Хидратация на кожата от дерматолога д-р Вяра Димова

Водата е изключително важна за живота и съставлява цели две трети от нашето тяло. Тя влияе на всички важни жизнени функции и е много повече от освежителна напитка. Водата е жизнено необходима за нормалнoтo функциониране на кожата и е ключов елемент в кожния метаболизъм. Тя е една от основните предпоставки за красива, гладка и здрава кожа. Осигуряването на нормална хидратация е в основата на ежедневната и интензивна грижа за кожата за всяка възраст и всеки сезон.

Какво означава хидратация на кожата?
Хидратацията на кожата се определя от съдържанието на вода в дермата и епидермиса. Около 1/5 от водата в тялото е акумулирана в кожата, като 70% от нея се съдържат в дермата и живите слоеве на епидермиса. Около 15-30% от водните запаси в кожата се намират в роговия слой на епидермиса. В здравата кожа голяма част от водните молекули са свързани с други макромолекули. Малка част от нея е в свободно състояние.

Водата в кожата идва от кръвоносните съдове в дермата и постепенно се придвижва към горните слоеве на епидермиса. Способността на кожата да задържа водата почти изцяло зависи от състоянието на роговия слой на епидермиса. Водното съдържание в кожата варира в различните области на тялото и зависи от множество фактори като телесно тегло, пол, възраст, расови особености, циркадни ритми, климат и сезони.

Добре хидратираната кожа има здрав вид, тя е гладка, изпъната и еластична. Дехидратация настъпва когато роговият слой изпарява повече вода отколкото получава от долните слоеве. Дехидратираната кожа е с намален тургор, вяла, суха и отпусната.

Тест за дехидратация
При общо обезводняване на организма, кожата също се дехидратира и еластичността ѝ видимо намалява. Тестът със прищипване на кожата ни помага да разберем степента на обезводняване. След като прищипнем с два пръста кожата на гърба на ръката я задържаме за няколко секунди. След отпускането ѝ наблюдаваме колко бързо ще възвърне формата си. Бавното възстановяване е признак за дехидратация.

Водата е ключов елемент за кожата
• Посредством изпарението на вода от повърхността си, кожата поддържа относително постоянна температура на тялото и го предпазва от дехидратиране.
• Кожата може да изпълнява ролята си на ефективна външна бариера само при поддържането на оптимална влажност.
• Нивото на хидратация влияе върху здравината и еластичността на кожата.
• Благодарение на водата, епидермисът става по-пластичен и устойчив на механичен стрес. Без вода, кожата ни щеше да се разкъсва при всяко едно движение.
• Деликатният филм от вода и липиди в епидермиса предпазва кожата от проникване на патогенни микроорганизми.
• Водата е необходима за нормалното обновяване на кожните структури, тъй-като транспортира молекулите свързани с регенерацията до мястото им на действие.
• Поддържането на добра хидратация ускорява възстановяването на нарушената цялост на кожата след нараняване.

Водата в епидермиса
При нормални условия роговият слой на епидермиса е почти непроницаема бариера. Въпреки това, през нея проникват малки количества вода, която е необходима за работата на ензимите, свързани със съзряването на роговите клетки и излющването им от повърхността. Водата допринася за ефективността на бариерните функции и осигурява подвижността и гъвкавостта на кожата.

Хидратацията на роговия слой зависи от три основни компонента.
1. Наличието на Естествени Овлажняващи Фактори (Natural Moisturizing Factors – NMFs)- това са молекули, които свързват и задържат водата в епидермиса или имитират действието ѝ. Те поддържат нормалната му функция дори при сухи условия на околната среда.
2. Липидите в междуклетъчните пространства на роговия слой, както и себумът на повърхността създават механична бариера спираща загубата на вода.
3. Аквапорините са пори, разположени в клетъчните мембрани, през които преминават молекулите на водата.

