Две хубави очи, от д-р Вяра Димова

Очите са естетичният център на лицето, основно средство за комуникация и начин за изразяване на нашите мисли и емоции. Те са на фокус при всеки вид общуване с останалите хора и затова проблемите в тази област никога не остават скрити. Поддържането на здрав, сияен и младежки вид на околоочната зона ни помага да изглеждаме красиви и да гледаме на света с увереност и добро самочувствие.

Структура на кожата в околоочната зона
За да сме наясно как най-оптимално да се грижим за кожата в тази област трябва добре да познаваме нейните особености и специфични нужди. Самата анатомия на околоочната зона предразполага към лесно увреждане и я прави уязвима на външни въздействия и стареене.

Кожата в околоочната зона е рекордьор по тънкост и дефицит на мастни жлези. С дебелина само 0.2-0.5 mm, тя е най-малката измерена в кожата на цялото тяло. Малобройните мастни жлези не произвеждат достатъчно себум и затова кожата по-лесно се дехидратира и бързо старее. Роговият слой също е изключително тънък, защото е изграден от малък брой клетки. Той лесно губи вода и бариерните му функции са отслабени. Тънкият рогов слой е по-пропусклив за различни вредни молекули от околната среда, които могат да увредят кожата. Поради липсата на подкожни тъкани деликатната кожа на клепачите е плътно свързана с подлежащите мускули и се разтяга при всяко движение, като образува фини линии.

Най-често срещани естетични проблеми в околоочната зона

Поради особения строеж и функции на кожата в тази зона се наблюдават специфични проблеми:

1. Първи признаци на стареене
Именно в околоочната зона се появяват първите бръчици, които в началото са динамични и са свързани с движението на мимическите мускули. Постепенно бръчките стават постоянни, видими при спокойно състояние на лицето и се задълбочават. При стареенето, кожата още повече изтънява и загубва своята еластичност, намалява се количеството на колагена и еластина. Възстановителните процеси също са забавени и кожата не може да регенерира, отпуска се и губи своята форма. С напредване на възрастта започват да атрофират и подлежащите кости, мускули, сухожилия и мастни пакети, от което зоната около очите изглежда по-хлътнала.

2. Торбички под очите
В долната част на околоочната зона се разполагат два мастни пакета, ограничени от фиброзна мрежа, които придават обем в средата на лицето. Дълбокият пакет е разположен директно върху костта, а повърхностният пакет покрива кръговия мускул на очите и се движи заедно с него. При стареене фиброзните влакна, които поддържат мастната тъкан се разкъсват и пакетите провисват и загубват от обема си. Торбички, причинени от загуба на обем се наблюдават във всички възрасти.

Увисването на повърхностните мастни пакети започва много рано, още след 30 годишна възраст и е причина за появата на торбички под очите при генетично предразположените индивиди. В по-напреднала възраст орбитата постепенно се разширява поради атрофия на костите. Това прави възможно пропадането на част от мастните тъкани, обичайно намиращи се зад окото през отслабения кръгов мускул и също довежда до образуване на торбички.

3. Загуба на обем
Загубата на обем в подлежащите структури и възрастовите промени на кожата в околоочната област са причина за появата на хлътвания в т.н. слъзна бразда и задълбочаването на гънките на клепачите. Тези промени придават уморен вид и лицето видимо изглежда по-старо.

4. Подпухване
Подпухването на околоочната зона е чест проблем и може да е в резултат на стрес, задръжка на течности, прекалена консумация на алкохол, хронично недоспиване и намален лимфен дренаж. Някои естетични процедури в тази област също могат да причинят оточност. Инжектирането на Ботокс в кръговия мускул намалява помпената му функция и пречи на оттичането на лимфата. Използването на хиалуронова киселина под очите може да притисне лимфните съдове и да наруши дренажа им.

5. Панда ефект- тъмни кръгове и сенки под очите.
Тъмните кръгове около очите са съществен естетически проблем, срещащ се във всички възрасти, независимо от пола.

Най-честата причина за тъмни кръгове е свръхпигментацията, причинена от прекомерното производство на меланин. В основата на този проблем може да стоят генетични особености, хормонални проблеми, следвъзпалителна хиперпигментация или хронична хипоксия.

Анатомичните особености на околоочната зона правят прекалената пигментация още по-видима. Това се дължи на тънката кожа, засилената чувствителност към слънчевите лъчи, загубата на здравина и еластичност и лесното образуване на гънки. Отпускането на кожата в резултат на стареенето създава ефекта на сенки в околоочната област.

Тънката и прозрачна кожа на долния клепач е здраво закрепена за кръговия мускул. През нея прозира гъстата мрежа от венозни капиляри, които придават син цвят на кожата.

