Най-добрите антиоксиданти за кожата, от д-р Вяра Димова

Kозметиката е нашия непробиваем щит срещу свободните радикали от околната среда и слънчевата радиация. Козметиката ни помага да се справим с оксидативния стрес по най-различни начини. На първо място, редовното почистване на кожата с подходящи продукти измива натрупаните през деня замърсители и елиминира въздействието им. Защитните продукти създават филм върху кожата, който подкрепя бариерните функции, допълва антиоксидантната защита и блокира действието на свободните радикали. С емолиентите поддържаме здравината и целостта на хидролипидния слой на кожата и я правим по-устойчива на оксидативния стрес. Слънцезащитните продукти неутрализират действието на УВ-лъчите. Козметиката добавя локални антиоксиданти, които редуцират оксидативния стрес, регулират меланогенезата и намаляват възпалението.

Природата е създала стотици антиоксиданти, които действат по различни механизми и се различават по своята потентност. Знанията ни за това как тези молекули действат върху кожата непрекъснато се увеличават. Това са антиоксидантите, с доказани свойства, които най-често можем да открием в козметиката:

ВИТАМИН С

Витамин С е един от най-добре изучените антиоксиданти и любим на дерматолозите, заради многобройните си полезни ефекти. Той е основният антиоксидант, предпазващ кожата от ултравиолетовите лъчи. Витамин С ефективно неутрализира свободните радикали и бързо се изчерпва при слънчево облъчване. Кожата разполага със специални транспортни белтъци, които да доставят този така нужен антиоксидант в клетките. Витамин С възстановява структурата на променената от УВ- лъчите кожа, като стимулира синтеза на колаген и увеличава съдържанието му в кожата. Едновременно с това намалява синтеза на еластин, който се натрупва при фотоувреда.
Витамин С има изразен подмладяващ ефект. Той забавя стареенето като увеличава броя на фибробластите, възстановява ДНК молекулите, и стабилизира колагена. Така, видимо намалява бръчките, изравнява релефа и възстановява здравината на кожата. Витамин С ускорява затварянето на раните, като спомага по-бързото узряване на роговите клетки и въстановяване на епидермалната бариера.

Витамин С е полезен за сухата кожа, защото намалява загубите на вода в епидермиса и стимулира произвеждането на бариерни липиди. Витамин С подтиска синтеза на меланин и изсветлява пигментациите.

За съжаление, витамин С е нестабилен при локално приложение и губи свойствата си при контакт с въздуха и светлината. Комбинирането му с ферулиева киселина го стабилизира и подпомага абсорбцията му. Най-ефективен е в концентрации между 10 и 20 %.

ВИТАМИН Е

Локалното приложение на Витамин Е е ефективен начин за засилване на фотопротекцията. Витамин Е подтиска окислението на липидите, и понижава активацията на имунните клетки след излагане на слънце. Витамин Е намалява всички белези на предизвиканото от УВ лъчи възпаление- зачервяване, оток и задебеляване на кожата. Особено успешно е комбинирането му с Витамин С. Съвместната им употреба преди излагане на слънце намалява броя на клетките със слънчево изгаряне, предотвратява увреждането на ДНК и пигментацията.
Витамин Е ускорява оздравителните процеси в кожата, подпомага регенерацията и обновлението на клетките. Той намалява видимите признаци на стареене и предотвратява образуването на бръчки.
В концентрации между 0.5%-1%, намира приложение в лечебната и анти-ейдж козметика, в продуктите третиращи сухата кожа и стриите. Витамин Е е и естествен консервант, който удължава живота на козметичните средства.

РЕСВЕРАТРОЛ

Ресвератролът се съдържа в гроздето, горските плодове, чая и червеното вино. Растенията го синтезират, за да се предпазят от замърсения въздух, инфекцииите, ултравиолетовите лъчи и екстремните климатични промени. Свойството му да стимулира работата на митохондриите, осигурява по-дълъг живот на клетките. В кожата, Ресвератролът изпълнява множество функции, включително антиоксидантна и УВ защита, анти-ейдж, противовъзпалителна, про-естрогенна и антимикробна, ускорява възстановяването след нараняване, подтиска мелагенезата. Ресвератролът стимулира растежа и метаболизма в клетките, участва във възстановаването на повредената ДНК, стабилизира хромозомите и има противотуморна активност. Тези ценни свойства го правят незаменим не само в ежедневната грижа за кожата, но и в терапията на някои кожни заболявания.

