Козметиката без която не можем през зимата, препоръки от д-р Димова

Зима е!

Невероятно е, че през януари Земята се намира в най-близката си до Слънцето точка– с 6 милиона километра по-близо, отколкото през юли! И въпреки че тази близост не ни топли, успокояващ е фактът, че Земята по това време се движи с около 1 км/секунда по-бързо отколкото през лятото, което прави зимата по-къса с цели 5 дни!

Все пак, зимата тепърва предстои и да пренебрегнем специалната грижа за кожата през този сезон е като да се лишим от палто, шапка и топли ботуши.

Зимата бързо ни притиска и изважда от зоната на комфорт. В резултат от действието на ниски температури и студен вятър кожата загрубява и става неравна. Сухият въздух в помещенията също отнема от така необходимата влага и създава усещане за сухота и повишена чувствителност. Дори и малките удоволствия, на които се наслаждаваме през студеното време, като топлината на огъня в камината, релаксиращата вана или горещия душ, могат да задълбочат проблемите.

Всичко това се случва, защото студеното време означава ниска влажност както навън, така и в топлите сгради, а хидратацията на епидермиса обичайно следва и отразява нивото на влажност на въздуха.

Водата е жизнено необходима за нормалните функции на кожата и специално на епидермиса. Натуралните овлажняващи фактори (NMFs) в роговия слой са молекулите, които задържат водата. От своя страна междуклетъчните липиди и себумът на повърхността създават бариера, която възпрепятства нейното изпарение. Благодарение на тези вещества епидермалните клетки-корнеоцитите задържат около 25% вода, необходима за тяхното нормално съзряване и десквамация. При повишаване на трансепидермалната загуба на вода се нарушават функциите на ензимите от които зависи десквамацията и резултатът е суха, неравна и лющеща се кожа.

Първата стъпка в борбата с дехидратираната кожа е използването на подходяща козметика, която овлажнява епидермиса и запечатва влагата в него.

Три основни групи вещества могат да подпомогнат хидратацията на кожата:
1. Хумектанти (овлажнители)– вещества, които привличат водните молекули и ги задържат в кожата. Това са хиалуронова киселина, глицерин, лецитин, уреа.
2. Емолиенти (омекотители), които проникват и запълват пространствата между роговите клетки, като създават плътен бариерен слой. Такива вещества са серамиди, линоленова, линолова и лауринова киселина, витамин Е, силикони.
3. Оклузивни вещества – това са плътни масла, които остават на повърхността и запечатват влагата в кожата:, ланолин, сквален, вазелин, силикони и минерални масла.

Натуралните емолиенти за кожата са себума и липидите, които задържат влагата създавайки бариерен филм. Счита се, че много от овлажняващите кожата продукти имат подобни на натуралните компоненти и не само създават инертен слой на повърхността, но проникват в дълбочина и повлияват положително структурата и функцията на кожата.

Аз лично смятам, че козметиката на Руми отговаря прекрасно на изискванията за една интензивна, богата и хидратираща зимна грижа. Причината е, че всички съставки са напълно натурални, органични, миксът от различни масла осигурява комплексно въздействие на различни групи вещества, които хидратират по различни механизми и взаимно се допълват.

Клиничните проучвания доказват, че кожата се дехидратира най-бързо в откритите части на тялото-лицето и ръцете, следвани от предмишниците и подбедриците. И тъй-като всяка от тези области има специфични особености, козметичните средства са специално създадени и действат най-добре върху съответната област.

Хидратация за лицето

Кожата на лицето се характеризира с много тънък епидермис и висока трансепидермална загуба на вода. Това означава, че бариерната функция на кожата трябва да се подкрепя доста активно с подходяща за целта козметика.

/GLOW дълбоко хидратиращ дневен крем за лице

В него можем да открием специални съставки подпомагащи хидратацията:
ензимно активирани мастни киселини, които бързо освобождават съдържащите се в тях ценни вещества; оригиналните триглицериди плюс мастни киселини, моно и диглицериди създават ефективна бариера срещу загубата на вода от епидермиса;
есенциални мастни киселини – олеинова, палмитинова, линоленова- възстановяват бариерната функция и овлажняват кожата; линоловата киселина е Омега-6 мастна киселина, която директно участва в синеза на серамиди в епидермиса;
нискомолекулярна хиалуронова киселина – лесно прониква и подпомага задържането на вода в горните слоеве на кожата; подобрява бариерната функция и поддържа кожата мека, еластична и добре хидратирана;
активни пептиди от авокадо – увеличават синтеза на собствената хиалуронова киселина, подпомагат регенерацията, възстановяват бариерната функция, стимулират работата на ензимите, отговорни за процесите на десквамация.

