Д-р Димова в помощ как да изберем подходящ продукт тяло за копринено гладка кожа

Малко статистика

Колкото и изненадващо да звучи, кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Кожната повърхност на възрастен човек заема около 2 кв.м. и общото ѝ тегло е 6-10 % от телесната маса. Свидетелство за това колко важен орган е кожата е фактът, че 5-10% от общото кръвообръщение отива за дейността ѝ. За един час през нея преминават цели 16 700 куб.см. кръв. Кожата изпълнява важни биологични функции: бариерна, защитна, терморегулаторна, сензорна, синтетична, секреторна, отделителна, имунологична, метаболитна, регенераторна. Става ясно, че игнорирайки кожата си, игнорираме изключително значима част от нашето тяло. Но дори и да си мислим, че полагаме достатъчно усилия, обикновено грижата за кожата приключва с
намазване на лицето. А неговата площ представлява едва 4,5% от общата ѝ повърхност.

А не е ли достатъчно да се грижим само за кожата на лицето си?

Кожата на тялото е покрита през цялото време и остава защитена! Кожата на тялото също е подложена на вредни въздействия и старее, макар и с по-бавни темпове. И тук с времето се натрупват проблеми, като сухота, хиперпигментации, отпусната кожа, стрии и целулит. Детергентите използвани при прането оставят множество химически вещества върху дрехите: ензими, избелващи вещества, парфюми, бои, които са в непрекъснат контакт с кожата, нарушават бариерната ѝ функция и предизвикват сухота, раздразнение и алергични реакции. Поради физиологичните особености в тези области с тези проблеми се справяме много по-трудно.

С какво е по-различна кожата на тялото от тази на лицето?

1. Космените фоликули и мастните жлези са резервоари на стволови клетки и мазнини, необходими за защитата и оздравителните процеси в кожата, но количеството им е редуцирано в областите извън лицето. Затова те заздравяват по-бавно и са по-податливи на увреждане.
2. Нивото на хидратираност на епидермиса също варира. Най-хидратирана е кожата на лицето и областта под мишниците, а най-слабо – кожата на предмишниците и бедрата. В областта на тялото количеството на мастните жлези е 8 пъти по-малко в сравнение с това на лицето. Това прави тези области по-податливи на дехидратиране поради недостатъчното количество себум. След вземане на душ и използване на измивни средства, защитния липиден слой допълнително се отмива. Способността на кожата да задържа влага намалява и с напредване на възрастта.
3. Дебелината на на епидермиса в областта на лицето е около 0.12 mm, докато тази на тялото е около 0.60 mm. Сухотата и ограниченото излагане на външни въздействия, допълнително намаляват естествената eксфолиация, удебелявайки още повече епидермиса. Това забавя неговото обновяване, улеснява размножаването на патогенни микроорганизми и затруднява проникването на активните вещества от козметиката.

Не може ли да използваме една и съща козметика и за лицето и за тялото?

При формулиране на козметичните средства винаги се вземат под внимание физиологичните особености на областта в която ще се използват. Както стана ясно кожата на лицето и тялото е коренно различна.

Кога трябва да започнем да ухажваме и кожата на тялото си?

Би било добре да се погрижим за кожата още преди да са се появили признаци на стареене и увреждане. Необходимо е да хидратираме цялото тяло поне веднъж дневно, а най-добре два пъти на ден. Началото може да бъде поставено със здравословен слой масло или лосион за тяло, които могат не само да помогнат на кожата да се възстанови и хидратира но и да забавят процесите на стареене. Необходимо е да приложим козметиката си веднага след къпане. Влажната кожа подпомага по–доброто проникване на активните вещества в кожата и усилва ефекта им. Веднъж седмично е добре да си направим скраб, защото недоброто отслояване на повърхностния слой и натрупването на мъртви клетки намалява ефекта на прилаганите средства.

Как да изберем козметика подходяща за тялото?

Козметичната формула за тяло трябва да решава специфичните проблеми на тази област – да хидратира, да подсили липидната мантия и възстанови бариерната функция на кожата, да улесни отпадането на мъртвите клетки и ускори обновлението и регенерацията на епидермиса.

Това са основните съставки, които трябва да се съдържат в продукта за тяло:

– Prickly pear seed oil – Масло от семената на бодлива круша. Неслучайно, това е едно от най-скъпите (а в био вариант цената скача няколко пъти) козметични масла. Извличането му е изцяло мануално и процесът продължава няколко дни. За добиването на 1 литър масло е необходимо обработването на половин тон плодове от кактус. Невероятно високото съдържание на Витамин Е се допълва от още един изключителен антиоксидант – бетаин, който не само защитава, но и стимулира обновяването на кожата. Това масло е много богато на есенциални мастни киселини, включително Омега-6,9, полифеноли, специални аминокиселини и витамин К. Есенциалните мастни киселини олеинова и линоленова се резорбират бързо и подпомагат бариерната функция, подсилвайки липидното съдържание на кожата. Аминокиселините стимулират синтеза на колаген, а витамин К осветлява хиперпигментациите.
– Маслото от маково семе допринася за балансиране производството на себум.
– Маслото от краставица е изключително богато на фитостероли, токофероли, токотриеноли и витамини С и В, които подсилват липидната бариера, поддържат водния баланс, успокояват и възстановяват еластичността на кожата. Стимулира се регенерацията на нови клетки.
– Масло от баобаб притежава антиоксидантни, регенераторни, противовъзпалителни свойства. Това масло се абсорбира бързо и чудесно овлажнява кожата. Маслото от баобаб успокоява, възвръща свежия вид на кожата и я прави мека и еластична.
– Масло от макадамия – високо съдържание на палмитолеинова киселина (omega-7), която прави здрав вид на кожата. Това масло прави кожата мека и я предпазва от дехидратация.
– Екстракт от сминдух – увеличава еластичността и хидратацията на кожата; намалява фотостареенето.

Руми сподели, че Хидратиращ лосион за ръце и тяло, серия GLOW най-добре хидратира кожат й и я предпазва, като увеличава еластичността и хидратацията й.


1. Boer, Magdalena & Duchnik, Ewa & Maleszka, Romuald & Marchlewicz, Mariola. (2016). Structural and biophysical characteristics of human skin in maintaining proper epidermal barrier function. Postepy Dermatologii I Alergologii. 33. 1-5. 10.5114/pdia.2015.48037.
https://www.researchgate.net/publication/298798322_Structural_and_biophysical_c haracteristics_of_human_skin_in_maintaining_proper_epidermal_barrier_function/do wnload
2. Sandby-Moler J, Poulsen T, Wulf HC. Epidermal thickness at different body sites: relationship to age, gender, pigmentation, blood content, skin type and smoking habits.. Acta Derm Venereol. 2003;83(6):410-3.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14690333
3. World Health Organization Dermal Absorption, Environmental Health Criteria document (EHC 235) https://www.who.int/ipcs/publications/ehc/ehc235.pdf?ua=1
4. http://www.codif-tn.com/wp-content/uploads/2016/02/HYDRASALINOL- BROCHURE-GB.pdf
5. https://www.victoriahealth.com/editorial/beauty-benefits-of-prickly-pear
6. https://oilhealthbenefits.com/baobab-oil/