Чистотата е първа стъпка към красотата, от д-р Димова

Правилното почистване е първа стъпка и основа на успешната козметична грижа. Добре почистената кожа допринася за здравия външен вид, степента на хидратация и начина, по който козметичните продукти въздействат на кожата.

Много често, поради липсата на време, знания или желание, този етап от ежедневната рутина се пропуска, пренебрегва или подценява.

Да се опитаме да разберем защо почистването е толкова важно.
1. Почистването на кожата премахва отпадните вещества. Най-общо казано, почистването на кожата премахва ненужните вещества и остатъците от ежедневната дейност на кожата.

В резултат от естествените кожни функции, на повърхността ѝ се натрупват мъртви рогови клетки, себум, както и отпадни продукти от потните жлези.

Роговият слой се обновява непрекъснато. За да се поддържа постоянната му дебелина, от повърхността се отделят толкова клетки, колкото се произвеждат в дълбочина. Отпадането на мъртвите рогови клетки, обикновено е незабележимо. Често този баланс се нарушава и на повърхността се задържат агрегати от рогови клетки и епидермисът става неравен и задебелява.

Ежедневното измиване подпомага нормалното излющване на роговия слой.

Мастните жлези в кожата произвеждат ежедневно определени количества себум, необходими за поддържане на кожната бариера. Тази секреция е по-изразена в себорейните области на лицето, скалпа и гърба, поради струпването на голям брой мастни жлези. В допълнение, при излишък в организма със себумната секреция се елиминират ненужните холестерол и триглицериди.

Необходимо е правилно почистване на излишъка от мазнини, защото усилената себорея създава условия за свръхразвитие на микроорганизми.

С потта се отделят отпадни продукти от белтъчния метаболизъм – уреа, пикочна киселина и креатинин. Множество водно разтворими токсични и биоактивни субстанции, като някои метали, медикаменти и стероиди също се елиминират с потта. Чрез потта преференциално се изхвърлят някои тежки метали, органични съединения и дори алкохол.

Редовното измиване пречи на натрупването на вредни отпадни вещества върху кожата.

2. Ежедневното почистване отстранява замърсяванията от околната среда
Замърсителите на въздуха като прахови частици, смог, автомобилни газове и цигарен дим могат да въздействат пряко върху кожата. В тях се съдържат редица вредни за кожата вещества като полициклични ароматни карбони и летливи органични съединения. При по-продължителен престой върху кожата, част от органичните замърсители се абсорбират или проникват през кожните пори и действат в дълбочина. В зависимост от естеството си, замърсителите нарушават бариерните функции и липидния метаболизъм, променят протеините и ДНК молекулите. Тези взаимодействия с кожата водят до възпаление, алергии, преждевременно стареене и кожен рак. Слънчевата радиация има синергично действие и подсилва неблагоприятните ефекти на замърсителите върху кожата.

Редовното измиване след пребиваване в замърсена градска среда преустановява вредното въздействие на токсичните вещества върху кожата.

3. Почистването отстранява остатъците от козметика и грим
Декоративната козметика неизменно допринася за перфектен външен вид и добро самочувствие. Не бива да забравяме, че тя се бори с недостатъците на кожата, покривайки я със слой от различни химически вещества. Средствата за гримиране съдържат минерални масла, восъци, алкохоли, метали, синтетични аромати и оцветители, различни консерванти. Вредните въздействия върху кожата се изразяват в запушване на порите и поява на акне, прояви на свръхчувствителност и алергии, раздразнения и изсушаване. Някои вещества се резорбират и проявяват системен ефект като хормонален дисбаланс, тератогенност или поява на рак.

Дори и да се опитваме да минимизираме съдържанието на вредни вещества в козметиката си, това не винаги е възможно. Редовното почистване в края на деня отстранява остатъците от козметика и грим и ограничава времето на въздействие върху кожата.

4. Правилното почистване поддържа проходимостта на кожните пори
Кожните пори са устията на космените фоликули- мястото на което космените власинки и себумът излизат на повърхността. Очевидна е ролята на кожните пори за поддържане на здрава кожна бариера и нормална хидратация. Нови открития, доказват, че функциите на космените фоликули са много повече от това. Те взаимодействат с имунната и невроендокринната система на кожата и осигуряват защита срещу патогенните микроорганизми. Космените фоликули поддържат целостта и пигментацията на кожата, защото са място за регенерация при нараняване и увреждане. При запушване на кожните пори, тези функции се нарушават и се създават условия за развитие на микроорганизми и възпаление.
Регулярното измиване осигурява нормалното оттичане на себума и възпрепятства задържането му в дълбочина.

