Натуралните масла в козметиката, от д-р Вяра Димова

През последните години естетичната индустрия все повече се обръща към натуралните съставки в козметичните средства. Социалните медии и голямото количество интернет информация създадоха образовани потребители, за които е важно въздействието на козметиката не само върху състоянието на кожата, но и върху здравето на организма. Затова, съвсем естествено, базовите и етерични масла намират все по-голямо приложение в широка гама козметични продукти.

Ролята на базовите и етерични масла в козметиката
В процеса на милиони години еволюция природата е създала най-оптималните решения на всички проблеми. Затова, когато избираме как да се грижим за кожата си е добре да се вгледаме в ествените кожни функции. Кожата произвежда свои собствени мазнини, които служат за защита и регенерация. В козметиката използваме масла, които имитират действието на кожните мазнини.

Защитната липидна мантия на кожата е изградена от мазнини, влизащи в състава на епидермалните липиди и себума. Себумът представлява смес от различни липиди- триглицериди, свободни мастни киселини, сквален и холестеролови естери. Епидермалните липиди, от своя страна, включват свинголипидите, серамидите, холестеролът и наситените свободни мастни киселини. Eсенциалните мастни киселини с най-голямо значение за бариерните функции са линоловата, олеиновата и палмитиновата.

Често естественият защитен слой се разрушава от неблагоприятни въздействия от околната среда и неправилната грижа за кожата. За да нормализираме защитната функция на кожата, използваме натурални масла, с помощта на които кожната липидна мантия се възстанова, допълва и балансира.

Натуралните масла представляват растителни екстракти, които защитават, подхранват, балансират и успокояват кожата, придават и блясък и мекота.

Маслата, които се използват в козметиката са два вида. Етеричните масла (есенциалните масла) съдържат есенцията от аромата на растенията. Това са ароматни съединения, които се добиват чрез дестилация на екстракти от цветовете, листата, обелките на плодовете и семената на растенията. Имат лека текстура и са силно концентрирани и летливи, т.е. лесно се изпаряват. Базовите натурални масла са триглицериди, които изпълняват ролята на енергийни запаси за растенията. Добиват се от ядките и семената, предимно чрез студено пресоване. Имат по-плътна текстура, но съдържат вещества с различна молекулярна маса, което им позволява да действат и в дълбочина и на повърхността.

Всяко масло притежава уникални качества
Всяко едно масло има специфичен състав и характерни свойства. Например, аргановото масло съдържа голямо количество олеинова и линоленова мастни киселини. Има относително високо съдържание на токоферол и се използва при суха кожа и в продукти против стареенето.

Маслото от гроздови семки е богато на антиоксиданти и минерали. Има антисептични и астрингентни свойства и затова е подходящо за по-мазна и склонна към акне кожа.

В маслото от семена на шипка се съдържат витамин А, витамин Е и линолова киселина във високи концентрации. Това масло е звезда, когато се търси антиейдж ефект.

Маслото от жожоба е подходящо за мазна кожа. Състава му наподобява себума. Подпомага овлажнението и регенерацията.

Маслото от баобаб има високо съдържание на фитостероли и се използва за успокояване и заздравяване на кожата.

Кокосовото масло намалява трансепидермалните загуби на вода и се използва за хидратация на епидермиса. Има отличен ефект когато бариерните функции на кожата са сериозно нарушени.

Етеричните масла имат специални свойства
Освен с аромата си, етеричните масла допълват козметичните средства и с ценните си свойства. Притежават антиоксидантна, протововъзпалителна и антитуморна активност, подпомагат кожната регенерация. Някои от тях имат антибактериална, антивирусна и противогъбична активност. Например, маслото от чаено дърво има антимикробни свойства и се използва при акне. Маслото от здравец е с тонизиращ ефект и е подходящо за всички типове кожа. Маслото от мента действа антисептично и стимулиращо. Маслото от бергамот балансира и тонизира мазната кожа.

Базовите масла може да се използват, както самостоятелно, така и в комплекс с други масла.

Какви са предимствата на комбинираното използване на различни масла?
Етеричните масла задължително се използват в комбинация с други масла. Етеричните масла са много концентрирани и не може да се използват самостоятелно върху кожата. Обикновенно се смесват и прилагат заедно с други натурални масла, базови масла-носители. От своя страна, етеричните масла лесно проникват в кожата и допълнително засилват резорбцията на останалите съставки от козметиката в по-дълбоките слоеве. Есенциалните масла и техните компоненти не акумулират, а бързо се метаболизират и екскретират от организма, което ги прави безопасни за използване.

