Д-р Димова за бръчките и стареенето на кожата

Бръчките

Живеем в свят, в който красотата и младостта стоят на пиедестал. Затова, въпросите засягащи стареенето винаги са на дневен ред. Как да задържим младостта по-дълго? Как да продължим да изглеждаме добре с напредването на възрастта? Можем ли да вземем нещата в свои ръце и да контролираме ефективно стареенето?

Бръчките са един от основните признаци на стареенето. С времето кожата променя структурата и външния си вид не само под влиянието на вътрешни процеси, но и под въздействието на външни фактори като слънчева радиация, замърсена среда и гравитация. Начина на живот по отношение на диета, тютюнопушене и стрес също има определящ ефект върху стареенето.

Коя е основната причина за поява на бръчки?

Хронологичното стареене на кожата е главният фактор за образуването на бръчките. Вътрешното стареене е физиологичен, необратим и генетично програмиран процес, върху който не можем да повлияем с превантивни мерки. Този нормален процес на стареене в началото се изразява в невидими изменения в ДНК молекулите, които впоследствие водят да структурни промени в кожните белтъци. Наследствеността определя кога ще започнат процесите на стареене, колко бързо ще прогресират и определя мястото и формата на бръчките. Тънката кожа, дефицита на подкожни мазнини и пола също оказват влияние на количеството и изразеността на бръчките.

Промените в кожата с напредване на възрастта се изразяват с прогресивно изтъняване на епидермиса и дермата и заглаждане на дермалните папили. Намалява се здравината на кожата, поради редуциране броя на фибробластите и промени в качеството и количеството на произвеждания от тях колаген и еластин. Кожата става по-суха, тъй като с възрастта кръвоснабдяването се нарушава и се намалява производството на себум. Тези промени правят кожата отпусната, нееластична и склонна към образуване на бръчки. С напредване на възрастта, мастната тъкан, мускулите и костите също атрофират. Загубата на поддържащите структури води до появата на нови гънки и бръчки. Под влияние на гравитацията процесите се задълбочават.

В каква възраст се появяват бръчките?

Образуването на бръчки може да започне и в по-млада възраст, но те стават особено изразени след 40. Бръчките са най-проявени по откритите части на тялото – лицето, шията, деколтето и гърба на ръцете. В началото са под формата на фини линии, но постепенно прогресират в дълбочина. До 40 годишна възраст бръчките се дължат на хипердинамичната активност на лицевата мускулатура. Повтарящите се съкращения на мускулите дърпат кожата на повърхността и в началото формират динамични линии. Тези фини бръчки се появяват само при движение на мимическите мускули, а при спокойно състояние изчезват. С наближаване на 50, бръчките започват да се наблюдават и без мускулни движения – стават постоянни и се задълбочават. Към 60-70 години, вече цялото лице може да бъде покрито от бръчки. Гравитационните линии и гънки се повяват в областта на долната част на лицето и шията и стават забележими между 40-и 50.

Кои са най-важните фактори допринасящи за появата на бръчки?

Действието на слънчевата радиация допълнително се наслагва и значително ускорява стареенето. По-светлата кожа е по-податлива на слънчево увреждане. Ултравиолетовите лъчи повреждат структурата и организацията на колагена и еластина. Хроничното въздействие на тези лъчи предизвиква струпване на голямо количество задебелени еластични нишки и дезорганизация на колагеновите влакна, повишава производството на меланин и привлича възпалителни клетки в дермата- процес, наречен дермоеластоза. Количеството и активността на ензима еластаза, отговорен за разрушаването на еластичните влакна, също се повишава. Кожата прогресивно става атрофична, отпусната, губи еластичност и бръчките се задълбочават.

Тютюнопушенето неизменно се свързва със засилване на процесите на стареене и образуването на бръчки. Пушенето значително повлиява броя и разпределението на еластичните влакна, забавя и намалява кожната циркулация и лишава кожата от кислород и есенциални хранителни вещества. Силно намалява производството на колаген- основният белтък отговорен за кожната здравина и еластичност. Смята се, че тютюнопушенето намалява нивото на Витамин А, което води до повишен оксидативен стрес и уврежда ДНК.

