Нощна грижа за лицето – кога да започнем, д-р Димова отговаря

Циклите на времето оказват влияние върху всички аспекти от нашия живот. Затова всички живи организми имат вътрешни механизми за координация с времето – биологичен часовник. Той синхронизира физиологичните функции с въздействието на множество фактори от околната среда. Най-важният фактор, определящ биоритмите на Земята е Слънчевият ден.

Клиничните проучвания доказват, че функциите на кожата се променят през денонощието, тя също има циркаден ритъм. Интерпретирането на този биоритъм показва, че през деня кожата засилва своите защитни функции спрямо факторите от външната среда. Например, производството на себум достига своя връх на обяд. Микроциркулацията и кожната температура са понижени, а рН е по-високо през деня. Всичко това води до усилване на бариерните функции на кожата през дневния период. През нощта главният акцент пада върху различните метаболитни процеси и клетъчното обновяване. Кожната температура, кръвната циркулация, съдържанието на аминокиселини и трансепидермалната загуба на вода са най-високи нощем. От своя страна, по това време рН достига своите най-ниски стойности. Интригуващо е, че такива циркадни ритми са установени и на клетъчно ниво. Пролиферацията (размножението) на епидермални клетки достига своя връх през нощта и е най-слабо изразена на обяд. Т.е. кожата е много по-реактивна късно вечер и нощем, отколкото сутрин и на обяд. Клиничните проучвания показват, че подмладяващите съставки в козметиката дават по-добър ефект, ако се използват през нощта.

Затова е добре да съобразим грижата за кожата с нейния биоритъм. Т.е да почистваме кожата сутрин, когато нейната бариерна функция е активизирана и да нанасяме активните съставки вечер, когато бариерата е отслабена, а резорбцията на вещества и метаболизмът – повишени.

Как да се осигури активна нощна грижа за кожата?
Козмецевтиката (комбинация между козметика и фарамацевтика) включва създаването на продукти, които съдържат биологично-активни компоненти с терапевтично значение за кожата. Козмецевтиците третиращи признаците на стареене съдържат витамини, ензими, пептиди, антиоксиданти, церамиди, минерали, есенциални мастни киселини. Доказано е, че те въздействат на структурата на кожата, подобряват нейната функция, стимулират регенерацията и я защитават.

Една особена група козмецевтици са серумите. Те са формулирани с цел да решават различни проблеми в кожата, като доставят висока концентрация на активни вещества. Серумите представляват коктейли от различни компоненти, всеки от които има определена роля и които взаимно се допълват. Олекотената им структура и малкият размер на частиците улесняват проникването им в по-дълбоките слоеве. Няколко капки са достатъчни да покрият цялото лице. Текстурата им е по-лека от тази на хидратантен крем. При мазна кожа се използват самостоятелно. При нормална или суха кожа отгоре може да се нанесе хидратиращ крем. Поради мощното им въздействие е желателно серумите да се използват само при необходимост.

А на каква възраст е добре да се започне с такава нощна грижа?
Важно е да се знае, че серумите трябва да се подбират индивидуално според типа кожа и проблемите, които трябва да се решават. Серумите имат достатъчно интензивно действие и като правило младата кожа до 20-25 години не се нуждае от такава грижа. Някои активни компоненти не са актуални за младата възраст и може да презивикат привикване или да причинят силен стрес, т.е повече да навредят, отколкото да помогнат.

Разбира се, това правило си има изключения. Серумите успешно се използват при лечение на акне, пигментни петна и при необходимост от дълбоко увлажнение, независимо от възрастта. Затова ако има подобни проблеми и те са сериозни, може да се възползваме от серумите и преди 25. След 25 процесите в кожата започват да се забавят и около 30 се появяват първите признаци на стареене. Множество серуми подходящи за тази възраст целят да подтиснат преждевременното образуване на бръчки, да я защитят от външните въздействия и да осигурят добър тургор и еластичност. Целта е да се задържи младия и красив вид на кожата по-дълго.

За по-зрялата възраст, след 40, серумите предлагат по интезивно анти-ейдж въздействие. Имат изразен лифтинг ефект, намаляват дълбочината на бръчките, подхранват и стимулират кожата, борят се с пигментациите и изравняват тена.

Как правилно да се нанасят и колко често се използват серумите?
Серумите задължително се използват след щателно почистване на кожата. Поради голямата концентрация на активни вещества, при всяко нанасяне е напълно достатично използването на 1-2-3 капки от серума. Това количество се разпределя равномерно в тънък слой на лицето, шията и деколтето. Използват се леки потупващи и масажни движения докато серума се резорбира. След 10-15 минути отгоре може да се нанесе нощен крем, който допълва действието на серума и създава защитен слой. Използването на серум и крем от една и съща серия, увеличава значително тяхната ефективност, поради синергичното им действие.

В зависимост от предназначението, серумите може да се използват при необходимост продължително или под формата на курсове. Например овлажняващите и възстановяващи серуми може да се използват продължително време, но е добре през 3-4 месеца да се прави почивка. При анти-ейдж серумите е добре да се правят курсове от 1-2 месеца с почивка между тях.