6. Раздразнение и алергии
Околната среда непрекъснато атакува кожата с различни вредни въздействия. Околоочната зона ежедневно е в контакт с химически субстанции, алергени, прах, свободни радикали и козметика. Тънкият епидермис не винаги може да се справи с подобни предизвикателства. Както видяхме, неговите бариерни функции не са достатъчно развити и през него с лекота проникват чужди за организма вещества. Някои от тях директно дразнят кожата, а дуги причиняват алергични реакции.

Алергичният дерматит в околоочната зона е често срещан проблем, особено сред жените, които са засегнати в 80% от случаите. Причината е в ежедневното използване на козметика, макиаж и парфюми, съдържащи алергени като разтворители, пигменти, консерванти и летливи масла. Много често околочната зона е засегната от алергени, разпространявани по въздуха под формата на летливи вещества и аерозоли. Тук се включват както натурални, така и синтетични субстанции от ежедневието ни, като освежители за въздух, лак за нокти, бои и лепила, латекс, растителни полени, животинска козина и акари в домашния прах.

Контактният дерматит от своя страна е свързан с увреждане на кожата от триене, температурни въздействия или действието на химикали, различни киселини, алкални вещества и детергенти.

Докато контактният дерматит се проявява веднага, за появата на симптоми при алергичният дерматит са необходими 1-4 дни от въздействието на алергена. Симптомите обичайно са зачервяване, лющене. дискомфорт, болка, парене или сърбеж на кожата около очите със или без засягане на клепачите.

7. Увреждане от слънцето
Поради анатомичните си особености и разположение в откритите части на тялото, тънката кожа в околоочната зона е подложена на непрекъсната и продължителна фотоувреда. Хроничното въздействие на слънчевите лъчи е основната причина за преждевременно стареене на кожата. Ултравиолетивите лъчи и генерираните свободни радикали атакуват клетките, увреждат клетъчните макромолекули и поставят началото на процеси, които водят до типичните симптоми на фотостареене. Фотоувредената кожа се характеризира с груба повърхност, образуване на бръчки, неравномерна пигментация, разширени капиляри, загуба на еластичност и склонност към поява на злокачествени образувания.

Оказва се, че запазването на красив и младежки вид на околоочния контур е истинско предизвикателство!

Едно е сигурно, остаряването е неизбежно! От друга страна, отлагането му достатъчно дълго във времето е напълно постижимо!

Логичен е въпросът, в каква възраст е добре да започнем да се грижим за околоочната зона?

Необходимо е да започнем сега и веднага, независимо от нашата възраст, защото превенцията е най-добрата грижа!

Здравословен начин на живот
Зоната около очите е огледало на начина ни на живот. Всяка сутрин околоочната зона разкрива по някоя от нашите тайни. Тя показва дали сме се наспали, дали пием достатъчно вода или сме прекалили с алкохола, дали сме спокойни или живеем под стрес.

В последните години се натрупват все повече доказателства за това, че модифицирането на гените от външни въздействия е напълно възможно. Ние можем да включваме или изключваме много от гените, които притежаваме чрез начина по който живеем т.нар. епигенетичен контрол. Балансираното хранене, активният начин на живот, разумното спортуване, отделянето на време за почивка и достатъчно сън помагат на нашите гени да изявят пълния си потенциал. Това ни помага да удължим младостта и да бъдем здрави и красиви.

Хигиена на околоочната зона
Изчислено е, че всеки човек докосва несъзнателно лицето си около сто пъти на ден. За да се предпазим от инфекции в областта на лицето и очите, трябва да измиваме редовно ръцете си. Всяко нараняване, ухапване от насекоми, поява на обрив или възпаление в тази зона крие опасност от усложнения заради отслабените бариерни функции на кожата в околоочния контур и комуникацията на кожните кръвоносни съдове с тези на окото. При нараняване кожата трябва да се почисти с топла вода и меко измивно средство. В тази зона никога не бива да се използва медицински спирт, кислородна вода или йодасепт, защото може да увредят сериозно тънката кожа и да затруднят възстановяването ѝ.

Избягване на алергени и дразнещи вещества
За да избегнем появата на дерматит и раздразнения в околоочната област, трябва да съблюдаваме някои основни правила. Грижливо да измиваме ръцете си преди да се погрижим за лицето си. Да не търкаме очите си и да не втриваме силно козметиката си. Дори козметиката за лице може да бъде твърде агресивна за деликатната кожа на околоочния контур. Необходимо е винаги да се използват продукти специално създадени за тази област, като преди прилагането на нова козметика е добре предварително да се тества върху кожата на врата или гърба на ръката. При наличие на алергия към дадено вещество е необходимо да се избягват всякакви продукти, в които се съдържа. Добре е, да избираме внимателно козметиката си и да сме напълно запознати със състава ѝ.

