Грим, грим, грим – професионалният гримьор Виолета Чанева отговаря на интересни въпроси

Днес в блога на Козметика Руми гостува една страхотна дама, с която си говорим на много красива тема – гримът 🙂

Виолета Чанева е професионален гримьор и Руми се обръща към нея, когато има нужда от невидим, но професионален грим, който отговаря на индивидуалността ѝ – да излъчва натурална красота и блясък. Вили се съгласи да отговори на някои от най-често срещаните въпроси за грима.

Приятно четене 🙂

Козметика Руми: Кои са трите продукта напълно достатъчни за един ежедневен грим, за да изглеждаме свежи и сияйни? Ако можеш да избереш само три, кои биха били те?

Виолета Чанева: Ако трябваше да избера само три продукта, с които да изглеждаме свежи, сияйни и млади, то това биха били руж, червило и спирала (най-вече спирала, да не забравяме, че мъжете се привличат от погледа на жената). Червилото също е важно или гланц с лек цвят, който придава сочен, здрав вид на устните ни. Сухите устни не изглеждат секси. Затова препоръчвам вечер преди лягане да нанасяте хидратиращ и възстановяващ балсам за устни, за да може устните да са подхранени на сутринта.

КР: Задължително ли е да си почистваме грима всяка вечер и защо? Какви са подходящите продукти за почистване?

ВЧ: Моето мнение е, че има ОГРОМНО значение дали почистваме лицето си от грим ВСЯКА вечер!!! Каквото и да си говорим, целият този грим през целия ден или нощ събира върху себе си цялата мръсотия от околната среда! Ако искаме да имаме хубава, здрава и сияйна кожа, то трябва да се грижим за нея, да я почистваме и съответно да я подхраним, а тя ще ни се отблагодари. Моят съвет към всички дами (независимо от количеството грим, което използват или дори въобще не ползват) е вечер да почистят лицето си с любим продукт – мицеларна вода, тоалетно мляко или друг продукт. След като отстранят по-голямото количество грим, да измият лицето с измивна пяна, гел или каквото са свикнали да ползват. Финална стъпка във вечерната рутина са продуктите за подхранване на кожата: крем, серум, околоочен продукт и т.н. Чистата кожа има капацитет да поеме максимално съставките от козметичните продукти. През нощта е времето, когато организмът почива и регенерира, същото се отнася и за кожата.

КР: Кои са най-модерните цветове грим – сенки за очи, червило за отиващото си лято? Все още се радваме на слънчеви дни и може да се възползваме. А съвсем скоро, ще ни разкажеш и за есенно-зимните тенденции.

ВЧ: Както знаем, тенденциите в грима се променят в зависимост от сезоните, но не само. Гримът е част от модата както прическите, дрехите, маникюрът – във всичко има тенденции, както и класики като черната рокля, френският маникюр и очната линия.

Това лято голяма тенденция е очната линия във всичките ѝ варианти и цветове. Както в дрехите, така и в грима е доста шаренко. Различни цветове очна линия, ярки червила и много блясък. В момента е бумът на highlighter и бонзиране на скули, нослета и брадички.

Аз лично съм доволна, че малко отшумява тежкият грим, защото лятото се свързва с лекота и ефирност, а това лято точно това е модерно и при грима. И едно е сигурно, ако залагате на естественните земни тонове, няма да сбъркате.

КР: Кои са стъпките за лек, ежедневен грим за дамите, които искат да изглеждат с красива и здрава кожа? Дамите никога нямаме време, ще сме ти благодарни да ни дадеш съвети за бърз ежедневен грим.

ВЧ: Аз съм изключителна привърженичка на лекия ежедневен грим, който хем да не отнема време, хем с него изглеждаме свежи, но не и много гримирани. Това може да се постигне с няколко много лесни и бързи стъпки.

1. BB, CC крем или много лек фон дьо тен (разбира се, има дами с изящна кожа и съвсем не е необходимо да ползват допълнителни продукти)
2. Малко руж на скулите в нежен прасковен цвят
3. Хубава спирала, която да подчертае естествените мигли
4. Червило, което да придава сочност на устните

Това е повече от достатъчно 🙂

КР: Според теб, трябва ли да се използва основа преди грима?

Виолета Чанева: С две думи – в ежедневни условия не е необходимо да използваме основа. Когато подготвяме официален грим, е задължително.

Нека разберем какво представлява основата за грим и за какво се използва 🙂

Основата за грим не изключва както и не замества крема за лице. Тя се използва, за да подготви кожата за грима, който ще нанесем. Да я предпази и съответно да направи грима по-дълготраен. Аз бих посъветвала дамите, за които фон дьо тенът е част от ежедневието след крема, да нанесат основа за грим подходяща за техния тип кожа (суха, нормална или мазна). Докато дамите, които използват BB или CC крем, може да пропуснат основата. Напълно достатъчно е да нанесат дневен крем.

КР: Каква е разликата между коректор и фон дьо тен? Не може ли да си използваме фон дьо тена като коректор?