Естествени Овлажняващи Фактори
Естествените Овлажняващи Фактори позволяват на епидермиса да задържи влагата във външните му слоеве, противопоставяйки се на изсушаващото действие на околната среда. Молекулите на водата правят роговия слой по-пластичен и устойчив на механични въздействия, като го предпазват от напукване и излющване. Към естествените овлажняващи фактори спадат молекули с разнообразно действие.
• Свободните Аминокиселини взаимодействат с кератина в роговите клетки и намаляват подвижността на водните молекули. В резултат, отделните кератинови влакна разхлабват връзките помежду си и така роговия слой става по-еластичен.
• Хиалуроновата киселина притежава уникални свойства да свързва и задържа голямо количество водни молекули. Хидратацията на кожата до голяма степен зависи от свързаната с хиалуроновата киселина вода в дермата и живите слоеве на епидермиса. Неслучайно 50% от хиалуроновата киселина в организма се съдържа в кожата.
• Лактатът има критично значение за физическите свойства на епидермиса. Той определя нивото на хидратация, здравината и рН в роговия слой.
• Глицеролът се образува при разграждането на триглицеридите в себума и е натурално представен в роговия слой. За това, колко важна е тази молекула говори фактът, че локално приложеният глицерол върху кожата на мишки без себумна секреция, напълно нормализира структурата и функциите на роговия слой.
• Уреята, подобно на глицерола, е малка молекула, която променя свойствата на кератина. Уреята не увеличава водното съдържание, но замества водата в условия на дехидратация. Така се поддържа флуидността на протеините и липидите на роговия слой.

Благодарение на тези вещества епидермалните клетки-корнеоцитите поддържат в наличност около 15-30% вода, необходима за тяхното нормално съзряване и отпадане. Долните слоеве на епидермиса нормално са по-добре хидратирани, заради близостта до кръвоносните съдове в дермата. При придвижването на клетките към повърхността, количеството на водата намалява.

Липсата или намаляването на Естествените Овлажняващи Фактори променят роговия слой и предизвикват заболявания като атопичен дерматит и псориазис. Активното излагане на ултравиолетови лъчи и честото къпане също редуцират тяхното количество и създават проблемна сухота на кожата. В процеса на стареене драматично намалява съдържанието на аминокиселини и съответно хидратацията на роговия слой. Всички тези състояния нарушават нормалното излющване на епидермалните клетки и предизвикват типичните симптоми на суха кожа като изсъхване, дискомфорт, загрубяване, лющене и напукване.

Аквапорините и хидратацията
Аквапорините са фамилия малки белтъци, разположени в клетъчните мембрани, които играят ролята на пори за преминаване на вода и други малки молекули в клетките. Аквапорин 3 (AQP3) е важен транспортен протеин за вода в живите клетки на епидермиса, който разпределя водните запаси в кожата. Транспортът на вода през AQP3 подпомага миграцията на клетките и бързото зарастване на кожните рани. През порите на AQP3 се пренасят и молекулите на глицерола, който също играе важна роля за еластичността и хидратацията на епидермиса.

Епидермалните липиди и хидратацията
Липидите в роговия слой отблъскват водните молекули и пречат на преминаването на водата в атмосферата, феномен наречен Трансепидермална Загуба на Вода (TEWL). Измерването на тези водни загуби помага да се установи дали има промяна в бариерните функции на кожата. При нарушения в кожната бариера, загубата на вода се увеличава.
Това нарушава и функциите на ензимите, от които зависи излющването на роговия слой и резултатът е суха, неравна и лющеща се кожа.

Хидратация и типове кожа
Нормалната кожа е добре балансирана по отношение на производството на себум и поддържането на оптимална влажност. Този тип кожа става по-суха в процеса на стареене.
Характерно за мазната кожа е свръхпроизводството на себум. Прекомерните усилия да се измие излишъка от мазнини, води до дехидратация и стимулира допълнително продукцията на себум. Препоръчва се използването на хидратираща козметика с по-лека текстура и балансиращо действие.