Алтернатива за по-млада, проблемна или чувствителна кожа е:
Революционен крем за лице

Кремът подпомага синтеза на натурални липиди и протеини и също има изразено хидратиращо действие.

Хидратация за устните

Една специфична област на лицето, която изисква специално внимание са устните. Те непрекъснато са изложени на разнообразни вредни въздействия. Противно на очакванията, устните са доста по-малко хидратирани от другите части на лицето. Това се дължи предимно на недостатъчната зрялост и по-големия размер на кератиноцитите. Вследствие на това бариерната функция е влошена, а трансепидермалната загуба на вода е три пъти по-изразена, отколкото на скулите. С възрастта хидратацията на устните намалява с много по-бързи темпове, в сравнение с другите области на лицето.

Това подкрепя нуждата от използването на кремове и балсами за устни през зимата, защото устните лесно се напукват и предразполагат към често облизване и поява на дерматити.

Рецептата за прекрасни и добре хидратирани устни през този сезон е използването на един от двата невероятни балсама за устни:

GLOW балсам за устни с фин аромат на портокал и кокос.Съдържа витамин Е и масла от бодлива круша, кокос, ший, малина и портокал.
Балсам за устни МОХИТО с аромат на лайм и мента. Съдържа витамин Е и масла от камелия, арган, бодлива круша, ший, мента и лимон.

Комбинацията от различни масла действа както в дълбочина, така и на повърхността, като задържа влагата в епидермиса и създава ефективна бариера срещу загубата на вода.

Хидратация за ръцете

Ръцете са нашата визитна картичка. Външният им вид лесно издава нашата възраст и показва колко добре се грижим за кожата си. Ръцете ни вършат много работа и заслужават специална грижа!

Дланите на ръцете имат дебел епидермис, изграден от много слоеве. Въпреки това, трансепидермалната загуба на вода е силно изразена, най-вероятно заради ниското съдържание на бариерни липиди. Това прави тази област на тялото особено податлива на дехидратация. Кожата е много ранима, лесно се възпалява и нацепва, особено през зимата.

Един уникален крем, изключително подходящ за възстановяване на сухата, увредена и раздразнена кожа на ръцете е:

Био пухкаво масло СБОГОМ, СУХИ РЪЦЕ

Продуктът съдържа интензивно хидратиращ комплекс от масла, на които искам да обърна специално внимание:
Маслото от камелия има молекулярно тегло, подобно на себума и притежава изключителни хидратиращи свойства. Витамините A, B, C, D, и E, подхранват кожата. Маслото формира ефективна бариера която задържа влагата в кожата и я поддържа гладка и добре хидратирана.
Какаовото масло съдържа есенциални мастни киселини, които са част от натуралните липиди. Образува оклузивен филм и намалява водните загуби. Кожата става мека и гладка.
Маслото от броколи е незаменим омекотяващ агент и емолиент. Съдържа еруциева мастна киселина, която представлява натурална алтернатива на силикона в козметиката.
Масло от карите – осигурява висока концентрация на витамини и мастни киселини като олеинова, стеаринова, палмитинова и линоленова, подхранва и хидратира кожата, предотвратявайки изсушаването и.
Маслото от краставица съдържа фитостероли, токофероли и токотриеноли, които забавят стареенето. Омега-6 мастните киселини, от своя страна, добавят противовъзпалителен ефект.
Кокосовото масло бързо се резорбира и подпомага резорбцията на есенциални масла, ефективно овлажнява и създава протективен слой на повърхността, заключвайки влагата. Предотвратява загубата на вода.
Маслото от семена на горчица има затоплящ ефект върху кожата ; съдържа омега-6 и омега-3 мастни киселини в оптималното за кожните функции съотношение 2:1.

Една от звездните съставки на този продукт е и екстрактът от кафяви водорасли. Полизахаридите съдържащи се в него се включват в процесите на хидратация, а фукоиданът забавя разграждането на собствената хиалуронова киселина и колаген. Като добавим и подтискането на синтеза на меланин в кожата, получаваме и допълнителен подмладяващ ефект, който неутрализира процесите на фотостареене.