КОЕНЗИМ Q10

Коензим Q10 играе ролята на мощен антиоксидант и повишава енергийния метаболизъм в клетките. Той предпазва кожата от биологичното стареене и фотостареене, като прихваща свободните радикали и защитава митохондриите, липопротеините и ДНК от оксидативно увреждане. Въпреки, че организмът ни синтезира Коензим Q10, количеството му временно намалява при стрес, заболяване или излагане на слънце, а в процеса на стареене количеството му в кожата значително се редуцира. За щастие, локалното му използване възстановява нивата му в кожата. Използването му в козметиката е подходящо както в млада възраст, за бързо справяне с острия оксидативен стрес, така и при по-напреднала възраст за превенция на стареенето. Коензим Q10 в козметиката стимулира метаболизма, повишава кожната еластичност и редуцира бръчките.

НИАЦИНАМИД

Най-добре изследваният подмладяващ ефект на Ниацинамида е способността му да повишава антиоксидантния потенциал на кожата, при локално приложение. Особено изразен е неговият ефект в изравняване на релефа и тена на кожата, което също се дължи на подтискането на оксидативните процеси в кожата, като окисление на белтъците и гликиране. Резултат е неутрализиране на жълтеенето на кожата. В допълнение, Ниацинамидът изсветлява свръхпигментациите в епидермиса и успокоява зачервяванията. Той има способност да намалява размера на фините линии и бръчките с помощта на повишен синтез на колаген и протеини. Ниацинамидът влияе благотворно на бариерните функции, защото стимулира производството на серамиди и подпомага узряването на роговите клетки.
Ниацинамидът е водноразтворим и е подходящ за всички типове кожа. Заради противовъзпалителното му действие може да се използва при акне и розацеа. Комбинирането му с Витамин С, Е, ретинол и хидрокси киселини подсилва ефекта им.

ПОЛИФЕНОЛИ

Полифенолите са една особено интересна и разнообразна група биоактивни съединения. Тук се включват фенолови киселини, танини, флавоноиди, антоцианини и катехини. Тези природни антиоксиданти са широко разпространени и можем да ги открием в множество растения. Известни са с техните многобройни биологични ефекти, включително антиоксидантни, противовъзпалителни, антимикробни и антивирусни. Предпазват кожните клетки от действието на УВ-радиацията и замърсителите, заздравяват стените на капилярите и имат антиалергични свойства. Те са желан компонент на множество козметични средства и помагат на кожата да се бори с оксидативния стрес, фотоувредата и стареенето. В последните години интензивно се проучва една нова група полифеноли с интересни свойства – лигнани и неолигнани. Освен изразен противовъзпалителен ефект, те показват изключителни цитопротективни свойства, които могат да се използват за превенция на стареенето и туморогенезата.

ФЛАВОНОИДИ

Известни са около 5000 различни флавоноида. Флавоноидите са фитосъединения с подобна структура, но проявяват различно биологично действие. Някои флавоноиди губят ефективност, когато се приемат с храната, заради преобразуването им в неактивни съединения. Локалното прилагане запазва свойствата им и има благотворно въздействие върху кожата. Флавоноидите от зеления чай и какаото имат значителен фотопротективен ефект. Те блокират проникването на УВ-лъчите, намаляват оксидативните процеси, подсилват имунните функции и отслабват възпалителния отговор спрямо слънчевите лъчи. Флавоноидите подпомагат възстановителните процеси, стимулират поправянето на повредените ДНК и белтъчни молекули, неутрализират чуждите молекули и детоксикират клетките. Кверцетинът и кемпферолът, флавоноиди, съдържащи се в лука стимулират нормалното зарастване на раните и предотвратяват появата на белези и келоиди. Флавоноидите съдържащи се в соята(генистеин), въздействат на естрогеновите рецептори. Техният про-естрогенен ефект противодейства на загубата на колаген и изтъняването на кожата. Генистеинът стимулира синтеза на нов колаген и производството на хиалуронова киселина, т.е има изразен подмладяващ ефект. Флавоноиди, като рутин и рутозид заздравяват стените на малките капиляри, пречат на образуването на тромби и възпаление и така предпазват кожата от появата на разширени капиляри и образуване на синини.