Сухата кожа произвежда по-малко липиди и лесно губи вода, особено в условията на студен климат и по-ниска влажност на въздуха. Този тип кожа е склонен към дехидратация, която става особено изразена в процеса на стареене. Добре е да се използва по-плътна козметика, която едновременно подхранва и хидратира.

Кожната бариера при хората с чувствителната кожа е слаба и небалансирана. Чувствителната кожа лесно се поддава на въздействия от околната среда и бързо се дехидратира. Подходяща за този тип кожа е козметика, която, успокоява, хидратира кожата и подкрепя бариерните ѝ функции.

Комбинираната кожа е мазна в областта на челото, носа и брадичката (Т-зоната), а на бузите и скулите може да е нормална до суха. Производството на себум в Т-зоната се повишава в топлото време и намалява през студените месеци. Този тип кожа може да стане необичайно суха при смяна на сезоните. Използват се продукти, които не само добре хидратират, но и балансират себумната продукция.

Хидратация според възрастта и пола
Хидратацията на кожата има възрастови особености. Кожата на новороденото е значително по-суха в първите месеци, но постепенно количеството на водата се увеличава и в края на първата година надминава това на възрастните. Бебешката кожа е с по-тънък епидермис, тя лесно се хидратира, но и по-бързо дехидратира, защото трансепидермалната загуба на вода e засилена, а съдържанието на естествени овлажняващи фактори е ниско.

До 50 годишна възраст трансепидермалната загуба на вода при мъжете е значително по-ниска от тази на жените. Младите мъже имат много по-добра хидратация на роговия слой в сравнение със жените, но след 40-та им година, постепенно започва да намалява. Въпреки, че е релативно по-ниска, хидратацията на женската кожа остава по-стабилна с времето. Производството на себум при мъжете надвишава това на жените и задържа нивата си независимо от стареенето. Себумната продукция в женската кожа намалява прогресивно с течение на времето и кожата става по-суха.

С напредване на възрастта, намалява количеството на естествени овлажняващи фактори и по-специално на лактата и аминокиселините, което води до осезаема дехидратация. Сухотата в резултат от стареенето на кожата става все по-изразена с времето и изисква по-активна грижа. Тези процеси засягат всички типове кожа, като общата тенденция е повишена склонност към дехидратация и сухота.

Причини за появата на суха кожа
Сухотата на кожата може да се причини от множество фактори. Всяка промяна в липидната бариера или естествените овлажняващи фактори води до нарушена бариерна функция и повишена загуба на вода.

Измиването с различни детергенти или хранителен дефицит на есенциални мастни киселини може да е причина за тези нарушения. Промени в околната температура, влажност или движение на въздуха също може да засили загубите на вода от епидермиса.
Въпреки, че вземането на душ или вана добавя вода в кожата, изпарението и след това може да доведе до сухота. Ако кожата се усеща стегната след къпане, това може да е индикация за засилено отмиване на натуралните кожни липиди и прекалена загуба на вода.
Използването на твърде агресивни сапуни и други измивни средства е една от най-честите причини за суха кожа. Сапуните са детергенти, които с лекота отмиват кожните липиди. Прекалената им употреба влошава състоянието на сухата кожа.

Здравословен проблем ли е сухата кожа?
Кожата, която не е достатъчно хидратирана изглежда суха, стегната и се лющи. Сухата кожа е по-слабо устойчива на механично увреждане и може да се напука. Това нарушава бариерната и функция и пропуска вредни вещества и микроорганизми.

Сухата кожа, сама по себе си не е сериозен здравословен проблем, но може да причини сериозни усложнения, като хронична екзема, инфекция или кървене от нацепените участъци. Сухата кожа е предразположена към увреждане от различни алергени, което води до порочен кръг от самоподдържащо се възпаление и увреда. Възможно е да се появят симптоми, като сърбеж, зачервяване, оток или наличие на секрет.

