Есента е наш приятел, д-р Вяра Димова за есенната грижа за кожата

С напредването на есента спомените от топлите летни дни постепенно започват да избледняват. Есента е времето на плавна и почти неосезаема промяна във всички живи същества, която постепенно ги подготвя за настъпването на зимата. Организмът на човека не прави изключение и също е подвластен на сезонните промени. Нашата външна обвивка бавно изменя своя ритъм и променя функциите си за ни защити от студеното време.

Едно скорошно проучване върху еволюцията на човека дава интересна гледна точка по въпроса за адаптацията му към различните климатични условия. Преди 40 хиляди години първите хора са живеели в условията на тропически климат. По това време те са имали оптимални физиологични мeханизми да се справят с горещината. С разселването им на север е започнал процес на адаптация за оцеляване в по-студен климат. Оказва се, че от еволюционна гледна точка 40 хиляди години са един сравнително кратък период. Това обяснява защо механизмите за противодействие на студа у човека са ненапълно ефективни, особено при по-продължително излагане на ниски температури. Т.е ние все още сме тропически същества и разчитаме предимно на нашите поведенчески умения за да живеем и оцеляваме в студа. Това включва както използването на подслон и топло облекло, така и различни козметични средства за изложените на студа области.

Есента е време за особено активна грижа за кожата. Време е да подменим гардероба си и да подберем козметика, подходяща за студеното време. През есента избираме по-плътните козметични продукти, богати на масла, които подхранват кожата и задържат така необходимата влага.

Да кажем “да” на хидратацията

С понижението на температурите и намаляването на влажността на въздуха постепенно кожата става по-суха. Това е особено изразено в откритите части на тялото-лицето, ръцете и устните. Ако не се вземат мерки навреме, този процес още повече се задълбочава през зимните месеци, особено с включването на отоплението, което допълнително изсушава околния въздух. През зимния период трансепидермалната загуба на вода достига най-високите си стойности, а продукцията на себум е в своя минимум, вследствие на което кожата е най-малко хидратирана.

Овлажняването на кожата от главата до петите е най-добрият съвет за есенния сезон!

За да посрещнем зимата с добре хидратирана кожа може да избираме между няколко варианта на хидратиращ крем за лице:

 • Дълбоко хидратиращ дневен крем за лице, серия GLOW
 • Кремът съдържат изключителни съставки, които действат синергично и подпомагат кожната хидратация по различни механизми.

  Ниско-молекулярната хиалуронова киселина хидратира в дълбочина и задържа водата в дермата. Осигурява оптимална среда за работата на кожните клетки. Подпомага синтеза на нов колаген, регенерира и подмладява кожата. Подобрява бариерната функция и поддържа кожата мека, еластична и добре хидратирана.

  Активните пептиди от авокадо увеличават синтеза на собствената хиалуронова киселина, хидратират и увеличават обема на епидермиса. Активират естествените процеси на защита и детоксикация в кожата, нормализират процесите на десквамация и възстановяват бариерната функция.

  Миксът от маслиново, бадемово, ленено и масло от пореч осигурява ценни мастни киселини за кожата -олеинова, палмитинова, линолова и линоленова киселини, които се резорбират бързо и лесно се усвояват. Овлажняват и повишават еластичността и антиоксидантната защита на кожата.

  Във възрастта до 30 години и особено при чувствителна и проблемна кожа е препоръчително използването на:

 • Революционен крем за лице
 • Наред с изразеното си хидратиращо действие, кремът регулира синтеза на натурални липиди и протеини и балансира кожната микрофлора. Има противовъзпалителен ефект и изразена антиоксидантна активност.

  Ако балсамът за устни все още не е станал част от вашата ежедневна грижа за кожата, добавянето му е задължително през студените месеци.

 • Балсам за устни GLOW, с аромат на портокал
 • Балсам за устни МОХИТО, с аромат на мента и лимон
 • Да се погрижим за кожната бариера

  Намалената кожна хидратация разстройва бариерните функции на кожата и причинява повишена чувствителност, сухота и раздразнение. През студените периоди на годината намаляват нивата на естествените овлажняващи фактори (natural moisturizing factors (NMFs))в епидермиса и плътността на епидермалните клетки. Тези процеси са по-силно изразени в областите на тялото извън лицето, поради по-малкото количество себум, което ги прави и по-податливи на дехидратиране. След вземане на душ и използване на измивни средства, защитният липиден слой допълнително се отмива.

