Безсмъртниче – задължителното съкровище в грижата за кожата, от д-р Вяра Димова

Репутацията му е почти магическа, лечебното му действие – доказано през вековете, а известността му, заслужена и неувяхваща! Безсмъртната му природа и многостранно въздействие допринасят за мистицизма витаещ около това загадъчно растение. Безсмъртничето – Helichrysum e една от звездните съставки в нощния серум GLOW.

Безсмъртничето е изключително древно растение. Около 500 разновидности Helichrysum са разпространени в три несвързани помежду си географски и геологически области: Средиземноморския басейн, Южна Африка и Австралия. Това е доказателство за паралелната им еволюция от по-древни, вече несъществуващи видове.

Името Helichrysum означава златно слънце (от гръцки helios – слънце и krysos – злато) и отразява ярко-жълтият цвят на венчелистчетата, който особено изпъква при слънчево време, и не избледнява, дори и при откъсване на цветовете. Името безсмъртниче отразява именно това негово свойство. Според африканския фолклор откъснатите цветове не губят прекрасния си вид и мирис цели седем години.

Все още не е напълно разкрита загадката на неувяхващите цветове. Предполага се, че това се дължи на наличието на флавоноиди и стабилизиращи ко-пигменти, които предпазват съдържанието на вакуолите от оксидиране.

Има сведения, че древните гърци и римляни украсявали главите на статуите на боговете с венци от безсмъртниче. По това време, статуите, направени от мрамор или бронз, са били оцветени в ярки цветове, а венците от безсмъртниче са играели ролята на златна корона, напомняща за тяхната божественост и безсмъртие.

Безсмъртничето се споменава в Омировата “Одисея ” като “Еликсир на младостта”.

Безсмъртничето има кулинарно приложение. Пчелният мед от районите с безсмъртниче е най-скъпият и търсен европейски мед, заради ценните качества и интересен аромат. Използва се и като подправка в т.нар. Средиземноморско къри, което съдържа безсмъртниче, лук, розмарин, мащерка, див копър и котешка трева. Поради антибактериалните си свойства се използва вместо хмел в производството на бира, за ароматизиране на спирт и приготвяне на ликьори.

Любопитно е, че в Сардиния използват смес от цветове от безсмъртниче и листа от черница за храна на копринените гъсеници. В резултат цветът на копринената нишка става натурално жълт.

Helichrysum е сухолюбиво растение, което се среща в сухи и каменисти райони. Безсмъртничето показва изключителна приспособимост и пластичност по отношение на местообитанията си. Расте еднакво добре на морския бряг и високо в планината, понякога над 2000 м. Тази екологична адаптивност обяснява многообразието от разновидности и различието във фитохимичните им и лечебни свойства.

Helichrysum italicum е най-добре проученият вид безсмъртниче. Под това име се обединяват шест разновидности растения.

Етеричните масла и екстракти от безсмъртниче се добиват от диворастящи и култивирани растения от различни райони на света. Helichrysum italicum се отглежда предимно в Средиземноморието, главно в Корсика и Сардиния. Засега по-голямата част от добитата биомаса се използва като суровина за козметичната и парфюмерийната промишленост.

Маслото от безсмъртниче се получава при парна дестилация на цветовете и полученото етерично масло достига количество 0,1-0,2% от началната биомаса. Т.е от един тон цветове се получават 1-2 кг етерично масло. Неслучайно, това масло е толкова скъпо, приблизително 2000 евро за килограм.

Поради изразената си потентност, маслото от безсмъртниче е изключително ефективно, дори и в минимални дози. В допълнение, маслото е доста стабилно и има трайност около 5 години.

Етеричното масло и абсолютът от Helichrysum са изключително ценени във парфюмерийната промишленост. Ароматът му е екзотичен, богат и многопластов, описва се като топъл, билков, сладникъв, землист, флорален, подобен на мед или карамел. Независимо от голямата му популярност, молекулярната основа на специфичния му аромат, все още не е напълно известна.

Една легенда разказва, че когато се връщал с кораба си в Корсика, Наполеон е успявал да усети аромата на своя остров, още преди да успее да го види.

Безсмъртничето се споменава в много древни гръцко-римски медицински трактати. В История на растенията от Теофраст от 3 век преди Христа се описва локалното му приложение при рани и изгаряния и използването му в медицинско вино за лечение на артрит и ишиас. В древността безсмъртничето най-често се е използвало като локален антисептик и средство за зарастване на рани, за ставни и чернодробни проблеми и при инфекции на дихателните пътища при хората и домашните животни.

Безсмъртничето продължава да бъде изключително популярно в народната и традиционната медицина. Растението се прилага под формата на тинктури, настойки, извлеци и мехлеми при разнообразни заболявания. Документирано е използването му при кашлица, ларингит и бронхит и за лечението на сенна хрема и астма. Безсмъртничето има отличен ефект при екзема, псориазис, при лечение на рани, измръзвания и изгаряния, включително слънчеви и след лъчетерапия, кожни проблеми след химиотерапия, при варикозни язви и хематоми. Прилага се при купероза, венозна недостатъчност, варикозни вени, тромбози и хемороиди. Маслото от безсмъртниче има антисептичен и кръвоспиращ ефект, активизира процесите на зарастване на раните и предотвратява появата на белези. Безсмъртничето намира приложение за лечението на ставни и мускулни заболявания, при храносмилателни, чернодробни и жлъчни проблеми.