Сухата и дехидратирана кожа е по-склонна към образуване на бръчки и фини линии. Наслоените излющени клетки на повърхността не отразяват добре светлината и кожата изглежда груба, неравна и има нездрав вид.

Хидратираната кожа е по-здрава и устойчива, тя е гладка, блестяща и еластична.
Може да помогнем на кожата да бъде здрава и добре хидратирана отвътре, като консумираме адекватно количество вода и се храним балансирано и отвън, чрез прилагане на хидратираща козметика.

Как влияе приемът на питейна вода върху кожата
Консумацията на повече от два литра вода на ден има значителен ефект върху физиологията на кожата. Интересно е, че това зависи и от вида на използваната вода.

Едно проучване сравнява ефекта върху кожата след приема на минерална или чешмяна вода. В групата на доброволците приемащи минерална вода се установило леко намаление в плътността и леко задебеляване на кожата, без промяна в рН.

В групата, приемаща чешмяна вода плътността се увеличила значително, дебелината на кожата намаляла, а рН показало понижени стойности. Клинично, в нито една от двете групи не се е установила оточност на тъканите.

Тези промени се обясняват с увеличаване на течното съдържание и стимулиране на клетъчния метаболизъм в дермата. Добре известно е, че плътността на кожата зависи не само от броя на клетките и количеството на колагена, но и от съдържанието на течности.
Интересното е, че пиенето на големи количества вода за 4 седмици не довело до видими промени в признаците на стареене, като размери на бръчките и гладкост на кожата.

Как да се справим с проблемната суха кожа?
Важна стратегия при лечението на сухата кожа е да се възстанови целостта на липидната бариера и да се нормализира съдържанието на естествените овлажняващи фактори. Това може да се постигне с подходящ хранителен и хигиенен режим и използване на разнообразни локални средства.

Спазването на определени хигиенни практики и използването на специална козметика може да облекчи симптомите на кожна сухота и възстанови нормалната хидратация. Дерматолозите съветват:
1. Да се ограничи къпането до 5-10 мин. дневно и да се използва по-хладка вода! По-продължителното вземане на гореща вана или душ може да отмие естествените кожни мазнини и да предизвика дехидратация.
2. Добре е да се минимизира употребата на алкални сапуни и продукти на алкохолна онова, които променят рН, премахват липидния слой и нарушават бариерната функция на кожата!
3. Не трябва да се използват груби гъби и четки за почистване на кожата! Нарушената цялост на епидермиса засилва дехидратацията.
4. Необходимо е кожата да се подсушава с нежен допир и потупващи движения. Целта е роговият слой да остане добре овлажнен след къпане.
5. Препоръчва се прилагането на овлажняваща козметика веднага след къпане или измиване на ръцете! Тя ще запечати и задържи влагата в кожата.
6. Никога не трябва да се разчесват сухите участъци! Овлажняващата козметика много по-успешно контролира сърбежа, без да наранява кожата. При нужда може да се използват и студени компреси.
7. През зимата се препоръчва използването на овлажнител за въздух! Осигуряването на 60% влажност на въздуха поддържа нормалната хидратация на епидермиса.
8. При пране на дрехите, е необходимо да се избягва употребата на омекотители и ароматизирани детергенти.
9. Добре е да се носят дрехи от ествени материи. Някои тъкани, като вълна или синтетични влакна имат дразнещо действие и задълбочават проблемите на сухата кожа.
10. Изборът на подходяща козметика е от изключителна важност! Състоянието на сухата кожа може да се влоши и от неправилният избор и неадекватната употреба на козметични средства.

Роля на козметиката в борбата със сухата кожа
Използването на козметични средства за борба със сухата кожа цели да се:
• възстановят бариерните функции;
• намалят трансепидермалните загуби на вода;
• подобрят процесите на привличане, задържане и увеличаване на водното съдържание в епидермиса;
• поддържа целостта и здравият вид на епидермиса.