5. Редовното почистване на кожата я предпазва от свръхразвитието на микроорганизми
Броят на микроорганизмите, населяващи кожата, надвишава броя на всички клетки в тялото на човека. Кожният микробиом е многоброен и се състои от бактерии, вируси, гъбички и дори микроскопични акарии. Кожните микроорганизми в повечето случаи живеят на кожата без да нанасят вреда. Те населяват горните слоеве на роговия слой и космените фоликули. При наличието на благоприятни условия, дори безвредните микроорганизми могат да се размножат твърде много и да станат причина за заболявания, като акне, розацеа и милиария. Например, при запушването на кожните пори се създава среда, богата на липиди и бедна на кислород, в която бактериите- Propionibacterium acnes, причинители на акне, процъвтяват. Естествено населяващите кожата гъбички от рода Malassezia намират подходящи условия за свръхразвитие в себорейните области на хора с изразена себумна секреция. Отпадните продукти от тяхната дейност може да предизвикат възпаление под формата на себореен дерматит и пърхот.

Правилното измиване на кожата премахва излишъка от хранителни вещества и подтиска прекомерното развитие на микроорганизмите. Регулярното почистване премахва отпадните вещества от тяхната дейност и пречи на възпалението.

6. Ежедневното измиване прави кожата ни видимо по-красива
Красивият външен вид на кожата до голяма степен зависи от гладкостта на епидермиса. Ежедневното измиване подпомага естествените процеси на десквамация. С почистването на кожата се премахват натрупалите се в порите конгломерати от оксидиран себум и кератин, подобрява се отделянето на себум на повърхността и се стопира разширяването им. Чистият епидермис отразява по-добре светлината и кожата изглежда по-млада, гладка и свежа.

7. Редовното почистване стимулира регенерацията на кожата
Регулярното отстраняване на натрупалите се мъртви клетки на повърхността на роговия слой, стимулира производството на нови клетки и повишава скоростта с която епидермисът се обновява.
Известно е, че през нощта бариерните функции на кожата са отслабени, а метаболитните процеси – ускорени. Непочистената кожа улеснява проникването на вредни вещества и усилва техния неблагоприятен ефект. Нарушават се процесите на възстановяване и регенерация.

8. Почистването засилва ефекта на козметиката
Почистването на кожата премахва слоевете грим, остатъците от козметика, мазнини, рогови клетки, прах и други замърсявания. Всички тези замърсявания създават физическа бариера или взаимодействат с козметиката. Чистата кожа е първото необходимо условие за по-добро проникване на специалните съставки от дневната или нощна козметика. След измиване кожата е леко хидратирана и добре подготвена за по-успешно усвояване и получаване на по-изразен ефект от козметиката.

9. Правилното измиване подпомага хидратацията и балансира рН
Съвременните почистващи средства се отличават с деликатно и щадящо действие. Това подпомага запазването на бариерните функции на кожата и е задължително условие за нормална хидратация. Много голяма част от козметиката за почистване на кожата има и допълнителни съставки за подобряване на хидратацията и оптимизира рН на кожата.

Безспорна е ползата от измиването, но от още по-голямо значение е начинът, по който почистваме кожата, защото неправилното почистване може да съсипе до основи дори най-оптималната грижа за кожата.
Въпреки общоприетото схващане, че това е най-елементарната част от ежедневната рутина, това е стъпката, която често може да се обърка. Почистването изисква правилна преценка на вида на измивното средство и метода на почистване според типа и моментното състояние на кожата.

Как да изберем правилното средство измежду стотиците предлагани на пазара?
• Най-важно е да се съобразим с типа кожа. При суха кожа трябва да се избягват почистващи средства съдържащи алкохол. Средствата със синтетични аромати и консерванти са неподходящи за чувствителна кожа. При мазна кожа трябва да се избягват твърде агресивните средства, които пресушават кожата и водят до свръхпродукция на себум.
• Основата на почистващото средство също е от значение. Докато кремовете са подходящи за суха кожа, геловете и пяната подхождат на мазната кожа.
• При често използване на декоративна козметика е необходимо средство, което ефективно снема грима.
• При проблемна кожа е необходимо ефективно средство за отпушване на кожните пори.
• При чувствителност и алергия е препоръчително използването на натурални почистващи средства без синтетични съставки.
• Изборът на средства с по-деликатно действие, почиства кожата без да я дразни и изсушава.
• Почистващите средства с балансирано рН запазват натуралния киселинен баланс в кожата.
Оказва се, че е доста трудно да се създаде едно измивно средство, което да отговаря на всички необходими условия за качествено почистване. Затова в модерната козметична индустрия се наложи тенденцията за по-ефективно използване на козметиката, посредством съчетаване и комбиниране на средства, които действат по различен начин, но се допълват взаимно.
Един доказал се с времето метод, който осигурява дълбоко и ефективно почистване е Double cleansisng method- Метод за двойно почистване.

