждащ крем, с деликатно действие; интензивна формула с антиоксиданти, пептиди и екстракти от жасмин, глог и хлорела, които подмладяват очния контур.

  За дневна антиейдж грижа:
  PUGA дневен крем против бръчки за чувствителна кожа с бакучиол и пептиди за надеждна фотозащита и превенция на стареенето в комбинация с редките подмладяващи масла от нощния серум PUGA.

  Важен подход за превенция на образуването на бръчки е намаляване на възпалението с помощта на системни и локални антиоксиданти, в комбинация с ефективна слънцезащита и ретиноиди.

  Ретиноидите са едни от основните средства за противодействие на стареенето в зрялата кожа. Те играят ролята на регулатори на растежа и развитието на кожните клетки. Ретиноидите стимулират обновяването на кератиноцитите и уплътняват епидермиса. В роговия слой отслабват връзките между клетките и улесняват десквамацията. Намаляват вроговяването в устието на космените фоликули и редуцират големината на порите. Ретиноидите увеличават клетъчната активност на фибробластите и производството на нов колаген и подтискат действието на ензимите, които разрушават колагена. Едновременно с това се засилва разграждането на увредените еластични влакна, което възвръща еластичността и намалява жълтеенето. Ретиноидите стимулират растежа на нови кръвоносни съдове, подобряват кръвообращението и правят зрялата кожата видимо по-свежа и жизнена. Засиленият синтез на глюкозоаминогликани подпомага хидратацията. Ретиноидите подобряват общия външен вид на кожата, заглаждат релефа и редуцират бръчките. Локалните ретиноиди водят до значително подобрение на фотоувредената кожа и подтискат активността на атипичните клетки. Те нормализират разпределението на меланина в епидермиса и изсветляват хиперпигментациите. Ретиноидите не само правят леката до умерена фотоувреда обратима, но може да се използват и превантивно за запазване на кожния колаген. Ретиноидите могат да се прилагат 1-2 дневно, в сезоните без интензивно слънце.

  Слънцезащитата е ключов елемент в ежедневната грижа за зрялата кожа. Хроничното въздействие на ултравиолетовите лъчи е виновник за преждевременното стареене на кожата с появата на дълбоки бръчки, отпускане на кожата, неравномерни пигментации и зачервяване. За ефективно предпазване от ултравиолетовото облъчване е най-добре да се използват физически средства за защита, като широкопола шапка, слънчеви очила и покриване на тялото с подходящо облекло. За предпочитане е върху откритите части на кожата да се нанася слънцезащитна козметика с висока степен SPF защита и широк спектър на действие.

  Капките за съвършена кожа са нежен естествен продукт за изсветляване на пигментациите и изравняване на тена.

  Здравословни практики в помощ на зрялата кожа
  Докато различните естетични стратегии помагат за отстраняването на вече настъпилите възрастови изменения в кожата, създаването на здравословни навици и практики и оптималната козметична грижа може да предотвратят или забавят появата на бъдещи увреждания. Достатъчното количество сън предпазва от образуване на бръчки, забавя стареенето и осигурява време за пълноценно възстановяване. Балансираното хранене доставя необходимите за кожата хранителни вещества и витамини. Слънцезащитата е най-важната стратегия за превенция на стареенето на кожата. Редуцирането на времето за излагане на слънце и използването слънцезащитни продукти може да забави стареенето и образуването на бръчки с повече от 10 години. Подбирането на козметика трябва да е според типа кожа, да съдържа натурални съставки и да е съобразено с възрастта. Ежедневната рутина трябва да включва правилно почистване, оптимална хидратация и съобразяване с циркадните ритми на кожата. Дневният козметичен режим трябва да бъде насочен към подкрепа на кожната защита, а нощният към подхранване и възстановяване.

  Използвана литература:
  Kakasheva-Mazhenkovska, Lena & Milenkova, L & Gjokik, G & Janevska, Vesna. (2011). Variations of the histomorphological characteristics of human skin of different body regions in subjects of different age. Prilozi / Makedonska akademija na naukite i umetnostite, Oddelenie za biološki i medicinski nauki = Contributions / Macedonian Academy of Sciences and Arts, Section of Biological and Medical Sciences. 32. 119-28.

  Humbert P, Viennet C, Legagneux K, Grandmottet F, Robin S, Oddos T, Muret P. In the shadow of the wrinkle: theories. J Cosmet Dermatol. 2012 Mar;11(1):72-8. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00602.x. PMID: 22360338.

  Alberts B, Johnson A, Lewis J, et al. Molecular Biology of the Cell. 4th edition. New York: Garland Science; 2002. Epidermis and Its Renewal by Stem Cells. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26865/

  Tagami H. Functional characteristics of the stratum cor- neum in photoaged skin in comparison with those found in intrinsic aging. Arch Dermatol Res 2008; 300: S1–6. 


  Rabe JH, Mamelak AJ, McElgunn PJ, Morison WL, Sauder DN. Photoaging: mechanisms and repair. J Am Acad Dermatol. 2006 Jul;55(1):1-19. doi: 10.1016/j.jaad.2005.05.010. PMID: 16781287.

  Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):308-319. doi:10.4161/derm.22804

  Tabata N, O’Goshi K, Zhen YX, Kligman AM, Tagami H. Biophysical assessment of persis- tent effects of moisturizers after their daily appli- cations: evaluation of corneotherapy. Dermatology 2000; 200:308-13; PMID:10894961; http://dx.doi. org/10.1159/000018393 


  Robinson DM, Aasi SZ. Cosmetic concerns and management strategies to combat aging. Maturitas. 2011 Nov;70(3):256-60. doi: 10.1016/j.maturitas.2011.07.020. Epub 2011 Aug 27. PMID: 21873005.

  Shah M, Crane JS. Microdermabrasion. [Updated 2021 Apr 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535383/

  Emer J. Platelet-Rich Plasma (PRP): Current Applications in Dermatology. Skin Therapy Lett. 2019 Sep;24(5):1-6. PMID: 31584784.

  Beasley, Karen L.; Weiss, Robert A. (2014). Radiofrequency in Cosmetic Dermatology. Dermatologic Clinics, 32(1), 79–90. doi:10.1016/j.det.2013.09.010

  Alberts B, Johnson A, Lewis J, et al. Molecular Biology of the Cell. 4th edition. New York: Garland Science; 2002. Epidermis and Its Renewal by Stem Cells. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26865/

  Du, Rina, and Tiechi Lei. “Effects of autologous platelet-rich plasma injections on facial skin rejuvenation.” Experimental and therapeutic medicine vol. 19,4 (2020): 3024-3030. doi:10.3892/etm.2020.8531