5 места за пикник до София

За добрия пикник са нужни няколко неща – подходящо място, храна, напитки и добра компания.

Пикниците са измислени от английските благородници през 19-ти век, за да се развличат по време на лов.

В наши дни ходенето на пикник е средство за откъсване от стреса на големия град и презареждане на батериите. Най-често за пикник хората избират полянка или друго подходящо място сред природата. Тъй като е лято, за предпочитане е мястото да бъде прохладно – под дебела сянка и в близост до водоем – река, езеро, язовир или водопад.

Ето пет дестинации, които са подходящи за пикник в близост до столицата, препоръчани от създателите на блога “Отбивки” Иван Михалев и Елина Цанкова. Всички те са на максимум час път с кола от София и съчетават трите най-важни условия – тишина, чист въздух и красиви гледки.
Първите две дестинации са включени в най-новия пътеводител от поредицата “101 отбивки”, който е посветен на София и близките околности. Книгата излезе на книжния пазар преди броени дни и вече може да бъде открита в книжарниците в цялата страна.

Симеоновските езера
Симеоновските езера са популярна дестинация за излети сред природата. Те са общо четири на брой и са много лесно достъпни. Намират се на левия бряг на Стара река на около 900 м надморска височина.

Край езерата има изградени пейки, дървени шезлонги и беседки за пикник. Има и специално създадени огнища за барбекю.

По принцип паленето на огън в планината е строго забранено, заради опасността от възникване на пожар. Симеоновските езера са едно от изключенията, където това е изрично разрешено. Табелите за това са много и се виждат отдалеч.

Как да стигнете
Езерата са много лесно достъпни. Можете да стигнете с кола почти до тях по една от крайните улици на кв. Симеоново. Ако идвате от центъра на София, трябва да хванете “Симеоновско шосе” и да карате, докато стигнете известната къща-охлюв в Симеоново. На кръстовището след нея трябва да направите остър завой надясно. След това на втората пресечка трябва да завиете наляво (улицата се казва “Бор”). Карате само направо, като в един момент улицата сменя името си на “Мишова орница”. Тя ще ви отведе до малък паркинг, който е на стотина метра от първото езеро.

Бистришко езеро
Това езеро не е отбелязано на картите и е сравнително неизвестно за повечето софиянци. Именно това го прави подходяща дестинация за съботно-неделни бягства от града, тъй като е встрани от обичайния туристопоток към Витоша.

Езерцето е сред красива природа, чист въздух и много лесно достъпно – намира се на стотина метра от последните къщи на Бистрица, като до там можете да стигнете с кола и да паркирате в непосредствена близост.

Мястото много напомня за Симеоновските езера. Край него има полянка и кътове за отдих с удобни дървени шезлонги. Наблизо минава и една от витошките реки, която осигурява прохлада през лятото. Идеално за слънчеви бани на чист въздух, далеч от шума. Става и за пикник с компания – на ваше разположение са няколко маси с дървени пейки, голяма беседка и огнище за барбекю. Какво повече му трябва на човек.

Как да стигнете
Като влезете в Бистрица, трябва да завиете надясно малко преди главния площад на селото – по ул. “Янчовска река”. Малко преди тя да свърши, завийте наляво по ул. “Космонавт” и почти веднага след това – надясно по ул. “Черни връх”. След около стотина метра ще видите вдясно от улицата езецето. Има малко уширение на улицата, което служи като паркинг.

Параклис “Свети Киприян” – Плана
Плана е малка планина, която дълго време е била считана за част от Витоша. В началото на миналия век братята Шкорпил откриват, че тя е самостоятелна и я кръщават Плана – на името на главния й рид.

Едноименното село Плана е добра дестинация за уикендови бягства от града. От поляните над селото се откриват красиви гледки към билото на Витоша. На една от тези поляни е построен малък параклис, наречен “Свети Киприян”. Той е уникален с това, че се намира под сянката на вековно дърво. Под него е направена дървена маса с пейки, които са идеални за пикник. Стига някой да не ви изпревари.
Не пропускайте да запалите свещ в параклиса и да оставите дребни пари – с тях местните хора купуват още свещи и се грижат за мястото.

Как да стигнете
Ако идвате от София, трябва да хванете “Самоковско шосе”. След като подминете селата Бистрица и Железница, ще видите вляво отклонение за с. Плана. Щом стигнете селото, ще видите разклонение – наляво е за центъра на Плана, а надясно – за махала Турмачка. Завийте надясно и продължете, като ще подминете малко площадче с магазин, които ще ви се паднат отляво. Щом подминете и последните къщи, ще видите параклиса.

Екопътека “Бели Искър”
Екопътека Бели Искър се намира в Национален парк Рила. Маршрутът на пътеката се вие по горното течение на едноименната река, като минава ту от единия, ту от другия й бряг.

Общата дължина на пътеката е 7 километра и се изминава за около 3 часа. Преминаването на реката и разливите й става по 8 големи и 11 по-малки дървени мостчета. Те позволяват да се насладите на неподправената красота на рилската природа.

В началото на екопътеката надморската височина е 1215 м, а в най-горната й точка тя е 1528 м.

По пътя са обособени шест места за отдих – Езерото, Камъка, Средорек, Здравец, Заслона, Къщата. Там са поставени маси и пейки и има възможност за кратка почивка.

Как да стигнете
Екопътеката се намира на 9 км от Самоков. Разстоянието с кола от София е около час. Можете да съчетаете разходката до нея с посещение на двореца Царска Бистрица в съседния курорт Боровец, който предлага също чудна възможност за разходка сред природата.

Язовир Смолско
Смолско е село, сгушено в пазвите на Средна гора. Намира се на по-малко от час път с кола от София.

Язовирът е в покрайнините на селото и предлага много места за пикник и риболов. Обграден е от красиви хълмове с борова гора. Параклисът в единия му край придава красив акцент на пейзажа.

Смолско е разположено на склона на връх Войняг, висок около 950 метра.

Селото има и красива църква, носеща името „Въведение Богородично”, която е реставрирана наскоро и е обявена за паметник на културата.

Как да стигнете
До язовира се стига като се тръгне от София в посока Богоров, Горна Малина, Белопопци и Байлово. След Байлово на разклона за Каменица и Петрич завийте наляво. След спускането има кариера за добив на строителни материали. Карайте още около километър и вдясно ще видите табела „Спортен риболов”.