Мнението на дерматологa за GLOW

Зимата е многолика. Понякога е особено жестока, когато бръснещият вятър и смразяващ студ са сковаващи. Понякога тя прави света по-красив и радостен, като прикрива зимната депресия с нежна белота.
За някои зимата е времето, което с удоволствие наблюдават през прозореца скрити в топлината на дома. А други, доброволно се предават на студа заради невероятното усещане, което носят гледките на снежни планини и дантелени дървета, кристално-чистият въздух и скоростта на зимните спортове.
Но, разбира се, всяко удоволствие се заплаща. Кожата не винаги може да се справи с предизвикателствата на зимата. И положението тогава не е никак поетично!

През есента и особено зимния период влажността на въздуха намалява постепенно. Кожата по-лесно губи влага, става суха и се лющи. След ледения ден навън разпускаме в любимата си топла вана или вземаме душ, което допълнително отмива защитния липиден слой. Домашното отопление също дехидратира и изтощава кожата. Големите температурни разлики разстройват работата на кръвоносните съдове и водят до зачервяване и разширени капиляри. По-калоричната храна и обилното хапване през този период води до обостряне на кожните проблеми.

Климатичните фактори оказват влияние на кожата на биохимично и ултраструкторно ниво. Ниските температури и понижена влажност се отразяват негативно на нейната бариерна функция. През зимата намаляват нивата на естествените овлажняващи фактори (natural moisturizing factors (NMFs))в епидермиса. Това заедно с променената плътност на корнеоцитите (най- външния слой клетки в кожата) обясняват защо сухотата и дерматитите са най-изразени през зимния период.

Всички знаем, че както сменяме дрехите в гардероба си с идването на зимата, така трябва да променим и грижата си за кожата. Тази зима исках да изпробвам нещо ново!

С GLOW – новият крем на Руми, реших да подходя “непрофесионално”- първоначално да го изпитам на кожата си, а след това да проверя състава му. Понякога не е лошо човек да се доверява и на сетивата си!
Хареса ми специалната опаковка и това, че е с двойна клапа, която не позволява да влиза въздух. Кремът излиза с мека и въздушна консистенция- приятно за докосване. Нанася се много лесно, естествено и без усилие. Не е нужно да се втрива, кожата мигновено го попива и остава едно приятно усещане за кадифена мекота. Кожата се чувства облекчена и олекотена- сякаш е загубила някакъв товар, може би, товара на зимата. Много добре хидратира. Не оставя никакво лъщене и неприятно омазняване. Кожата става мека, еластична и гладка. Да добавим и ефирния аромат на цитрус, който не се натрапва, но остава да витае. Цялостното ми усещане е като за чиста и мека вода изпита след дълго очакване – невероятно облекчение, благодарност и щастие! Направих му и “стрес тест” – на ски и в басейна. Получава му се добре. След басейн кожата е обезводнена, обезмаслена и обезобразена от химикалите във водата. Кремът бързо облекчава стягането, омекотява и успокоява кожата. В планината, студа, вятъра и слънцето правят кожата суха и груба, устните- нацепени и болезнени. Кремът и тук се справи блестящо, до сутринта устните ми бяха като нови, а кожата – готова за нови предизвикателства!

Работи!

Реших да проверя защо!
Според спесификациите основните съставки, които се съдържат са:

– Активирани мастни киселини:
Специално подбран микс от маслиново, бадемово, ленено и масло от бораго. Ензимна активация, която освобождава съдържащите се в тях ценни мастни киселини- олеинова, палмитинова, линолова, линоленова. Получава се чудесна смес от оригиналните триглицериди плюс мастни киселини, моно и диглецериди. Това подпомага не само по-добрата и лесна резорбция, но и моменталното им включване в клетъчния метаболизъм. Кожата се подхранва бързо и ефикасно на клетъчно ниво, без да оставя чувството на прекалено омазняване на повърността. Тази съставка, освен че овлажнява има добър противовъзпалителен ефект и повишава еластичността и антиоксидантната защита на кожата.

– Хиалуронова киселина:
Изцяло натурална, ниско-молекулярна хиалуронова киселина. Малката молекула изключително лесно прониква в долните слоеве на кожата и добре я хидратира. Задръжката на вода осигурява оптимална среда за работата на фибриноцитите. Подпомага синтеза на нов колаген и заздравява връзките между колагеновите влакна. Така намалява дълбочината на бръчките, регенерира и подмладява кожата. Улеснява по-лесното отделяне на старите клетки от повърхността, изравнява тена и прави кожата по-гладка. Подобрява бариерната функция и поддържа кожата мека, еластична и добре хидратирана.

– Активни пептиди от авокадо:
Микс от натурални белтъци, които стимулират и активират естествените процеси на защита и детоксикация в кожата. Подпомагат възстановяването на увредените от оксидативния стрес структури. Увеличават синтеза на собствената хиалуронова киселина, хидратират и увеличават обема епидермиса. Стимулират работата на ензимите, отговорни за правилното слепване на епидермалните клетки и нормализират процесите на десквамация. Вследствие се увеличава дебелината на изтънелия епидермис и се възстановява неговата бариерна функция.

Дори само тези съставки са достатъчни за да решат нашите зимни проблеми с кожата. А Руми е добавила още много прекрасни съставки и много любов!

Нека тази зима да си създадем специално настроение!
Нека да внесем малко блясък, малко кадифена нежност, фин аромат и мекота в живота си, за да може търпеливо и безпроблемно да дочакаме края на зимата!


A. K.A. Engebretsen, S. Kezic, C. Riethmüller, J. Franz, I. Jakasa, A. Hedengran, A. Linneberg, J.D. Johansen, J.P. Thyssen. Changes in filaggrin degradation products and corneocyte surface texture by season. British Journal of Dermatology, 2018; DOI: 10.1111/bjd.16150
B. https://www.caringeveryday.co.uk/skincare/effects-weather-has-on-your-skin
C. Lee SH, Jeong SK, Ahn SK. An update of the defensive barrier function of skin. Yonsei Med J. 2006;47(3):293-306.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688147/

2 thoughts on “Мнението на дерматологa за GLOW

  1. Здравейте, кремът има ли UV защита?

    1. Не, няма. Нанасяйте слънцезащитен продукт след него.

Comments are closed.