Замърсяването на въздуха, от своя страна, може да предизвика верижна реакция и да доведе до образуването на свободни радикали и активацията на специални ензими-металопротеинази, които разграждат колагена.

Как може да се предотврати или забави появата на бръчки и кога да се започне с превантивните мерки?
Въпреки нашата генетична предопределеност и предразположеност към бръчки има много начини да забавим появата им. В ежедневната грижа за кожата може да се включи пакет от мерки, забавящи стареенето и образуването на бръчки. Ето няколко полезни съвета:

Полагайте адекватни грижи за кожата си:
– Козметична грижа според типа кожа. Козметиката трябва да съответства на типа кожа. Това допринася за правилното разрешаване на кожните проблеми, характерни за различните типове кожа. Здравата и добре поддържана кожа старее по-бавно.

– Правилно почистване. Използването на подходящи измивни продукти почиства без да уврежда бариерния слой на кожата. Здравата кожна бариера предпазва от неблагоприятните външни въздействия, забавя стареенето и пречи на образуването на бръчки.

Препоръчани измивни средства:
Измивна пяна за суха и нормална кожа с хиалуронова киселина
Измивна пяна за мазна и смесена кожа със зелен чай
Измивна пяна за чувствителна кожа с алое вера

– Оптимална хидратация
Добре хидратираната кожа осигурява оптимална среда за правилното функциониране на кожните клетки. Хидратираната кожа има добър тургор и е по-еластична. Това прави бръчките по-незабележими.

Натурални хидратиращи продукти:
GLOW дълбоко хидратиращ дневен крем за лице
Революционен крем за лице
PUGA дневен крем против бръчки

– Козметични продукти според възрастта
Анти-ейдж козметиката е предназначена за възрастовата група след 30 и не трябва да се използва преди това. Тя съдържа мощни съставки, които повишават метаболизма и активността на клетките. Такава стимулация е излишна за младежката кожа, която и без това има бърз метаболизъм, оптимален обмен на веществата и перфектна регенерация. В допълнение този тип козметика има твърде висока цена.

Антиейдж козметика:
GLOW серум против бръчки с ценни етерични масла
PUGA серум за чувствителна кожа

– Използване на крем за околоочния контур. Първите бръчици се появявят именно в тази деликатна зона. Тя трябва да бъде добре защитена и подхранена. Използването на подходящ околоочен крем може да започне след 20, още при първата поява на фини линии около очите.

Научно е доказано, че слънцето е най-мощният катализатор на стареенето на кожата. Броят на бръчките е в пряка зависимост от общия брой часове, прекарани на слънце. Клинични проучвания върху еднояйчни близнаци показват, че излагането на слънце може да ускори процесите на стареене и образуването на бръчки с цели 11 години. Вредното действие на ултравиолетовите лъчи лесно може да бъде ограничено и контролирано.

Избягвайте силното слънце:
Трябва да се избягва стоенето на слънце в часовете на най-голяма интензивност на УВ лъчите. За Европа това е интервалът от 12 до 16 часа.

Използвайте слънцезащитни средства:
Хроничното въздействие на УВ-Б лъчите е отговорно предимно за появата на бръчки, а действието на УВ-А лъчите води до увисване на кожата. За ефективно предпазване от ултравиолетовото облъчване е най-добре да се използват физически средства за защита, като широкопола шапка, слънчеви очила и покриване на тялото с подходящо облекло. За предпочитане е върху откритите части на кожата да се нанася слънцезащитна козметика с висока степен SPF защита и широк спектър на действие. За да се получи максимален ефект е най-добре да се използва физически слънцезащитен крем, съдържащ цинк или титаниев диоксид, осигуряващи широка УВ-А и УВ-Б защита.

Осигурете си адекватно количество сън!

По време на нощния сън се променя хормоналния фон в организма. Благодарение на въздействието на растежния хормон кожата регенерира, възстановява своята здравина и еластичност и се освобождава от натрупаните през деня токсини. Хормонът мелатонин, който също се произвежда през нощта не само регулира циркадните ритми, но играе ролята на антиоксидант. По същото време нивото на стрес хормона кортизол спада, понижава се температурата, мускулите се релаксират и кожата получава пълноценно възстановяване. Достатъчното количество сън ни предпазва от бръчки и забавя стареенето на кожата. При недостатъчно сън се секретира повече кортизол, което води до нарушения в структурата на колагеновите влакна, кожната бариера и имунитет.