Науката и технологиите в днешно време се развиват с космическа скорост. Това дава възможност да се открият и най-малките детайли в структурата и функциите на човешкото тяло. Най-очарователното е, че тези знания не са просто една суха наука, а намират огромно практическо приложение даже в ежедневието. Сега може да си позволим “научно обоснован подход”, всеки ден, дори в елементарното използване на козметични средства.

Хидратация за тялото

В миналото се смяташе, че кожата е просто една тънка обвивка, отделяща тялото от външната среда. Сега знаем, че кожата във всяка анатомична област има свои особености, специфична функция и структура. Това важи с пълна сила за кожата на тялото, която заема най-голяма площ.

Кожата на тялото има особености, които до голяма степен я отличават от тази на лицето и дланите. Тук роговия слой се обновява по-бавно, има повече слоеве и по-голям размер на клетките, съответно по-ниска трансепидермална загуба на вода в сравнение с кожата на лицето. Хидратацията на различните части на тялото показва регионални различия. Най-добре хидратирана е кожата в големите гънки, а най-слабо хидратирана -на подбедриците и предмишниците.

Руми се е погрижила да се чувствате комфортно от главата до петите с:
GLOW хидратиращ лосион за ръце и тяло

Главните герои в този лосион са:
Ензимно активираните мастни киселини. Те са част от иновативен фитокомплекс, който осигурява тяхната бърза резорбция и незабавно включване в кожния метаболизъм. Само за две седмици непрекъснато използване увеличават хидратацията с 20% от изходното ниво. Подобряват еластичността и антиоксидантната защита на кожата.
Маслото от бодлива круша е едно от най-скъпите масла, използвани в козметиката. Съдържа Омега-6,9 мастни киселини, полифеноли и витамин К. Есенциалните мастни киселини олеинова и линоленова подкрепят бариерната функция на кожата и стимулират синтеза на колаген. Витамин К осветлява хиперпигментациите. Високото съдържание на витамин Е осигурява изразена антиоксидантна активност и също подпомага хидратацията.
Маслото от моринга е наситено с множество антиоксиданти, включително витамини А, С и Е. Богато е на мононенаситени киселини, които лесно се резорбират и не оставят мазни следи. Маслото съдържа аминокиселини и фитостероли, които успокояват кожата и олеинова киселина с хидратиращо действие.
Алоето е царят на хидратацията защото съдържа много вещества, които привличат и задържат водните молекули в кожата. Най-активният полизахарид в него е асеманан, който в допълнение стимулира регенерацията и производството на колаген.
Маслото от макадамия съдържа предимно ненаситени мастни киселини, които имат оклузивен ефект върху кожата и са чудесен емолиент. Това масло прави кожата мека и я предпазва от дехидратация.
Екстрактът от сминдух – подобрява еластичността и хидратацията на кожата и освен това редуцира признаците на фотостареене.

Областта на шията и лактите има подобни на кожата на лицето характеристики – висока метаболитна активност, изразена трансепидермалната загуба на вода и намалена бариерна функция. Нивото на хидратация на кожата на лактите и колената е най-ниското в цялото тяло. За тези области е подходяща по-интензивна грижа. Тук спокойно може да използваме кремът за ръце, който е по-плътен и изразено хидратиращ.

В края на годината всеки иска да остави зад гърба си това, което е ненужно, маловажно и остаряло и да запази есенцията -най-главното и същественото, това без което наистина не може.

Мисля, че в новата година задължително трябва да отнесем със себе си козметиката, която ще реши нашите зимни проблеми.


Референции:
1. J Cosmet Dermatol. 2007 Jun;6(2):75-82. Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. Verdier-Sévrain S(1), Bonté F.
2. Harwood A, Krishnamurthy K. Moisturizers. In: StatPearls. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL); 2019. https://europepmc.org/article/NBK/NBK545171?report=printable#free-full-text
3. Humectants https://labmuffin.com/skincare-chemistry-which-ingredients-are-humectants/
Emollients, R. Miyahara Shiseido Global Innovation Center, Yokohama, Japan
4. Miyahara, Reiji. Emollients. Cosmetic Science and Technology, 2017 pp.245-253 https://www.researchgate.net/publication/314663004_Emollients
5. J. Kraft and C.Lynde, Moisturizers: What They Are and a Practical Approach to Product Selection, Skin Therapy Letter 2005, 10, 1-8.
6. H. Tagami.Location-related differences in structure and functionof the stratum corneum with special emphasis on those of the facial skin. International Journal of Cosmetic Science, 2008,30,413–43 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1468-2494.2008.00459.x