ГЛУТАТИОН

Глутатионът е мощен антиоксидант, който подкрепя възстановяването и предпазва жизнено важните органи, защитавайки клетките в черния дроб, мозъка и кожата. Глутатионът действа като антиоксидант и детоксикант, намалява дълбочината на бръчките и подобрява външния вид на кожата. Глутатионът повлиява кожната пигментация, като подтиска синтеза на меланин и насочва меланоцитите към производство на по-светлия пигмент еумеланин. Антиоксидантното му действие също допринася за избелващия ефект върху кожата. Глутатионът е ефективен в концентрации между 0.1% и 0.5%.

РЕТИНОИДИ

Ретиноидите често се използват в козметичните средства, заради неоспоримият им подмладяващ ефект. Добре позната е тяхната ефективност в регулиране на растежа и регенерацията на кожните клетки и увеличаване количеството на колагена в дермата. Тези ефекти са свързани с действието им върху ретиноидните рецептори и генома. По-малко познати са останалите им негеномни биологични ефекти, вкючително действието им като антиоксиданти, УВ филтър, антимикробни и депигментиращи агенти. Ин витро проучвания показват, че ретиноидите могат да прихващат свободните радикали и да предпазват кожните липиди от окисление. В допълнение, някои ретиноиди могат да абсорбират ултравиолетовите лъчи с ефективност подобна на SPF 20. Ретиноидите често се използват и в комбинации за избелване на нежеланите пигментации. Всички тези свойства правят ретиноидите незаменими в борбата с фотостареенето.

Редовното използване на козметика, съдържаща антиоксиданти, попълва антиоксидантния резерв на кожата и я подготвя за по-ефективно противодействие на ежедневния оксидативен стрес. Антиоксидантите повишават сигурността и ефекта на слънцезащитните средства и са основа на козметичните анти-ейдж стратегии.

Антиоксиданти в продуктите на Руми Козметикс

Предполагам, че не е изненада за никого, колко много антиоксиданти можем да открием в козметиката на Руми Илиева. В състава на всеки продукт влизат разнообразни съчетания от растителни екстракти и масла. А както знаем, растенията са източник на огромна част от антиоксидантите, които организмът ни използва.

Тъй като антиоксидантите играят главната роля в продуктите за зряла кожа, да ги потърсим именно в тях!

GLOW околоочен крем против бръчки и тъмни кръгове

В този крем откриваме флавоноиди и полифеноли, които предлагат защита от преждевременното стареене, като неутрализират УВ-лъчите и успокояват възпалението. Съдържат се в екстракта от цветове на глог, където, в допълнение, осветляват тъмните кръгове, изравняват тена и имат лифтинг ефект.

В екстракта от цветовете на жасмин, антиоксидантите добавят противовъзпалителна активност и успокояват кожните раздразнения. Гликозидите и флавоноидите подтискат синтеза на меланин, изсветляват цвета на кожните пигментации и изравняват тена.
Маслото от семена на кактус Бодлива круша съдържа витамин Е, фитостероли и полифеноли, които намаляват оксидативния стрес, защитават колагеновите влакна от увреждане, стимулират пролиферацията и обновлението на кожата.

Екстрактът от хлорела подобрява текстурата на кожата и редуцира бръчките. Той е богат на лутеин, още един естествен антиоксидант, който допълнително защитава кожата от оксидативния стрес.

GLOW серум

Серумът притежава мощен анти-ейдж ефект, защото е наситен с антиоксиданти.

Етеричното масло от Безсмъртниче съдържа флавоноиди и халкони, които играят ролята на филтър за ултравиолетовите лъчи, намаляват възпалението и слънчевия еритем. Арзанолът също е мощен антиоксидант, който предпазва липопротеините от увреждане и има антимикробно действие.

Полифенолите в Етеричното масло от Тамян, допълват антиоксидантната защита и предпазват кожата от образуване на нови бръчки.

Маслото от Шипка добавя още няколко суперантиоксиданта със подмладяващ ефект. Витамин С и ретинол стимулират регенерацията и обновлението на клетките, повишават съдържанието на колагена, стабилизират структурните белтъци в кожата и редуцират пигментациите. Витамин Е засилва фотопротекцията и заедно с полифенолът антоцианин успокоява възпалението.

Маслото от Малинови семки също има изразено противовъзпалително и регенеративно действие, защото съдържа витамин Е и ретинол.

Маслото от Камелия има изразени антиоксидантни свойства и задържа стареенето на кожата. Богато е на витамини А,В,С,Д и Е и полифеноли.

Голямата концентрация на антиоксиданти в Маслото от семена на кактус Бодлива круша стимулира пролиферацията и обновлението на кожата, хидратира и успокоява кожата, редуцира възпалението. Защитава колагеновите влакна от увреждане и така предпазва кожата от стареене и поява на бръчки.

