Тайните за красота на Жулиет Бинош

Жулиет Бинош: „Най-добрата грижа за външния вид всъщност е грижата за душата.“

текст: Бела Чолакова
снимки: кадри от филма „Тази, която не съм“, представен на кинофестивала „Синелибри“ 2019

Жулиет Бинош е на 55 години и може само да бъде урок по женственост. Великолепна е почти до съвършенство. Не само красива, но и изключително талантлива; не просто стилна, но и прекалено мъдра. Носителка на най-големите награди в киното, но и изключителна личност. Незабравими остават ролите ѝ в „Шоколад“, „Хусар на покрива“, Английският пациент“, Брулени хълмове“. Френската актриса е великолепно олицетворение на думата „жена“. Тя никога не се притеснява да бъде гола във филмите си, нито крие възрастта си. Кои са тайните ѝ за красота?

Лице
„Ако трябва да споделя само една тайна за красота, то това неизменно би било масажирането на лицето – подчертава Жулиет пред списание „Madame Figaro“. – Всеки ден нежно масажирам лицето си – понякога с етерично масло, понякога без. Отделям внимание също на ушите и скалпа. Освен че ми придават блясък,
тези масажи ме карат да се чувствам пълна с енергия. По принцип предпочитам по-леки кремове, които дават възможност на кожата да диша. Истината е, че избягвам да нося много грим в свободното си време. И без това съм с предостатъчно на снимачната площадка. Когато не работя, предпочитам да не слагам нищо на лицето си, освен хидратиращ продукт.“ Актрисата допълва, че винаги носи в себе си пулверизатор с освежаващ спрей или термална вода и го ползва по няколко пъти на ден.

Тяло
Жулиет признава, че не харесва натоварващите спортове, но се стреми всеки ден да се движи. Много обича упражнения за изправена стойка и грациозност. Понякога дори посещава часове за балет за възрастни, но подчертава, че е далеч от напредналите. Актрисата споделя, че винаги се старае да стои с изправен гръб. Дори, когато е седнала, следи да не се изкривява. „Това всъщност не е никак лесно – разказва за „Marie Claire“. – защото човек несъзнателно иска да се отпусне. Но да си наложиш да държиш гърба си изправен изисква усилие и всъщност се превръща в ненатоварващо упражнение, което може да се изпълнява по цял ден. Това стягане неизменно се отразява положително дори на коремните мускули.“ Като продукти за тяло предпочита отново такива на базата на етерични масла, които хидратират добре.

Хранене
За списание „Marie Claire“ Бинош разкрива, че много обича фрешове от зеленчуци и всеки ден консумира такива. Най-вече на закуска тъй като често става в шест часа сутринта и няма много апетит толкова рано.
Тя е категорична, че не се подлага на стриктни ограничения, но и внимава да не прекалява с храната. Подчертава, че обожава шоколад. Актрисата признава също, че е почитателка на хомеопатията и всеки ден приема различни препарати, предписани ѝ от специалист. Освен това Бинош обяснява, че ритуалът за красота, който действа безотказно, е да пие достатъчно вода и да се наспи добре.

Коса
И за косата си актрисата залага на по-натурални продукти. Не обича такива, които са прекалено силни или с много натрапчив аромат. Избира меки шампоани, а понякога си прави сама отвара от розмарин, коприва или градински чай, която използва за изплакване.

Младост
Бинош е категорична, че никога не се е възприемала като красавица. За „Marie Claire“ разказва, че когато е била тийнейджърка, дори не обръщала внимание на външния си вид. „Дори не помня дали имахме огледало вкъщи. Освен едно в банята, но аз бях нисичка и не успявах да се виждам в него. Помня, че
имаше период, когато майка ми ме наричаше „футболистката“, тъй като вечно ритах топка с момчетата.“
Днес, актрисата е категорична, че не се страхува от остаряването: „Тайната да не се страхуваш от остаряването е да намериш своя път, да се развиваш, да действаш. Когато човек има цел и призвание, той не се страхува. Искрено вярвам, че истинската любов, това безусловно чувство, което обвързва двама души, съхранява желанието дори когато телата са остарели.“

Душа
Жулиет е убедена, че красотата не е просто грижа за външния вид. Пред списание „Gala“ тя споделя: „Истинската красота няма нищо общо с това, което ни се натрапва от рекламите. За мен красивите хора са тези, които са истински. Затова вярвам и че най-добрата грижа за външния вид всъщност е грижата за душата. Нашите емоции, радости, себеуважение неизменно се изписват на лицето ни. Няма истинска красота без вътрешен баланс.“