Правилно почистване
Вече знаем колко нежна и чувствителна е кожата на околоочния контур. Затова, трябва да пристъпим към нейното почистване с особено внимание. Измивните средства, които изполваме в тази област трябва да бъдат щадящи и да не дразнят очите. Тук никога не трябва да прилагаме силен натиск или да трием прекалено много кожата. Използването на измивна пяна или балсам за снемане на грима е особено подходящо. Пяната има въздушна консистенция и нежно действие, а балсамът разтваря дори упорития грим без особено усилие и необходимост от грубо търкане на кожата. Измивните продукти се нанасят само с помощта на върха на малките пръстчета. Така със сигурност няма да приложим прекалено силен натиск и ще осигурим само лек допир и много фини движения. Посоката на движение на пръстите е отвътре навън по естествените линии на разтягане на кожата, за да не разкъсаме еластичните влакна. Както винаги, използваме нито много гореща, нито прекалено студена вода за отмиване на продуктите и замърсяванията. Препоръчително е използването на еднократни хартиени салфетки за подсушаване на кожата. Така ще сме сигурни, че няма да внесем допълнително микроорганизми и ще предпазим кожата и очите от инфекции.

Регулярна слънцезащита
Кожата на лицето ни поема всеки слънчев лъч. В младостта си, неизменно се радваме на красотата на слънчевия загар, защото не осъзнаваме, че слънцето кара кожата ни да остарява. Слънцезащитата трябва да започне още в ранна детска възраст, защото слънчевата увреда се натрупва с времето. Деликатната зона на околочния контур е с повишена слънцечувствителност и затова се нуждае от ефективна ежедневна защита срещу слънчевите лъчи. Задължителна част от дневната грижа за кожата в тази област е използването на слънцезащитни продукти със широк спектър и SPF повече от 30 и носенето на слънчеви очила с UV защита.

Избор на козметика според възрастта
Кожата в околоочната зона, както и цялото ни тяло търпи фундаментални промени в различните етапи на живота. Структурата и нейните функции се променят динамично в периодите на растеж, съзряване и стареене. Грижата за кожата в тази зона трябва да отразява и следва тези промени и винаги да бъде съобразена с възрастта.

В детската възраст трябва да наблегнем на защитата от външни въздействия и особено на слънцезащитата, като използваме подходящи бариерни кремове и слънцезащитни продукти.
В пубертетната възраст е добре да се използва некомедогенна козметика с хидратиращи свойства.
Тъй-като околоочната зона е най-податлива на изменения и първа остарява, още във възраста след 20 трабва да бъдем проактивни, за да предотвратим появата на признаците на стареене. Кожата на околоочния контур при 20-30 годишните се нуждае не само от подхранване и овлажняване. Необходимо е своевременно да се прилага козметика, богата на антиоксиданти, за да забавим преждевременното стареене. Още при появата на първите бръчки в тази зона (независимо от възрастта)може да добавим продукти с с анти-ейдж ефект, които да засилят регенерацията и да поддържат кожата метаболитно активна. Включването на продукти с изразен лифтинг ефект, също трябва да се преценява индивидуално. Във всички възрасти е важно да осигурим поддържане на добра хидратация, подрепяне на бариерните функции и оптимална слънцезащита.
Вече е налице още един прекрасен продукт за кожата на лицето, който е естествено допълнение към серията GLOW- ОКОЛООЧЕН КРЕМ ПРОТИВ БРЪЧКИ И ТЪМНИ КРЪГОВЕ GLOW. Новият крем на Руми, създаден за оптимална грижа за кожата на околоочната зона

 • Хидратира
 • Осигурява антиоксидантна защита
 • Стимулира регенерацията
 • Изравнява релефа
 • Заглажда бръчките
 • Осветлява тъмните кръгове
  Околоочният крем съчетава специално подбрани натурални съставки с уникални свойства:
  Активните пептиди от авокадо активират естествените процеси на защита и детоксикация в кожата. Стимулират процеса на възстановяването на кожните клетки след увреждане от оксидативния стрес. Увеличават синтеза на собствената хиалуронова киселина, хидратират и увеличават обема на кожата. Нормализират работата на ензимите, отговорни за правилното слепване и излющване на епидермалните клетки. Възстановяват бариерните функции и поддържат оптимална дебелина на епидермиса.Екстрактът от цветове на глог съдържа флавоноиди и полифеноли, които осветляват тъмните кръгове, изравняват тена и имат лифтинг ефект. Това са мощни антиоксиданти, които предлагат защита от преждевременното стареене, като неутрализират УВ-лъчите и успокояват възпалението. Глогът подобрява микроциркулацията, намалява пропускливостта на капилярите и пречи на акумулирането на молекули, подсилващи тъмните кръгове под очите.Екстрактът от цветовете на жасмин добавя нежен аромат и освен това, съдържа множество активни съставки с благотворен ефект върху кожата. Богат е на антиоксиданти, които предпазват кожата от преждевременно стареене. Има изразена противовъзпалителна активност, намалява зачервяването и успокоява кожните раздразнения. Не дразни чувствителната кожа и не предизвиква алергии. Има изразен овлажняващ ефект, при това, без да запушва кожните пори. Антимикробната му активност, го прави подходящ за хора с проблемна кожа. Изсветлява цвета на кожните пигментации и изравнява тена, защото съдържа гликозиди и флавоноиди които подтискат синтеза на меланин.

