Книжарница “Посланията”

Мъдростта на „Книжарница „Посланията“, ревю от Бела Чолакова

Възможно ли е книгите да са най-добрите ни приятели, най-добрите ни съветници, най-добрата подкрепа в тежки моменти. Това се опитва да открие Катрин Рей в романа си „Книжарница „Посланията“.

Толкова много харесвам истории за книжарнички, библиотеки, издателства. Обожавам романи, в които книгите са като главни герои. Потапянето в този свят на мечти, вдъхновения, насърчавания е един от най-прекрасните методи за бягство. Понякога наистина имаме нужда да избягаме – от реалността, от многото ангажименти, от проблемите. Какъв по-добър начин да го направим, от това да се отдадем на някоя вълнуваща книга.
Но книгите не са просто наслада и развлечение. Те носят мъдрост и просветление. Така се случва и с героините на Катрин Рей. „Когато се изгубваш в книгите, откриваш себе си“, обещава авторката.

Тя ни среща с Мадлин Калън, която като дете обожава да прекарва време при своята леля Мади, собственик на приказната книжарница „Посланията“. Тя не просто продава книги, а създава един магичен свят с внимателно подбрани заглавия, където всеки посетител намира по нещо за себе си – дали вълнуващ роман или поучително послание от тези, които са поставени в рамки по стените. Мадлин обаче никога не е очаквала, че един ден ще наследи книжарницата и ще трябва да вземе тежкото решение дали да я продаде или да я спаси. Книжарницата върви в комплект с двете служителки Клеър и Джанет, които не могат да си представят, че изобщо биха работили някъде другаде. За тях „Посланията“ не е просто офис, а истински дом.

Леля Мади освен това е оставила специални послания и за Мадлин, и за Клеър, и за Джанет. Тя обаче не им е написала съвети, а просто за всяка е изготвила по един специален списък с книги. Защото е вярвала, че именно чрез определени четива, всяка от тях може да намери отново своя път и своето щастие.

Всяка книга е стъпка напред. Благодарение на избраните за нея четива, Джанет намира сили да погледне трезво върху реалността и за разбере защо бракът й се е провалил. Клеър пък открива начин отново да стигне до сърцето на дъщеря си. А Мадлин осъзнава, че онова, в което е вярвала през целия си живот, вероятно не е истина. Тя премисля дали наистина целта на живота й е да гради кариера като адвокат. Запитва се дали смисълът наистина е просто да имаш престижна работа и да изкарваш много пари, дори с цената да нямаш никакво време и дейностите да не ти носят никакво удовлетворение. Задава си въпроса как всъщност може да помага на хората и какво ще остави след себе си. Книжарница „Посланията“ й дава нова вяра. И нова любов.

Най-ценното, което всяка една от тези жени открива, всъщност е истинското приятелство, което има силата да промени съдбата на всеки един от нас.

Тази история е толкова топла, толкова носеща утеха и надежда. Тя ни вдъхва увереността, че всяка книга може да е терапия, всяко четиво може да ни води към по-мъдрото ни аз и че всеки прочетен ред, може да бъде истинският приятел, от когото имаме нужда.
Защото четенето, а и писането, са метод да надзърнем във вътрешния си свят, дори да открием потискани чувства, да се изправим пред страховете си, да ги превъзмогнем и да продължим напред. Понякога именно в тишината, застанали пред разтворената книга, наистина намираме себе си.

Накрая на романа, авторката ни е оставила една вълнуваща бележка, или както тя я нарича – „обяснение в обич“, но дали към читателите или към книгите… може би и към двете. Тя изброява всички книги, които играят роля в романа й – книгите, които помагат на трите й героини да преборят трудностите, да открият себе си и да се осмелят да живеят според собствените си правила. Авторката ни подарява този списък и ни насърчава винаги, когато сме на кръстопът, да потърсим отговор някъде сред страниците на тези романи.

„Книжарница „Посланията“ е финалист за литературната награда Carol през 2020 г. в категория Contemporary. Катрин Рей е награждавана авторка на бестселъри, влюбена в книгите от дете. Пише както художествена, така и документална литература и сътрудничи на различни списания и блогове. Завършила е Северозападния университет в САЩ и в момента е писател на пълен работен ден. Живее в околността на Чикаго, Илинойс, със съпруга си и трите си деца.