  Нашето предложение за възстановяване бариерните функции на кожата и нормализиране на хидратацията на цялото тяло:

 • Хидратиращ лосион за ръце и тяло, серия GLOW
 • Лосионът съдържа изцяло натурални съставки, които подкрепят естествения воден баланс на кожата. Ензимно активираните мастни киселини, действат в дълбочина, подобряват хидратацията и еластичността и имат доказан ефект против образуването на стрии.

  Ръцете са нашата визитна картичка
  През есента непременно трябва да се погрижим и за една специална част на тялото. Кожата на ръцете е подложена на интензивно натоварване през всеки един сезон. Върху нея въздействат множество външни фактори като температурни въздействия, ултравиолетово лъчение и вятър. Към това се добавя честото миене на ръцете и използването на различни детергенти. Неслучайно кожата на ръцете лесно издава нашата възраст.

 • Био пухкаво масло СБОГОМ, СУХИ РЪЦЕ е решението на проблема
 • Маслото бързо облекчава симптомите на сухота и дискомфорт и прави кожата мека и добре хидратирана. Съдържа екстракт от кафяви водорасли, които подобряват еластичността и тургора на кожата. Взаимодействието на маслата от броколи и какао подпомагат хидратацията, а маслото от краставица доставя необходимите антиоксиданти.

  Редовната употреба на маслото през есенния сезон ще подпомогне възстановявянето на ръцете от летните въздействия и ще ги предпази от сериозните проблеми, които идват с по-студеното време. Кремът се нанася с нежни масажиращи движения, докато попие, втрива се добре в областта на кутикулите, която е особено проблемна в студените месеци.

  Да направим стъпалата си гладки и нежни
  Въпреки че, стъпалата ни ще бъдат прилежно опаковани в дебели чорапи и обувки в продължение на няколко месеца, есента е точното време да се погрижим за тях. Лятото неизменно оставя отпечатък върху петите и стъпалата. Сухите и напукани пети могат да бъдат особено дискомфортни в студените месеци.

  Ако вече сте започнали да използвате Био балсам за меки петички, продължете докато кожата стане гладка и мека.

  Прилага се след измиване и ексфолиация, за да може специалните съставки да действат в дълбочина. Съдържа морски комплекс, който подобрява хидратацията, заздравява епидермиса и придава гладък и красив вид на кожата на стъпалата и петите.

  Активна анти-ейдж грижа
  Меланиновият и Еритема индекс на кожата достигат най-високите си стойности през есента, вследствие на полученият през лятото слънчев загар и интензивно излагане на УВ радиация. Тъй като десквамацията на епидермиса също намалява успоредно с хидратацията, кожата в този сезон изглежда най-състарена, а бръчките са по-изразени.

  Става ясно че, през есента трябва да активизираме и нашата анти-ейдж грижа, за да възстановим кожата от вредните летни въздействия.

  Руми предлага в нейната линия два многофункционални серума за борба с признаците на стареене. Серумите стимулират регенерацията и усилват защитните функции на кожата.

 • GLOW серум притежава мощен анти-ейдж ефект, хидратира, разглажда бръчките и изравнява тена на лицето.
 • PUGA серум, е формулиран специално за случаите на повишена кожна чувствителност и склонност към акне, защото маслата, които са използвани са некомедогенни.
 • Безопасен е при бременност и кърмене, с нежно и деликатно действие, подходящ и за зоната около очите.

  Есента е най-доброто време да си създадем адекватна кожна грижа за студеното време, за да се радваме на здрава и щастлива кожа целогодишно!


  Използвани източници:
  1. Daanen HA, Van Marken Lichtenbelt WD. Human whole body cold adaptation. Temperature (Austin). 2016;3(1):104–118.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861193/
  2. Eero Lehmuskallio, Juhani Hassi & Päivi Kettunen (2002) The skin in the cold, International Journal of Circumpolar Health, 61:3, 277-286
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3402/ijch.v61i3.17475
  3. Biophysical properties of facial skin In 20 to 40 age Korea women : Correlation with age and seasons Kor. J. Aesthet. Cosmetol.,Vol. 11 No. 4, 709-714, August 2013
  4. How Is Your Skin Affected By Seasonal Changes?
  https://www.medicaldaily.com/how-your-skin-affected-seasonal-changes-422930