Не си играй с огъня, от Бела Чолакова

Всичко в завладяващия дебютен роман на Даниела Богоева-Гюргакова „Огънят в мен“ е съблазнително – красива червенокоса жена, горещи сънища, тайнствени магии и история, която се развива не къде да е, а в пленителния Париж. Разбира се, намесва се и един висок и сериозен мъж, който ще трябва да постави под въпрос възгледите си. Защото любовта понякога е истински тест – за вярата, за убежденията, за личните устои.

Катрин Дюроа е собственичка на магазин за езотерични и антикварни книги и вещи. Тя обаче не просто търгува с мистични предмети, но и е наследничка на поколения умни и силни жени, вещи в магията. Умее да прави необикновени неща и има силите да създава красота около себе си. Но винаги трябва да е нащрек, защото огънят, който гори в нея, може да бъде използван и за унищожение. Някой иска да я контролира, да отнеме силите ѝ, да ѝ открадне тайните. Или може би тя си въобразява всичко, защото доказателствата са само в нейните сънища.

И точно когато най-малко очаква, Катрин се влюбва – в изключително прагматичен и откъснат от всичко мистично мъж. Ален е красив, мъжествен и съблазнителен. Сякаш някаква подсъзнателна сила тегли Катрин към него. Дали обаче това е любов или е черна магия, целяща да я направи уязвима? Всяка стъпка към обичта отприщва нови и нови въпроси. Катрин ще трябва да използва всичките си способности, за да открие истината… истината, която обаче винаги идва с определена цена. А дали червенокосата жена ще е готова да я плати?

Но не се заблуждавайте, това не е обикновен любовен роман. Ако очаквате красавици, които припадат в ръцете на мускулести ръце на всяка пета страница, съвсем не сте познали. За мен това е преди всичко философски роман, защото докато в стандартния любовен жанр любовта е в центъра и всичко останало е просто фон, то тук любовта е фон, а истински важното е друго. За мен това са всички въпроси, които романът повдига и които засягат всеки от нас – за смисъла на съществуването и търсенето на вяра.
Именно затова многопластовите книги са хубави, защото всеки намира по нещо за себе си. А в книгата на Даниела Богоева- Гюргакова има и за любителите на любовния жанр, и за запалените по магии, за влюбените в Париж, за тези с уклон към езотериката, за философски настроените, за жадните за знания. Защото този роман е и една мини енциклопедия – за магически практики, история и митология. Авторката със сигурност е любител на фактологията, защото много от нещата в романа са реални – точни описания на улици и заведения в Париж, истински театрални постановки, които се играят в града, специални езици, на които се изричат магьоснически думи, истории за вавилонски, шумерски и древноегипетски богове, както и безкрайно много данни за всякакви езотерични практики, книги, ритуали и т.н. Всичко е изпипано и проверено – от градския план на Париж до съставките на магическите благовония. Тази книга със сигурност е дело на години образоване и ровене в източници на всякакви езотерични теми.

А най-хубавото е, че това все пак е роман – той не претендира за истинност и не налага някаква идеология. Напротив, той ни потапя в един фантастичен свят, а доколко вярваме дали той е реален, зависи от всеки един читател. И както пише авторката накрая на книгата: „Магията е навсякъде около нас, независимо с какви имена я назоваваме“.

За мен най-голямата магия в тази книга е поднасянето на изключително важни философски и религиозни въпроси, като част от един привидно любовен сюжет. Смисълът на съществуването, ролята на страховете и надеждите, разликата между вяра и религия, силата на убежденията, тънката граница между сънищата
и подсъзнанието, завесата между видимото и невидимото. Дори и за човек, който няма уклон към мистиката, книгата провокира сериозен размисъл върху някои от най-големите езотерични течения, представя се историческото им развитие, цитират се най-важните книги на подобна тематика – както такива, които са определяни като научни, така и фантастични романи. А изчерпателните и доста многобройни бележки под линия са цял наръчник за тези, които наистина се интересуват от мистика.

„Огънят в мен“ е парещ коктейл от любов, магически практики, фантазия, исторически факти, митология и философия. И всеки читател има право да избере съставките, които вълнуват него самия. В послеслова на книгата самата авторка подчертава: „Всъщност това е просто една история за любовта и приятелството,
за ревността и подлостта, за семейството и враговете, за правото да вярваш в това, което ти е на сърце.“

Това, като че ли е най-важното – правото да вярваш в това, което ти е на сърце. Колко е трудно понякога да открием вярата, любовта и искрата, която да пали огън в нас. И колко е безценно, когато вече открили тази искра, я носим с увереност и гордост в сърцето си. Защото всеки има право на свой път и своя вяра. Пък била тя дори единствено в самия себе си! А истината… тя е различна за всеки. И понякога именно фантастичните книги ни разкриват най-големите истини за света. Трябва просто да отворим съзнанието си и да ги допуснем.