Пилинг за нежна ексфолиация и обновление на кожата

Кератиноцитите – клетките на епидермиса са основният строителен материал в най-външния слой на кожата. Те приличат на микроскопични тухлички, скрепени здраво посредством междуклетъчен “цимент” и представляват важна част от кожната бариера. За да се поддържа постоянна дебелина на епидермиса, процесите на отпадане на повърхностния слой-десквамация и синтеза на нови клетки е деликатно балансиран. Т.е. от повърхността трябва да отпадат толкова клетки, колкото се произвеждат в дълбочина. В процеса на десквамация от горните слоеве на кожата отпадат индивидуални или съвкупност от клетки – сквами. Централна роля в тези процеси играе намаляването на силата на слепване между клетките в най-горните слоеве и лесното им откъсване. В същото време този междуклетъчен “цимент” трябва да се поддържа здрав и непроницаем в по-долните слоеве, което прави кожата една сигурна и непропусклива бариера. Всяко нарушение в този баланс води до акумулиране на частично закрепени клетки на повърхността със съответно задебеляване на епидермиса.

Снимка Wikipedia

Обновяването на епидермиса обичайно заема около 4 седмици. Това е периодът в който новите клетки постепенно се променят и бавно се придвижват до повърхността, където отпадат. Интересен факт е, че кератиноцитите притежават способността да се възобновяват с по-бързи темпове под въздействието на различни стимули като травма или възпаление. Това свойство умело се използва в естетиката и козметологията и включва разработване на различни процедури и козметика с цел подмладяване и обновяване на кожата.

Множество вътрешни и външни фактори нарушават процесите на десквамация:

  • Слънцето, вятърът и намалената влажност на въздуха водят до натрупване на повече клетки на повърхността и задебеляване на роговия слой.
  • Стареенето: с възрастта метаболитните процеси в кожата намаляват своята активност. Процесите на регенерация и ексфолиация също се забавят.
  • Овлажняването на кожата е нашата първа защита. Овлажнената кожа изглежда добре, но едновременно с това клетките, които са готови да отпаднат от повърхността се задържат и започват да се натрупват- кожата загубва блясъка си, става по-груба, задебелена и губи еластичност.

Тук на помощ идва козметичната ексфолиация:

  • Ексфолиацията повишава скоростта с която кожата се обновява. Тя премахва натрупалите се мъртви клетки на повърхността и стимулира производството на нови клетки. Кожата изглежда подмладена и подхранена.
  • Ексфолиацията премахва натрупалите се в порите конгломерати от оксидиран себум и кератин, подобрява отделянето на себум на повърхността и пречи на разширяването им.
  • Съдържанието на кислород в горните слоеве на кожата се увеличава и се подтиска развитието на патогенни микроорганизми.
  • Уплътненият епидермис пречи на проникването на вещества в кожата. Отслояването на най-горните слоеве на епидермиса улеснява проникването и въздействието на активни вещества и увеличава ефекта на прилаганите козметични средства.
  • Ексфолиацията премахва неравномерната пигментация и изравнява тена, защото заедно с мъртвите епидермални клетки отпада и съдържащият се в тях меланин.
  • Тя стимулира микроциркулацията и активизира метаболитните процеси в кожата. Ексфолиацията може да бъде постигната посредством пилинг с различни средства – механични, химически или ензимни въздействия или чрез тяхната комбинация. Скрабовете ексфолиират с помощта на абразивни частици с чиято помощ посредством триене се подпомага отделянето на мъртвите клетки и се получава механично полиране на повърхността на кожата.

Химическият пилинг ексфолиира с спомощта на различни киселини, а ензимният пилинг използва въздействието на различни ензими. Действието им разхлабва връзките между мъртвите клетки и подпомага отпадането им. Денатурираните белтъци в епидермиса и дермата предизвикват отделянето на провъзпалителни субстанции и предизвикват контролирано възпаление. Това засилва оздравителните процеси в кожата и води до повишено производство на колаген, еластин, преструктуриране на епидермиса и увеличаване на обема на дермата.

Кожата придобива свежест и младежки вид.

През последните години повърхностните пилинги придобиват все по-голяма популярност поради тяхното деликатно въздействие,минимални странични ефекти и оптималното съотношениеефективност спрямо цена. Безопасната употреба и висока ефективност направи възможно включването на плодови киселини в много козметични продукти за домашна употреба. Пилингите са подходящи за всички типове кожа. При по-чувствителна или проблемна кожа предпочитаме по-деликатното въздействие на химическите пилинги пред по-абразивните скрабове. Козметичното ексфолииране може да се използва целогодишно, но твърде честата му употреба може да доведе до нарушаване на нормалния баланс в кожата. Оптимално е използването му 1-2 пъти седмично.


Referrences:
1. T Egelrud, Desquamation in the stratum corneum, Acta Derm Venereol supp 208 44–45
(2000)
2. Soleymani T, Lanoue J, Rahman Z. A Practical Approach to Chemical Peels: A Review of
Fundamentals and Step-by-step Algorithmic Protocol for Treatment. J Clin Aesthet
Dermatol. 2018;11(8):21-28.