Модерната наука тепърва започва да разкрива тайните на лечебния ефект на безсмъртничето, което народната медицина използва от векове. Множество от фитохимичните съставки на растението вече са изолирани и се проучват техните специфични свойства.

В Африка безсмъртничето традиционно се използва за лечението на бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Вече има научни доказателства, че екстракти от листата на Helichrysum ceres редуцират кръвното налягане. Смята се, че това се дължи на съдържанието на полифеноли, танини и тритерпени, които директно въздействат на гладката мускулатура на сърцето и кръвоносните съдове.

Учените са установили благоприятен ефект на екстракти от безсмъртниче върху лабораторни животни с наднормено тегло и инсулинова резистентност. Наблюдавано е било редуциране на теглото, намаление нивата на инсулин и понижение на инсулиновата резистентност.

Едно малко клинично проучване показва, че инхалациите със смес от етерични масла от безсмъртниче, босилек и мента успокоява, премахва тревожността, подпомага релаксацията и до голяма степен намалява симптомите на “прегаряне” и психическо изтощение.

Helichrysum italicum, подобно на куркумата  съдържа α- и γ-куркумин. Тази съставка се свързва с противовъзпалителното, антимикробно и  болкоуспокояващо действие на маслото от безсмъртниче.

Детайлно е проучена една от молекулите с изразени противъзпалителни свойства-арзанол. Арзанолът има противовъзпалителен профил подобен на кортикостероидите.  Арзанолът подтиска освобождаването на някои от медиаторите на възпалението като интерлевкини, тумор некротизиращ фактор алфа и простагландин Е2. Арзанолът подтиска микрозомалният ензим простагландин Е2 синтетаза-1 (mPGES-1) и е единственият открит досега mPGES инхибитор, т.е противовъзпалително средство с нов механизъм на действие. В цветовете на H. italicum се съдържат и други биоактивни компоненти, като урсолиева киселина, допълващи неговия противовъзпалителен ефект.

Екстрактите от Helichrysum са важен източник на активни субстанции с цитотоксично действие върху злокачествените клетки и потенциално антитуморно действие. Установено е, че селективната супресия на простагландин Е2 от арзанола подтиска развитието на рака на дебелото черво и подобрява чревния имунитет.

Някои вещества, съдържащи се в надземните части на безсмъртничето притежават антиоксидантна активност. Установено е, че най-силен ефект срещу акумулирането на вредни радикали има флавоноидът тилирозид. Арзанолът също е мощен антиоксидант, който предпазва липопротеините от увреждане и намалява оксидативния стрес.

Екстрактите от H. italicum имат изразена антибактериална активност срещу важни патогенни бактерии като Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes и Pseudomonas aeruginosa. Антимикробният ефект зависи от синергичното действие на множество биоактивни вещества, които подтискат растежа на бактериите и производството на токсини, намаляват тяхната вирулентност, агрегацията и организирането им в биофилм. Арзанолът демонстрира изключителна антибактериална активност срещу едни от най-опасните супербактерии- метицилин резистентни щамове на златистия стафилокок. Една от съставките на безсмъртничето, гераниол намалява бактериалната резистентност и възвръща ефективността на някои антибиотици.

Ацетофеноните, флороглюциноните и терпеноидите съдържащи се в безсмъртничето показват добра противогъбична активност, особено изразена срещу патогенни видове като Candida albicans.

Флавоноидите и флороглюцинолите в екстракти от H. italicum имат антивирусни свойства. Установено е, че арзанолът инхибира репликацията на вируса на СПИН в Т лимфоцитите и подтиска развитието на заболяването. Безсмъртничето притежава значителна активност и против вируса на херпес симплекс тип-1.

Направени са клинични проучвания относно въздействието на етричното масло от един вид безсмъртниче върху причинителят на малария P. falciparum. Получените ин витро резултати са обещаващи и доказват неговият антималариен ефект.

H. italicum може да се използва и за контрол на популацията от комари. Клиничните проучвания показват, че етеричното масло от листа на безсмъртниче убива 98% до 100% от ларвите на комари от рода Aedes (преносители на жълта треска и денга). Използването на растителни средства за контрол е безвредно за хората и другите организми.