Идеята е почистването да се раздели на отделни стъпки:
Първа стъпка- измиване с балсам или друго средство, съставено от масла, което емулгира замърсяванията, грима и мазнините. След като повърхностният слой от мастно разтворими вещества се отмие, следва стъпка номер две. С помощта на почистващо средство на водна основа се отстраняват водоразтворимите замърсявания в дълбочина.

Двойно-почистващият метод е с доказана ефективност. Без този двустепенен процес, почистването не е пълноценно и рискуваме да нанесем ценната си козметика върху остатъци от грим, себум и токсини, които не само пречат на ефективността ѝ, но и допринесят за преждевременно стареене, поява на пигментации и обостряне на кожните проблеми.

В унисон с новите модни течения е и козметиката на Руми Илиева. Нейният нов продукт THE BALM е едно естествено допълнение към вече утвърдената серия от качествена натурална козметика насочена към цялостна грижа за кожата.

THE BALM съдържа висококачествени натурални съставки с доказан произход и е изцяло насочен към постигне на максимален ефект при почистването на кожата. Балсамът може да се използва самостоятелно или като първа стъпка от Двойно-почистващия метод.

THE BALM е грижливо подбрана комбинация от полезни натурални масла, които не само почистват, но имат и терапевтичен ефект върху кожата. Уникалното е, че този комплекс може да се прилага без ограничение при всички типове кожа. Балсамът е безопасен за използване както при суха и чувствителна, така и при мазна и проблемна кожа.

Маслото от таману възстановява бариерните фукции, заздравява капилярите и засилва регенерацията. Успокоява омекотява и хидратира кожата. Има антибактериален и противовъзпалителен ефект. Всичко това действа благоприятно на чувствителната, проблемна и увредена кожа.

Маслото от рицин има многопластов ефект. Влияе благотворно на склонната към акне и проблемна кожа, тъй-като подпомага десквамацията, пречи на запушването на порите и спира развитието на бактериии в тях. Действието му на оклузивен агент и емолиент, предотвратява загубата на вода и усилва хидратацията на кожата.

Аргановото масло е с добре балансирано съдържание на мастни киселини, което му осигурява нежно и деликатно действие, дори при изключително чувствителна кожа. Въпреки изразените си хидратиращи свойства не запушва порите, защото има комедогенен индекс 0-1. Притежава противовъзпалителен и антибактериален ефект. Съдържа разнообразни антиоксиданти, ревитализира и възстановява кожата.

Почистващият балсам отстранява нежно и деликатно устойчивия грим и повърхностните замърсявания, без да дразни и изсушава кожата. Напротив, още на този етап, кожата е подхранена и хидратирана.
Продължаваме почистването в стъпка номер две, където използваме добре познатата ни Измивна пяна за лице в три разновидности, според типа кожа.

Измивната пяна за лице за мазна и смесена кожа е със зелен чай, който подсушава и свива порите.
Измивната пяна за лице за суха и нормална кожа съдържа хиалуронова киселина, подпомагаща хидратацията.
Измивната пяна за лице за чувствителна кожа с алое и кафяви водорасли е с меко и успокояващо действие.

Отличителна черта на качествената съвременна козметика е възможността умело да се съчетават уникалните свойства на всеки отделен продукт с цел постигането на по-изразен, цялостен и завършен козметичен ефект.

Използвана литература:
1. Parrado C, Mercado-Saenz S, Perez-Davo A, Gilaberte Y, Gonzalez S, Juarranz A. Environmental Stressors on Skin Aging. Mechanistic Insights. Front Pharmacol. 2019;10:759. Published 2019 Jul 9. doi:10.3389/fphar.2019.00759
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6629960/
2. E. Drakaki, C Dessinioti. Air pollution and the skin.Front. Environ. Sci., 15 May 2014 |
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenvs.2014.00011/full#h1
3. Zhou, Shi-Sheng et al. “The skin function: a factor of anti-metabolic syndrome.” Diabetology & metabolic syndrome vol. 4,1 15. 26 Apr. 2012, doi:10.1186/1758-5996-4-15
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3567429/
4. Lindsay B. Baker (2019) Physiology of sweat gland function: The roles of sweating and sweat composition in human health, Temperature, 6:3, 211-259
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/23328940.2019.1632145?needAccess=true
5. Mei Yu, Andreas Finner, Jerry Shapiro, Blanche Lo, Armin Barekatain & Kevin J McElwee (2006) Hair follicles and their role in skin health, Expert Review of Dermatology, 1:6, 855-871, DOI:
https://www.researchgate.net/publication/233521689_Hair_follicles_and_their_role_in_skin_health
6. Goodman G. Cleansing and moisturising in acne patients, Am J Clin Dermatol. 2009;10 Suppl 1:1-6. doi: 10.2165/0128071-200910001-00001. PMID: 19209947
7. Draelos ZD. The effect of a daily facial cleanser for normal to oily skin on the skin barrier of subjects with acne. Cutis. 2006 Jul;78(1 Suppl):34-40. PMID: 16910029.