Формулата е абсолютно натурална и въпреки нежното си действие осигурява мощна защита от свободните радикали. Съдържа коктейл от антиоксиданти – витамини А и Е, сквален и ликопен, които защитават и предпазват кожата от стареене.
Подобно на GLOW серум и тук се съдържат антиоксидантите от маслата от шипка, семена на кактус Бодлива круша и малинови семки.
Маслото от арган съдържа токофероли и β-каротен. Тези антиоксиданти предпазват от ултравиолетовите лъчи и допринасят за превенцията на фотостареенето.

Маслото от краставица е богато на токофероли, токотриеноли и витамин С. Хидратира, успокоява и възстановява еластичността на кожата. Стимулира регенерацията на нови клетки. Витамин С осветлява кожните пигментации и изравнява тена.

В Маслото от облепиха се съдържат различни каротеноиди с антиоксидантно действие –β-каротен, зеаксантен и ликопен. Антиоксидантите предотвратяват преждевременното стареене и спомагат за възстановяването на вече увредените структури на кожата и правят кожата по-еластична.
Маслото от семена на слива съдържа витамин Е, който допълва антиоксидантната защита. Притежава мощен подмладяващ ефект, задържа водата в епидермиса и успокоява кожата.

Използвана литература:
Addor, Flavia Alvim Sant’anna. “Antioxidants in dermatology.” Anais brasileiros de dermatologia vol. 92,3 (2017): 356-362. doi:10.1590/abd1806-4841.20175697
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/

Dreher F, Maibach H. Protective effects of topical antioxidants in humans. Curr Probl Dermatol. 2001;29:157-64. doi: 10.1159/000060664. PMID: 11225195.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11225195/

Lademann J, Vergou T, Darvin M, E, Patzelt A, Meinke M, C, Voit C, Papakostas D, Zastrow L, Sterry W, Doucet O: Influence of Topical, Systemic and Combined Application of Antioxidants on the Barrier Properties of the Human Skin. Skin Pharmacol Physiol 2016;29:41-46. doi: 10.1159/000441953
https://www.karger.com/Article/FullText/441953#

Addor, Flavia Alvim Sant’anna. “Antioxidants in dermatology.” Anais brasileiros de dermatologia vol. 92,3 (2017): 356-362. doi:10.1590/abd1806-4841.20175697
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/

Bosch R, Philips N, Suárez-Pérez JA, Juarranz A, Devmurari A, Chalensouk-Khaosaat J, González S. Mechanisms of Photoaging and Cutaneous Photocarcinogenesis, and Photoprotective Strategies with Phytochemicals. Antioxidants. 2015; 4(2):248-268.
https://www.mdpi.com/2076-3921/4/2/248/htm

Jinok Baek & Min-Geol Lee (2016) Oxidative stress and antioxidant strategiesin dermatology, Redox Report, 21:4, 164-169,
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1179/1351000215Y.0000000015

Si Wen, Jiechen Zhang, Bin Yang, Peter M. Elias, and Mao-Qiang Man. “Role of Resveratrol in Regulating Cutaneous Functions.” Complementary and Alternative Medicine нVolume 2020 Article ID 2416837, 20 pages,
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2020/2416837/
Knott, Anja et al. “Topical treatment with coenzyme Q10-containing formulas improves skin’s Q10 level and provides antioxidative effects.” BioFactors (Oxford, England) vol. 41,6 (2015): 383-90. doi:10.1002/biof.1239 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737275/
Levin, Jacquelyn, and Saira B Momin. “How much do we really know about our favorite cosmeceutical ingredients?.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology vol. 3,2 (2010): 22-41.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/

Aldona Adamska¬, Grażyna Zgórka ‘Plant polyphenols in cosmetics – a review’ European Journal of Medical Technologies 2019; 3(24): 1-10 http://www.medical-technologies.eu/upload/plant_polyphenols_-_adamska.pdf

Meléndez-Martínez, Antonio J et al. “Skin Carotenoids in Public Health and Nutricosmetics: The Emerging Roles and Applications of the UV Radiation-Absorbing Colourless Carotenoids Phytoene and Phytofluene.” Nutrients vol. 11,5 1093. 16 May. 2019, doi:10.3390/nu11051093
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566388/

Zasada, Malwina, and Elżbieta Budzisz. “Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments.” Postepy dermatologii i alergologii vol. 36,4 (2019): 392-397. doi:10.5114/ada.2019.87443 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/