Козметичните съставки, които подпомагат хидратацията може да се разделят в три различни групи:
1. Хумектантите(овлажнители) са вещества, които привличат и задържат водните молекули в кожата или наподобяват ефекта им. Такива са хиалуронова киселина, урея, глицерин, лецитин, различни амино-киселини – левцин, глицин, аргинин.
2. Емолиенти(омекотители) са субстанциите, които действат подобно на себума и липидите. Те проникват в пространствата между роговите клетки и образуват плътен бариерен слой. Такива вещества са церамиди, линоленова, линолова и лауринова киселина, витамин Е, силикони.
3. Оклузивни вещества- това са плътни масла, които остават на повърхността и запечатват влагата в кожата, като предотвратяват трансепидермалната загуба на вода. В тази група се включват ланолин, сквален, вазелин, силикони и минерални масла.

Колкото по-плътен и омазняващ е козметичният продукт, толкова по-голяма е неговата ефективност. Когато козметичното средство не съдържа вода, е най-добре да се прилага веднага след баня, за да се запечати влагата, преди епидермисът да е изсъхнал. Някои средства съдържат в състава си вода и масла в различно съотношение и това ги прави по-лесни за нанасяне и по-незабележими.

Каква е разликата между хидратация и овлажняване на кожата?

Хидратацията и овлажняването вървят ръка за ръка.
Когато кожата се намира във влажна среда, например след вземането на душ или при повишена влажност на въздуха, клетките на роговия слой поемат значително количество вода и могат двойно да увеличат обема си.

Докато хидратацията добавя вода в кожата, овлажняването предполага използването на козметика, която подкрепя бариерните функции и ефективно заключва водата в кожата.
Добре хидратираният епидермис е по-пропусклив за вещества. Това свойство се използва за по-ефективно доставяне на лекарства и козметика в кожата, веднага след къпане или при поставянето им под превръзка.

Ролята на натуралната козметика за хидратация на кожата
Известно е, че кожата се дехидратира най-бързо в откритите части на тялото-лицето и ръцете, следвани от предмишниците и подбедриците. Тъй-като всяка от тези области има специфични особености, хидратиращите средства се създават, така, че да действат най-добре върху съответната област.

Козметиката на Руми Илиева също следва тези правила. Тя е напълно натурална и съдържа био сертифицирани съставки. Миксът от различни масла осигурява комплексно въздействие на различни групи вещества, които хидратират по различни механизми и взаимно се допълват.

Био пухкавото масло СБОГОМ, СУХИ РЪЦЕ е един уникален продукт, изключително подходящ за възстановяване на сухата, увредена и дехидратирана кожа на ръцете.

Продуктът съдържа интензивно хидратиращ комплекс от масла, който нормализира състоянието на кожата и впоследствие я поддържа гладка и мека.
• Маслото от камелия притежава изключителни хидратиращи свойства, подобни на себума. Маслото формира ефективна бариера която задържа влагата в кожата. Богат е на витамини A, B, C, D, и E, които допълнително подхранват.
• Какаовото масло съдържа есенциални мастни киселини, които са част от натуралните липиди. Образува филм на повърхността и така намалява водните загуби.
• Маслото от броколи е естествен емолиент. Съдържа еруциева мастна киселина, която представлява натурална алтернатива на силикона в козметиката.
• Маслото от ший осигурява висока концентрация на витамини и мастни киселини като олеинова, стеаринова, палмитинова и линоленова, подхранва и хидратира кожата, предотвратявайки изсушаването и.
• Маслото от краставица комбинира противовъзпалителното действие на Омега-6 мастните киселини с антиоксидантният ефект на токоферолите и фитостеролите, които забавят стареенето.
• Кокосовото масло ефективно овлажнява и предотвратява загубата на вода. Маслото подпомага резорбцията на есенциални масла, и създава протективен слой на повърхността.
• Екстрактът от кафяви водорасли съдържа фукоидан, който забавя разграждането на собствената хиалуронова киселина и колаген. Полизахаридите съдържащи се в него също се включват в процесите на хидратация.