  Маслото от семена на кактус Бодлива круша съдържа незаменими мастни киселини, витамин Е, фитостероли и полифеноли, които намаляват оксидативния стрес, защитават колагеновите влакна от увреждане, стимулират пролиферацията и обновлението на кожата.

  Екстрактът от хлорела подобрява текстурата на кожата и редуцира бръчките. Той е богат на лутеин, още един естествен антиоксидант, който допълнително защитава кожата от оксидативния стрес.

  Комплексът от морски водорасли възстановява нормалната микрофлора, засилва имунитета , регулира рН и възвръща естествения баланс на кожата.

  Това наистина е един прекрасен продукт, който съчетава нежно действие и активна грижа за тази деликатна част от лицето ни. За да извлечем максимална полза от всички вълшебни съставки включени в този натурален коктейл, може да го използваме два пъти дневно в три стъпки.

  1.Използваме почистващият балсам The Balm за нежно и деликатно отстраняване на устойчивия грим и повърхностните замърсявания. Той е напълно безопасен за използване в околоочната област, защото не дразни очите и не изсушава кожата.

  2.Продължаваме почистването с Измивна пяна за лице в три разновидности, според типа кожа. Измивната пяна е много нежна и въздушна и напълно отстранява остатъка от замърсявания много щадящо и без усилие.

  3.Подсушаваме леко кожата и впръскваме 1-2 помпи от GLOW околочния крем. Използваме върховете на малките си пръстчета за да разнесем крема и покрием кожата на околоочната зона без натиск и с леки движения отвътре навън.

  За чувствителната кожа Руми и създаде PUGA околоочен крем, който изглажда и успокоява околоочният контур.

  Този крем незабавно успокоява, действа силно омекотяващо и хидратиращо. Редовното му използване подпомага възстановяването на еластичността на кожата и забавя признаците на стареене. Озарява и подхранва околоочния контур. Подходящ за много чувствителни очи – успокоява, озарява и хидратира.

  За зрялата кожа 40+ най-подходящ е MARU околоочен крем за зряла кожа.

  Ултра мощен околоочен крем против признаците на преждевременно стареене.

  В състава си има:
  Специални биомолекули от акмела и астрагал подмладяват кожата, като реорганизират колагеновата мрежа и ремоделират повърхността й. С мулти-лифтинг действие, изглаждат и стягат, намаляват дълбоките бръчки и коригират фините линии. С незабавен, бърз повдигащ ефект, който се засилва с продължително използване.

  Q10 витаминоподобно, мастноразтворимо вещество, намиращо се естествено в кожата и намаляващо с възрастта. Изследвания показват, че локалното приложение на CoQ10 има антиоксидантно и успокояващо действие върху кожата и подпомага забавянето на признаците на стареене.

  Провитамин B5 успокоява кожата като намалява дразненето, възпалението, зачервяванията и сърбежа.

  3D хидратация чрез специална патентована съставка за циркулация на влага във всички слоеве на кожата и повишаване на хиалуроновата киселина. Кожната бариера се подсилва за 24 часа чрез ограничаване на загубата на вода.

  Използвана литература:
  1. Sandby-Møller J, Poulsen T, Wulf HC. Epidermal thickness at different body sites: relationship to age, gender, pigmentation, blood content, skin type and smoking habits. Acta Derm Venereol. 2003;83(6):410-3.
  2. Szabo G.The regional anatomy of the human integument with special reference to the distribution of hair follicles, sweat glands and melanocytesPhil. Trans. R. Soc. Lond. B252447–485
  3. Ranneva E (2016) New medical approach for rejuvenation of the periorbital area. Clin Med Invest
  4. Valérie Haydont, Bruno A. Bernard, Nicolas O. Fortunel, Age-related evolutions of the dermis: Clinical signs, fibroblast and extracellular matrix dynamics, Mechanisms of Ageing and Development, Volume 177, 2019, Pages 150-156, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047637418300435
  5. J. Morgan, P. Phelps. Periocular (Periorbital) Dermatitis, American Academy of ophthalmology, Eye Wiki , 24 Nov 2020 https://eyewiki.aao.org/Periocular_(Periorbital)_Dermatitis
  6. Pilkington SJ, Belden S, Miller RA. The Tricky Tear Trough: A Review of Topical Cosmeceuticals for Periorbital Skin Rejuvenation. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(9):39-47.
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4587894/