Комбинацията от натурални масла има по-добър антимикробен ефект
Козметичните средства са идеална хранителна среда за развитието на различни микроорганизми, които могат да променят мириса, цвета и структурата им. Това може да доведе до икономически загуби и до развитието на кожни раздразнения, алергия или инфекции. За подтискане развитието на микроорганизмите се използват различни антимикробни вещества, консерванти и дезинфектанти. Свръхизползването на синтетични антимикробни вещества в различни области като медицината, козметиката и хранително-вкусовата промишленост доведе до развитието на резистентни микроорганизми. За преодоляване на тази резистентност се работи върху създаването на устойчиви самоконсервиращи се натурални козметични средства без добавяне на изкуствени консерванти. Това се постига с използването на комбинации от биоактивни есенциални масла, антиоксиданти и натурални свързващи агенти.

Множество етерични масла притежават антимикробни и антигъбични свойства. Всяко масло има определен сравнително тесен антимикробен спектър. За постигането на по-голяма ефективност често се използва комбинация от масла със синергично действие. Пример за една такава формула с клинично доказан антимикробен ефект е комбинацията от масла от мащерка, риган, канела, розмарин, лавандула и хидрастис.

Миксът от масла консервира козметиката по естествен начин.

Смята се, че в козметиката, която не съдържа вода има по-малък риск от развитие на микроорганизми. Въпреки това тези формули са изложени на оксидиране, разграждане и развала. За да се запази по-дълго време даден натурален продукт е добре в съставът му да се включат антиоксиданти. Маслото от жожоба, например има висока оксидативна стабилност, което силно удължава неговата трайност. Прибавянето на това масло към други масла значително подобрява тяхната устойчивост. В случая на масло от авокадо тя се подобрява с 400%.

Комбинирането на масла решава комплексни проблеми
Причините за кожните проблеми често са комплексни и изискват комбиниран подход. Например, основните причини за поява на акне са четири:
1. засилена секреция на себум от мастните жлези;
2. нарушения в процесите на вроговяване на епидермиса и запушване на порите
3. свръхразвитие на бактерии от рода Припионебактериум акне;
4. възпаление.

За да бъде ефективно лечението на този проблем трябва да се използва комбинирано въздействие със антибактериални, кератолитични, противовъзпалителни и средства намаляващи мастната секреция. Един примерен серум против акне може да съдържа масла от чаено дърво и черен кимион за отпушване на порите, масло от семена на краставица с хидратиращо действие, есенциални масла от лайка и горчив портокал с противовъзпалителен ефект. Ако се използват арганово или кокосово масло като база и се добави рициново масло и масло от чаено дърво, получаваме едновременно намаляване на мастната секреция, антибактериално действие, добра хидратация и избелване на поствъзпалителната пигментация.

Стареенето на кожата е също един комплексен проблем. С напредването на възрастта се забавя кожния метаболизъм, нарушава се синтеза на колаген и еластин, намалява кожната циркулация и синтеза на себум. Повишеният оксидативен стрес от слънчевата радиация допълнително уврежда кожните белтъци, бариерните функции и поддържа хронично възпаление в кожата. За противодействие на тези процеси комбинираме действието на вещества, които забавят стареенето, стимулират регенерацията, усилват защитните функции и създават оптимална среда за нормално функциониране на кожата.

Пример за такъв комбиниран продукт е серумът GLOW. Маслата в серума са специално подбрани, за да действат комплексно срещу различните механизми на увреждане на кожата при стареене.

Маслото от семена на кактус бодлива круша съдържа незаменими мастни киселини, витамин Е, фитостероли и полифеноли, които намаляват оксидативния стрес, защитават колагеновите влакна от увреждане, стимулират пролиферацията и обновлението на кожата.

Етеричното масло от безсмъртниче стимулира клетъчния растеж и регенерация; съдържа съставки с антимикробно и противовъзпалително действие.

Етеричното масло от тамян подхранва и овлажнява, предпазва от образуване на нови бръчки.

Маслото от семена на Пореч е с най-богато съдържание на есенциални мастни киселини (особено гама-линоленова киселина), които нормализират еластичността, активират метаболизма и ревитализират кожата.

Маслото от шипка е богато на линолова и линоленова МК. Поддържа бариерната функция и овлажнява кожата.

Маслото от малинови семки има антиоксидантно, и регенеративно действие, забавя стареенето и появата на мутации.