В Дълбоко хидратиращият дневен крем за лице, серия GLOW също откриваме специални съставки подпомагащи хидратацията:
• Ензимно активираните мастни киселини освобождават моно-, ди- , триглицериди и глицерол, които създават ефективна бариера срещу загубата на вода от епидермиса;
• Есенциалните мастни киселини – олеинова, палмитинова и линоленова възстановяват по естествен начин бариерните функции и овлажняват кожата; линоловата киселина е Омега-6 мастна киселина, която директно участва в синеза на церамиди в епидермиса;
• Нискомолекулярната хиалуронова киселина лесно прониква и подпомага задържането на вода в горните слоеве на кожата; тя е част от естествените овлажняващи фактори и поддържа кожата мека, еластична и добре хидратирана;
• Активните пептиди от авокадо увеличават синтеза на собствената хиалуронова киселина, подпомагат регенерацията, възстановяват бариерната функция и стимулират работата на ензимите, отговорни за процесите на десквамация.

Революционният крем за лице също има изразено хидратиращо действие и е подходящ за използване при проблемна или чувствителна кожа. Кремът нормализира синтеза на натурални липиди и протеини и балансира производството на себум.

Хидратиращият лосион за ръце и тяло, серия GLOW възстановява бариерните функции на кожата и нормализира хидратацията на цялото тяло. Лосионът съдържа изцяло натурални съставки, които подкрепят естествения воден баланс на кожата. Ензимно активираните мастни киселини, действат в дълбочина, подобряват хидратацията и еластичността и имат доказан ефект против образуването на стрии.


Използвана литература:
1. Verdier S, Bonté F. Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. J Cosmet Dermatol. 2007 Jun;6(2):75-82.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17524122
2. Mojumdar, E.H., Pham, Q.D., Topgaard, D. et al. Skin hydration: interplay between molecular dynamics, structure and water uptake in the stratum corneum. Sci Rep 7, 15712 (2017). https://doi.org/10.1038/s41598-017-15921-5 https://www.nature.com/articles/s41598-017-15921-5
3. M. Guzman, T. Cortazar .Water content at different skin depthsand the influence of moisturizing formulations. https://www.teknoscienze.com/Contents/Riviste/PDF/HPC1_2016_LOW_37-43.pdf
4. Papakonstantinou, Eleni et al. “Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging.” Dermato-endocrinology vol. 4,3 (2012): 253-8. doi:10.4161/derm.21923 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
5. Rawlings AV, Matts PJ. Stratum corneum moisturization at the molecular level: an update in relation to the dry skin cycle. J Invest Dermatol. 2005;124(6):1099-1110. doi:10.1111/j.1523-1747.2005.23726.x https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)32301-0/fulltext
6. Bizot, V.; Cestone, E.; Michelotti, A.; Nobile, V. Improving Skin Hydration and Age-related Symptoms by Oral Administration of Wheat Glucosylceramides and Digalactosyl Diglycerides: A Human Clinical Study. Cosmetics 2017, 4, 37. https://www.mdpi.com/2079-9284/4/4/37
7. Man MQ, Xin SJ, Song SP, et al. Variation of skin surface pH, sebum content and stratum corneum hydration with age and gender in a large Chinese population. Skin Pharmacol Physiol. 2009;22(4):190-199. doi:10.1159/000231524 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836947/
8. Luebberding S, Krueger N, Kerscher M. Skin physiology in men and women: in vivo evaluation of 300 people including TEWL, SC hydration, sebum content and skin surface pH. Int J Cosmet Sci. 2013;35(5):477-483. doi:10.1111/ics.12068