Каква е нощната грижа за кожата, според Руми Илиева?
За разлика от болшинството серуми, които са насочени само към решаване на отделни проблеми, серумите, които предлага Руми са многофункционални. Те са напълно натурални, отлично балансирани и осигуряват качествена нощна грижа. Борят се едновременно със стареенето на кожата, стимулират регенерацията, усилват защитните и функции и поддържат оптимална среда за нейното нормално функциониране.

GLOW серум притежава мощен анти-ейдж ефект.
В състава му влизат ценни натурални масла, които насищат епидермиса с полезни вещества и активизират процесите на възстановяване и регенерация на кожата. Подобряват структурата и състава на водно-
липидната мантия, заздравяват кожната бариера и намаляват загубите на вода. Кожата става хидратирана, гладка и еластична, разглаждат се бръчките и се изравнява тена на лицето. Всяко едно от маслата има уникални свойства, които в комбинация с останалите се допълват и разгръщат.

 • Маслото от семена на кактус Бодлива круша е изключително богато на незаменими съставки като линоленова киселина, витамин Е, фитостероли и полифеноли. Голямата им концентрация стимулира пролиферацията и обновлението на кожата, хидратира и успокоява кожата, редуцира възпалението. Защитава колагеновите влакна от увреждане и така предпазва кожата от стареене и поява на бръчки.
 • Етеричното масло от Безсмъртниче съдържа съставки с антимикробно и противовъзпалително действие и стимулира клетъчния растеж и регенерация. Овлажнява и хидратира, изглажда фините линии и кожния релеф.
 • Етеричното масло от Тамян е особено подходящо за суха и зряла кожа, подхранва и овлажнява, предпазва от образуване на нови бръчки.
 • Маслото от семена на Пореч е с най-богато съдържание на есенциални мастни киселини и особено гама-линоленова киселина. Поддържат липидната бариера и задържат влагата, възстановяват структурата и еластичността на кожата, активират метаболизма и ревитализират кожата.
 • Маслото от Шипка съдържа есенциални мастни киселини, включително линолова и линоленова. Поддържа бариерната функция, овлажнява кожата и има антиоксидантен ефект.
 • Маслото от Малинови семки има антиоксидантно и противовъзпалително и регенеративно действие, забавя стареенето и появата на мутации. Богато е на линоленова киселина и фитостероли, които подсилват бариерната функция, хидратират и спомагат възстановяването на кожата.
 • Маслото от Камелия също има изразени антиоксидантни свойства и задържа стареенето на кожата. Високото съдържание на олеинова киселина овлажнява, подхранва и омекотява кожата. Подсилва кожния имунитет, има противовъзпалително и антимикробно действие.
 • Етеричното масло от Здравец предпазва кожата от увисване и поява на бръчки. Подобрява кръвната циркулация и лимфния дренаж в кожата, изравнява тена, балансира производството на себум и подобрява
  еластичността. Успокоява кожните раздразнения, има терапевтичен ефект при акне, екзема, рани и изгаряния.

Поради изключително интензивното си действие много от серумите предизвикват раздразнение, когато се прилагат върху чувствителна кожа.

PUGA серум, е формулиран специално за случаите на повишена кожна чувствителност. Този серум е добра алтернатива и за хората склонни към акне, защото маслата, които са използвани са некомедогенни. PUGA серум е особено подходящ при бременност и кърмене, време, в което кожата се нуждае от специални грижи. Може да се използва и в зоната около очите, тъй-като действието му е нежно и деликатно и не предизвиква раздразнение.

Подобно на GLOW серум и тук се съдържат маслата от шипка, семена на кактус Бодлива круша и малинови семки. Но, на мястото на етеричните масла са добавени масла от арган и плодове от облепиха и масла от ядки на слива, мак и краставица.

Формулата е абсолютно натурална и въпреки нежното си действие осигурява мощна защита от свободните радикали. Съдържа коктейл от антиоксиданти – витамини А и Е, сквален и ликопен, които защитават и предпазват кожата от стареене.

 • Маслото от арган допълнително хидратира и омекотява кожата, повишава нейната еластичност. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства.
 • Маслото от маково семе допринася за балансиране производството на себум. Това го прави особено ефективен при проблеми с акне.
 • Маслото от краставица е богато на фитостероли, токофероли, токотриеноли и витамини С и В. Хидратира, успокоява и възстановява еластичността на кожата. Стимулира регенерацията на нови клетки.
 • Маслото от облепиха предотвратява преждевременното стареене и способства възстановяването на вече увредените структури на кожата. Изглажда бръчките и прави кожата еластична. Осветлява кожните
  пигментации и изравнява тена. Анисептичното му и противовъзпалително действие помага при акне и други кожни раздразнения.
 • Маслото от ядки на слива допълва набора от антиоксиданти и есенциални мастни киселини в серума. Притежава мощен подмладяващ ефект като стимулира производството на нов колаген, заглажда бръчките
  и има лифтинг ефект.


Referrences:
1 Mehling A, Fluhr JW. Chronobiology: Biological clocks and rhythms of the skin. Skin 
Pharmacol Physiol 2006;19:182-9.
2 How the skin can tell time Geyfman M., Andersen B. (2009)  Journal of Investigative Dermatology,  129  (5) , pp. 1063-1066. https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)34341-4/fulltext
3 https://www.pharmaceutical-journal.com/opinion/comment/secret- of-youth-anti-ageing-treatments/11103561.article?firstPass=false