Грижа според типа кожа, споделен опит от Руми

Днес ще си поговорим за грижата за всеки тип кожа, като ще обърнем внимание на проблемната, мазна кожа като най-трудна за поддържане. Ти знаеш ли какъв е твоят тип кожа?

И друг път съм споделяла, че моята кожа е суха, което от една страна е добре, защото почти никога не ми излизат пъпки, от друга страна, при не добра и редовна грижа, бръчките започват да излизат една след друга.
Сухата кожа се определя на усещане. 👩👩👩 Човек усеща опъване, стягане, дори грапавост и при нанасяне на козметичен продукт, се усеща облекчение. Сухата кожа обича много вода + масла. Изключително нежни измивни продукти, които не отмиват оскъдния себум (естествената мазнина, която секретира кожата ни).

Само хидратиращи продукти като кремове, водни серуми не са достатъчни, защото трябва нещо, което да заключи влагата. Аз използвам комбинация от дневен крем + маслен серум почти целогодишно. Само лятото за кратко спирам масления серум през деня, но ако ти си с много, много суха кожа, съветвам те да си смесваш дневния крем с капка маслен серум. Освен да се хидратира в дълбочина, сухата кожа има нужда и от заключване на влагата, а това се постига с маслен серум. Виж всички продукти за суха кожа тук.

Нормалната кожа е добре балансираната кожа. Така наречената Т-зона (челото, брадичката и носът) могат да са малко мазни, но като цяло себумът и хидратацията са балансирани и кожата не е нито твърде мазна, нито твърде суха. Нормалната кожа е най-лесна за поддържане, така казват всички, които я имат. Особено през лятото, може да са ти достатъчни само крем + околоочен продукт. Без нощна грижа, без 1-2-3 стъпки и какво ли не.
На нормалната кожа дори да не сложиш крем 1-2 дни през лятото, няма да забележиш, от гледна точка на хидратация. Когато говорим за анти-ейдж, е добре да сме последователни в грижата си, без пропуски. Виж всички продукти подходящи за нормална кожа тук.

Мазната кожа се използва за тип кожа с увеличено производтсво на себум (естествената мазнина, която произвежда кожата). От гледна точка на анти ейдж, мазната кожа остарява най-бавно. Това е добра новина за всички с мазна кожа. Тя обаче е предразположена към появата на пъпки.
Мазната кожа се характеризира с уголемени, видими пори и блясък. Мазната кожа е предразположена към комедони (черни точки и бели пъпки) и различни разновидности на акне. Хората с мазна кожа трябва да са изключително стриктни с козметичната си рутина, за да не нарушават баланса на кожата и да я поддържат красива.

При този тип кожа, хората са и най-внимателни в избора си на козметика, проучват съставки и доста детайли за козметиката.

Получаваме непрекъснато много запитвания за козметична рутина за мазна и проблемна кожа, и дерматологът д-р Вяра Димова подготви ръководство за хората с мазна кожа.

Тук е първа част, а тук втора.

Надявам се материалите да са ти полезни, а ако имаш въпроси било то за мазната кожа или друго свързано с грижата за кожата, напиши коментар под този пост и с радост ще споделим запитването с д-р Димова. Ако ти е интересно да направим и онлайн среща с д-р Димова, пиши ни на какви теми искаш да си говорим.

Нашатa козметика е вдъхновена от природата, билките, лечебните растения и мечтата ми за козметика с най-високи концентрации на активни съставки, редки и ценни суровини, създадена в България!

Довери се на природата и нейната мощна сила! Най-добрата грижа е превенцията!

С обгрижена суха кожа,
Руми

Абонирай се за нюзлетъра на RumiCosmetics тук, където винаги споделям първо новини, специални предложения, които няма да откриеш в магазина и Фейсбук.