Спете по гръб! Спането в определени позиции може да доведе до появата на перманентни бръчки в областите, които се притискат по време на сън. Спането настрани увеличава бръчките в областта на скулите, около очите и в долната част на лицето. А, позицията по очи увеличава бръчките на челото и ги прави по дълбоки. Като превенция на бръчките по лицето е най-добре да се спи по гръб.
Не присвивайте очите си!

Движенията на мимическите мускули са причина за появата на първите бръчки. Тънката кожа около очите е изключително деликатна и податлива на увреждане. Околоочните мускули са много активни и честото им съкращение бързо води до появата на бръчки в тази област. Своевременното разрешаване на очните проблеми и носенето на подходящи очила предотвратява появата на тези бръчки. Не е за пренебрегване и редовната употреба на слънчеви очила. Те не само предпазват от присвиване на околоочните мускули, но и осигуряват допълнителна УВ защита.

Пийте достатъчно вода!

Кожата се нуждае от добра хидратация за да бъде здрава и еластична. Даже и лекото обезводняване прави кожата суха, отпусната и задълбочава бръчките.

Хранете се балансирано!

Пълноценното хранене доставя на кожата необходимите за нормалното ѝ функциониране хранителни вещества и витамини. Храните богати на есенциални мастни киселини като сьомга, херинга, орехи и авокадо поддържат кожната бариера и задържат влагата в кожата, подпомагат транспорта на хранителни вещества и изхвърлянето на отпадните продукти. Те са богат източник на качествени протеини, необходими за синтез на кожните белтъци. Рибата и орехите са с богато съдържание на цинк, който регулира възпалението и производството на нови клетки. Витамините С, Е и селениума предотвратяват увреждането на кожата в ролята си на антиоксиданти, а витамин С допълнително регулира синтеза на колаген. Много проучвания свързват диетата богата на витамин С с профилактика на бръчките и сухата кожа при стареене. Ядките и семената, като цяло са чудесен източник на полезни за кожата вещества, като мазнини, протеини, витамини и антиоксиданти. Бета-каротенът се съдържа в сладките картофи, морковите, чушките, спанака и броколите. В кожата каротеноидите се превръщат във витамин А, които изпълнява ролята на естествен слънцезащитен фактор и антиоксидант, предпазва клетките от слънчево увреждане и набръчкване на кожата. Доматите също поддържат кожата здрава, защото съдържат всички главни каротеноиди, като бета-каротен, лутеин и ликопен. Соята сърържа изофлавоноиди, които увеличават колагена, подобряват еластичността на кожата, овлажняват и намаляват бръчките. Какаото съдържа големи количества флавоноиди и предпазва кожата от слънчево увреждане, хидратира, подобрява циркулацията и прави кожата мека и гладка. Плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти и витамини, редуцират фотоувреждането и подпомагат регенерацията. Катехините в зеления чай са мощни антиоксиданти и наред със фотозащитата подобряват хидратацията, здравината и еластичността на кожата.

Пълноценното хранене, здравословният начин на живот и използването на натурални козметични продукти може да задържи добрия външен вид на кожата. Само от нас зависи дали тя ще издава нашата възраст или ще бъде млада, красива и без бръчки в продължение на много години.


Източници:
1. Epocrats. Wrinkles https://online.epocrates.com/diseases/85924/Wrinkles/Etiology
2. Imokawa G, Ishida K. Biological mechanisms underlying the ultraviolet radiation-induced formation of skin wrinkling and sagging I: reduced skin elasticity, highly associated with enhanced dermal elastase activity, triggers wrinkling and sagging. Int J Mol Sci. 2015;16(4):7753–7775. Published 2015 Apr 8. doi:10.3390/ijms16047753 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425048/
3. Health and wellness. How much does sun age skin. https://www.sunsaferx.com/health-and-wellness/how-much-does-sun-age-skin/
4. Healthline.The 12 Best Foods for Healthy Skin https://www.healthline.com/nutrition/12-foods-for-healthy-skin#section10