Маслото от камелия подсилва кожния имунитет, има противовъзпалително и антимикробно действие. Високото съдържание на олеинова киселина овлажнява, подхранва и омекотява кожата.

Етеричното масло от здравец подобрява кръвната циркулация и лимфния дренаж в кожата, изравнява тена, балансира производството на себум и подобрява еластичността.

Формулата PUGA серум също е чудесен пример за мултифункционалност и комплексно въздействие. Този серум съчетава антиейдж действие и грижа за проблемната кожа. Използва се при повишена кожна чувствителност и склонност към акне, защото не съдържа етерични масла, а базовите масла са некомедогенни. Това е един напълно безопасен продукт за периода на бременност и кърмене.

Подобно на GLOW серум и тук се използват маслата от шипка, семена на кактус бодлива круша и малинови семки. Формулата съдържа коктейл от антиоксиданти – витамини А и Е, сквален и ликопен, които защитават и предпазват кожата от стареене. Маслото от арган има противовъзпалителни и антибактериални свойства, повишава еластичността на кожата.

Маслото от маково семе допринася за балансиране производството на себум при проблемна кожа и акне.
Маслото от краставица е богато на фитостероли, токофероли, токотриеноли и витамини С и В. Хидратира и успокоява, стимулира регенерацията на нови клетки.

Маслото от облепиха предотвратява преждевременното стареене и способства възстановяването на вече увредените структури на кожата. Осветлява кожните пигментации и изравнява тена. Анисептичното му и противовъзпалително действие помага при акне и други кожни раздразнения.

Маслото от семена на слива допълва набора от антиоксиданти и есенциални мастни киселини в серума. Притежава мощен подмладяващ ефект като стимулира производството на нов колаген, заглажда бръчките и има лифтинг ефект.

Комбинирането на масла е изкуство
Необходими са задълбочени знания и добро разбиране за свойствата на маслата и комплексното им въздействие върху кожата. При създаването на комплексен продукт се вземат под внимание химическият състав, физикохимическите характеристики и промяната им при взаимодействието с останалите съставки.

Например различните масла съдържат различно количество ненаситени мастни киселини с (антиоксидантни и регенериращи свойства), витамини, полифеноли и стероли. Избора на масла оказва влияние на ефикасността на финалната формула. Например масла с антиоксидантен профил, съдържащи бета-каротен, омега-5 МК,токофероли са идеални за създаване на слънцезащитни формули. Маслата с високо съдържание на омега-3,6,9 МК, витамин А, стероли са чудесно допълнение в козметиката за след слънце или нощната козметика. Прибавянето на масла, богати на токофероли и други антиоксиданти предпазва по-нестабилните масла и удължава животът им.

Натуралните масла в козметиката трябва да работят в комплекс и за да бъдат истински функционални, трябва да създават положително преживяване при използването им. Съчетаването на натурални съставки с различни свойства позволява създаването на максимално ефективни продукти с уникална текстура и по-интензивно въздействие върху потребителите.

Красотата на натуралните масла е, че те са суперконцентриран продукт, който доставя на кожата мощни антиоксиданти, витамини и незаменими мастни киселини. При прилагането върху кожата, първоначалното усещане за по-плътен и мазен продукт бързо се заменя от чувство на дълготраен комфорт и лукс. Комплексът от масла работи за всички типове кожа, но сухата, зряла или старееща кожа се повлиява най-добре от тази богата растителна формула.


Използвана литература:
1. Herman et al., Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: a review, J Pharm Pharmacol. 2015 Apr; 67(4):473-85. doi: 10.1111/jphp.12334; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25557808.
2. Orus et al, Increasing antibiotic resistance in preservative-tolerant bacterial strains isolated from cosmetic products, Int Microbiol. 2015 Mar;18(1):51-9. doi: 10.2436/20.1501.01.234; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26415667; Periame et al., Phenotypic changes contributing to Enterobacter gergoviae biocide resistance, Lett Appl Microbiol. 2015 Aug;61(2):121-9. doi: 10.1111/lam.12435. Epub 2015 May 29;
3. Varvaresou et al., Self-preserving cosmetics, Int J Cosmet Sci. 2009 Jun;31(3):163-75. doi: 10.1111/j.1468-2494.2009.00492.x. Epub 2009 Mar 19; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19302511; Papageorgiou et al., New alternatives to cosmetics preservation, J Cosmet Sci. 2010 Mar-Apr;61(2):107-23; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20447363.