Етеричното масло от Helichrysum се използва широко в козметичната индустрия, заради множеството благоприятни ефекти върху кожата. Безсмъртничето е богато на нерол, нерил ацетат, линалол и лимонен – вещества, които подсилват регенеративните способности, ремоделират и драматично променят външния вид на кожата. Безсмъртничето намалява бръчките, като подтиска действието на ензимите еластаза и колагеназа и повишава съдържанието на колаген и еластин в дермата. Стимулира се производството на нови клетки, кожата се възстановява и подмладява. Етеричното масло от Helichrysum подобрява вида на белезите и стриите и заглажда кожните неравности. Безсмъртничето има фотопротективен и имуномоделиращ ефект и намалява силата на възпалителните процеси причинени от слънцето. Безсмъртничето подобрява кожната циркулация, намалява възпалението, зачервяването и отока и е подходящо за използване при проблемна кожа, акне и розацеа.

Като цяло, маслото от безсмъртниче е безопасно, нетоксично, не дразни кожата, не алергизира и се прилага под формата на концентрат или смесено с базови масла. Не предизвиква фоточувствителност и може да се използва в слънцезащитни формули. Както всички етерични масла, маслото от безсмъртниче не се използва при бременност и кърмене.

Безсмъртничето демонстрира широка гама от биологични свойства, които се дължат на изключителното разнообразие на активни вещества. Тези забележителни свойства обясняват ентусиазма в използването на етерични масла и екстракти от безсмъртниче в медицината, козметиката и парфюмерията.  Съвременните молекулярни проучвания и клинични изследвания ще допринесат за стандартизирането на тези продукти и ще помогнат на безсмъртничето да премине от бляскавия свят на модата и естетиката в света на модерната медицина. Дотогава, да се доверим на хилядолетния опит и благодарение на нощния серум GLOW, да се наслаждаваме ежедневно на великолепните свойства на това магическо растение!


Използвана литература:
1.      Appendino G, Taglialatela-Scafati O, Minassi A, Pollastro F, Ballero M, Maxia A, Sanna, C. Helichrysum italicum: The sleeping giant of Mediterranean herbal medicine. Herbalgram 2015; 105: 34 – 45.
2.       Kothavade, PS, Nagmoti DM, Bulani VD, Jvekar AR. Arzanol, a potent mPGES-1 inhibitor: novel anti-inflammatory agent. Scient World J. 2013; doi: 10.1155/2013/986429.
3.       M. Nakanishi, V. Gokhale, E. J. Meuillet, and D. W. Rosenberg, “MPGES-1 as a target for cancer suppression. A comprehensive invited review ‘phospholipase A2 and lipid mediators’,” Biochimie, vol. 92, no. 6, pp. 660–664, 2010.
4.      Genčić, M., Aksić, J., Živković, M., Stojanović, N., Stojanović-Radić, Z., & Radulović, N. (2018). Antimicrobial and anti-inflammatory potential of different immortelle essential-oil chemotypes. Facta Universitatis, Series Physics, Chemistry and Technology, 16(1), 73.
5.      Guinoiseau, E. Lorenzi, V. Luciani, A .Muselli, Al. Costa, J. Casanova, J.Berti, Liliane. Biological properties and resistance reversal effect of Helichrysum italicum (Roth) G. Don. In book: Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education, Edition (2013).: A. Méndez-Vilas, Ed., pp.1073-1080
6.       D. Viegas,A. Oliveira, L, Salgueiro,J. Oliveira, R. Oliveira , Helichrysum italicum: From traditional use to scientific data, Journal of Ethnopharmacology, 10 January 2014
7.       Rosa, A., Deiana, M., Atzeri, A., Corona, G., Incani, A., Melis, M. P., … & Dessì, M. A. (2007). Evaluation of the antioxidant and cytotoxic activity of arzanol, a prenylated α-pyrone–phloroglucinol etherodimer from Helichrysum italicum subsp microphyllum. Chemico-biological interactions, 165(2), 117-126.).
8.       Afoulous, Samia et al. “Helichrysum gymnocephalum essential oil: chemical composition and cytotoxic, antimalarial and antioxidant activities, attribution of the activity origin by correlations.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 16,10 8273-91. 29 Sep. 2011, doi:10.3390/molecules16108273
9.       Elizabeth Varney and Jane Buckle. Effect of Inhaled Essential Oils on Mental Exhaustion and Moderate Burnout: A Small Pilot Study.The Journal of Alternative and Complementary Medicine.Jan 2013.69-71.http://doi.org/10.1089/acm.2012.0089
10.   Fraternale, D., Flamini, G., & Ascrizzi, R. (2019). In Vitro Anticollagenase and Antielastase Activities of Essential Oil of Helichrysum italicum subsp. italicum (Roth) G. Don. Journal of medicinal food.  Link:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31199702
11.  Sarkic, A., & Stappen, I. (2018). Essential oils and their single compounds in cosmetics—A critical review. Cosmetics, 5(1), 11. https://www.mdpi.com/2079-9284/5/1/11/htm#cite
12.  Han, X., Beaumont, C., & Stevens, N. (2017). Chemical composition analysis and in vitro biological activities of ten essential oils in human skin cells. Biochimie Open, 5, 1-7.https://www.researchgate.net/publication/316480027_Chemical_composition_analysis_and_inA_vitro_biological_activities_of_ten_essential_oils_in_human_skin_cells
13.   https://www.helichrysum-italicum.com/oil-info