ВЧ: Отговорът е и ДА и НЕ. Името „коректор” говори само по себе си, че той е създаден да коригира (бръчки, червенини, петънца и т.н.). Обикновено коректорът се използва преди нанасянето на фон дьо тен, за да покрие несъвършенствата, а след него, за да изглежда тенът на лицето перфектен нанасяме фон дьо тен. Според мен, когато става въпрос за професионален грим за специален повод – телевизия, фотосесия или съответно при проблемна кожа, е от голямо значение коректорът.

От друга страна, когато говорим за ежедневен грим, полагането на коректор определено може да се спести, тъй като гримът неизбежно става по-тежък от натрупването на различни пластове и текстури.

Относно това дали са заменими отговор НЕ е, защото (мисля на всеки му е правило впечатление), ако сложим малко коректор, да кажем на пъпчица тя става още по-забележима, което всъщност не е търсеният ефект, а коректорът е с текстура, която не е подходяща да бъде нанесен на цялото лице.

А относно отговор ДА, ако се използват различни тонове фон дьо тен, то те биха могли да заместят коректора. Аз доста често съветвам мои клиенти да си купят един по светъл и един по-тъмен фон дьо тен.

Първо: може да се използват за коректор
Второ: през различните сезоните кожата ни променя цвета си и така можем с наличието на два фон дьо тена да адаптираме цвета в зависимост от тена на лицето. Ако е лято по-тъмен и съответно зима по-светъл.

КР: Каква е разликата между течен и сух фон дьо тен, и как да изберем подходящия за нас?

ВЧ: Както избираме крем за кожата си, на същия принцип трябва да изберем и подходящия фон дьо тен. Течните са подходящи за по-суха към нормална кожа, а сухите са подходящи за по-мазна кожа.

КР: Ако не искаме да използваме фон дьо тен, как да придадем на кожата си свеж вид и равен тен? BB кремовете добър избор ли са? С какво се различават от фон дьо тен?

ВЧ: Както вече споменах, изборът на фон дьо тен зависи от ефектът, който търсим, както и от типа кожа.

Когато имаме хубава кожа без несъвършенства като акне и червени петна, и просто искаме да поизравним тена на лицето, да озарим, винаги можем да се доверим на BB или CC крем, който леко ще изравни тена на лицето без почти да личи, че има нещо нанесено.

Тези кремове са с много лека текстура и са леко оцветени, докато фон дьо тенът придава малко по-добра плътност, ако говорим за по-фин фон дьо тен. Ако искаме съвсем порцеланов вид на кожата, можем да го постигнем с плътен фон дьо тен. С него дори можем да променим тена на лицето си.

Аз лично не съм привърженичка на плътните фон дьо тени, що се отнася до ежедневен грим, и ако не е необходимо да крием дефекти по кожата.

КР: Кои са подходящите цветове грим за през деня и вечерта?

ВЧ: Много е индивидуално 🙂 Добре е гримът ни да бъде съобразен с цвета на кожата ни, косата и очите.

Но аз бих казала, че спазвам универсално правило – по-леките и светли цветове, са подходящи за хора с по-светли кожа, коса и очи, а по-тъмните тонове са подходящи за дамите с по-тъмни коса, кожа и очи.

Както вече говорихме, за ежедневието е по-подходящо просто да придадем озарен и свеж вид на лицето си с подчартаване на скули, мигли и устни в по-нежни, бледи и ненатрапващи цветове.

На светлите дами и малкото им личи. Например молив в митично кафяво в основата на миглите или дори само една спирала прави чудеса. Докато при по-тъмните дами е необходимо малко повечко подсилване – моливът няма да е кафяв, а ще е черен и спиралата е задължителен елемент.

Когато говорим за вечерен грим, то тогава може повече, повече от всичко 🙂 – повече сенки, дори малко повече цвят и по-силни могат да бъдат. Както с фон дьо тена, ружа и червилото (все пак да се виждаме на тъмно). Дамите с по-плътни устни винаги могат да заложат на по-интензивни цветове червила.

КР: Според теб, има ли специфични препоръки за грима при по-младите дами и тези в по-зряла възраст? Или гримът не трябва да се влияе от възрастта?

ВЧ: Нека обърнем малко внимание на грима според възрастта. Моите наблюдения и опит сочат, че с годините гримът трябва да се намалява.

Лекият, свеж грим изтрива поне няколко години при дамите в по-зряла възраст. Малко са дамите, на които и в късна възраст седи добре тежък грим.

Има нещо, което седи прекрасно на младите момичета – блясък, лъскави сенки, перлени ружове. Но блясъкът би направил лоша услуга на дамите в по-напреднала възраст. Когато имаме бръчки например, и сложим лъскав продук, то той навлиза в самите линии и ги подчертава, което със сигурност не вярвам да има дама която да желае.

Така, че моят съвет за по-младите дами е ДА на озаряването, бронзанта и блясъка, хубавата очна линия. НОСЕТЕ ГИ СЕГА ВИ Е ВРЕМЕТО!

За по-зрелите дами – избягвайте блясъка, много цвят в сенките и много тъмен грим. Заложете на земните тонове и свежестта в ружа и устните.