Всичко, което трябва да знаеш за слънцезащитата

[slider]

Как се осъществява слънцезащитата

Има 2 начина да се защитиш от слънчевите лъчи – чрез химични филтри или физични щитове (представи си Брат Пит с щит в Троя, о, да!). Повечето слънцезащитни продукти напоследък съдържат комбинация от двата вида.

1.Химичните филтри работят като абсорбират енергията от UV радиацията. Повечето химични филтри нямат мирис, цвят и не се усещат върху кожата, но също така може да причинят алергична реакция и дразнене.

2. Физичните щитове отблъскват слънчевата светлина. Те рядко причиняват алергична реакция, защото са натурални съставки и не се абсорбират в кожата. Но пък има недостатъка да оставят бял слой върху кожата.

UVA и UVB лъчите и каква е разликата между тях

И двата вида лъчи са форми на ултравиолетова светлина. UVB са лъчи с къса вълна, които проникват в горния слой на кожата и причиняват видимо изгаряне. Когато усещате болка, UVB вълните са преминали защитната бариера (ако сте поставили такава) и са нанесли щети на кожата. Много е важно да не позволяваш изгаряне (това означава, че не си спряла ултравиолетовите лъчи), особено системно, защото неконтролируемото излагане на слънце е предпоставка за злокачествени образувания.

UVA са лъчи с дълга вълна, които проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и са отговорни за състаряването, бръчките и даже потискане на имунната система. Слънцето ни дава живот, без него ние бихме загинали, но трябва да му се наслаждаваме с внимание 🙂

Кои са най-добрите слънцезащитни продукти

Когато избираш слънцезащитен продукт, внимавай изрично да е написано, че предпазва от UVB и UVA лъчите, защото и двата вида нанасят щети на кожата. Така че, ето условията за най-добрия слънцезащитен продукт:

 • Предпазва от UVB и UVA лъчи
 • Водоустойчив
 • Фактор на защита над SPF-15

Кои са слънцезащитните съставки, които осигуряват защита от UVA и UVB лъчите

В този раздел давам информация кои са химичните филтри, които защитават от UVA и UVB лъчите, но не ги препоръчвам…

Ако все пак решиш да използваш продукт с химични филтри, задължително избягвай тези:

Avobenzone (butyl methoxydibenzoylmethane или Parsol 1789) – химичен филтър, който се смята за нетоксичен и слабо дразнещ кожата. Но тъй като с времето ефективността му намалява, в продукти се комбинира с фото стабилизатори, които пък увеличават риска от дразнене и интоксикация. Изследвания показват, че се абсорбира в тялото и се открива в урината. Не се препоръчва за използване от деца и бременни. Ако не е подходящ за деца, защо е подходящ за възрастни. Това, което забелязвам в работата си с клиенти, които влизат във форма е, че те не дават купешки сладкиши на децата си, защото са вредни 🙁 , но възрастните ги хапват. Ако не би нанесла продукт на кожата на детето си, не го нанасяй и на своята 🙂 Ти също си ценна!

Benzophenones (Oxybenzone, Dioxybenzone) – това е един от най-старите химични филтри, използва се от 50 години и е възможно да причини дразнене на кожата.

Cinnamates (cinoxate, ethylhexyl p-methoxycinnamate, octocrylene, octyl methoxycinnamate) – това са много често използвани химични филтри, които поглъщат UVB лъчите. Най-често се срещат в основа за грим с SPF защита. Отново алергичните реакции са не малко възможни.

Ecamsule (Mexoryl SX) – съставка от органичен произход, която филтрира UVA лъчите. Тъй като еcamsule е киселина, най-често, за да се стабилизира ph на продукта, се използва силната основа triethanolamine.

PABA (para-aminobenzoic acid) – използва се в много продукти за слънцезащита около 1970 г. В днешно време рядко се използва, защото често причинява алергични реакции. Алергията е начин нашето тяло да каже, че нещо не му харесва. Понякога се случва да сме алергични и към натурални съставки, дори към храни, които са най-полезните на света 🙂 Но, все пак тук говорим за създадено в лаборатория съединение, което е направено с цел да ни защити от слънцето, но пък има голяма вероятност да ни нанесе други вреди. Да и аз вярвам, че понякога трябва да се избере по-малкото зло, НО, ако мога да избирам зло или добро, избирам доброто 🙂 Има и други, отлични начини да се защитим от слънцето, така че забравяме за PABA.

Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate) – слабо абсорбират UVB лъчите и обикновено се използват в комбинация с други филтри. А колкото повече химични филтри има, толкова по-голяма е вероятността да възникне някоя алергия, дразнене на кожата. И не е казано, че ще стане от първото ходене на море и мазане с химични филтри. Може да се окаже, че след 5 години, си алергична към множество козметични продукти 🙁 След време може да се окаже, че не можеш дори душ гел да си избереш, защото реагираш на продуктите 🙁 Затова, всеки ден се опитваме максимално да ограничаваме вредностите, които използваме.

Физическият щит е, според мен, най-добрият начин за предпазване от изгаряне

Представи си, че Брад Пит седи до теб на плажа и те пази с щита си (да, точно така, с щита си от Троя) 😉 Или си представи, че през цялото време си облечена с невидима дреха от глава до пети, която ти позволява да хващаш бронзов загар, но те пази от неслънчевата страна на слънцето 🙂 Цинков Оксид – отблъсква UVA и UVB лъчите и действа като физически щит. Слънцезащитните продукти за деца или за чувствителна кожа най-често съдържат цинков оксид, тъй като той има най-малка вероятност да причини дразнене на кожата. Никой не може да каже, че е невъзможно, защото, както по-горе написах, възможно е човек да има алергия дори от броколи 🙂 Но, все пак колко са хората алергични към броколи 😉

Засега не е открит по-безвреден и по-ефективен начин за защита от слънцето от цинковия оксид, по няколко причини:

 • Цинковият оксид не прави химическа реакция с кожата, както правят продуктите, базирани на химически филтри
 • Цинковият оксид остава върху кожата и играе ролята на физически щит срещу слънчевите лъчи, като ги отразява
 • Цинковият оксид действа оздравяващо на кожата.
 • Слънцезащитните продукти с цинков оксид действат веднага след нанасяне и не е нужно да се нанасят предварително. Въпреки, че обикновено се комбинира в продукта с масла, които изискват време да попият в кожата (20 минути)

За какво да се внимава с продуктите с цинков оксид

(да, и тук може да има подводни камъни)

Задължително трябва да е non nano zinc oxide, за да няма вероятност да проникнат в тялото. Все още тече дебат дали nano частиците на цинковия оксид могат да проникват през кожата, затова лично аз предпочитам, докато се реши дебатът, да използвам не нано цинков оксид, т.е. такъв с по-големи частици, които не проникват в тялото със сигурност.

Tази година Хавай забраниха използването на слънцезащитни продукти с оxybenzone, писах за него по-горе (и още химични филтри), защото те унищожават кораловите рифове. Насърчават използването на слънцезащитни продукти с цинков оксид и титаниев диоксид. За титаниевият диоксид предупреждението е да не е с високо съдържание, тъй като има дълъг срок на разграждане. Освен това, титаниевият диоксид е направен от токсичен тежък метал за разлика от цинковия оксид, който е направен при взимодействие на цинк и оксид.

Трябва ли да се нанася редовно слънцезащитният продукт

Да, трябва, независимо дали е с химически филтри или с физически щит.

Химичните филтри намаляват действието си с времето, не случайно в продуктите се добавят съставки, които да забавят този процес, и с които вероятността за дразнене и алергия нараства.

При физичните щитове, тъй като малките частички стоят върху кожата, без да попиват в нея, с времето те може да се изронят, или да ги забършем с хавлията, т.е. колкото по-малко частички остават по-кожата, толкова намалява защитата. Затова през известен период от време продуктите трябва да се нанасят отново. Например, ако само съм лежа на шезлонга и не съм ставала, забелязала съм, че физичните щитове ме предпазват по дълго. Ако обаче влизам във водата и после се забърша с хавлия, усещам, че трябва да нанеса отново слънцезащита. Хубавото на слънцезащитните продукти с физичен щит е, че можеш да видиш на кожата си дали имаш продукт или е време за подновяване на слоя 🙂 Т.е., не е като да се залежиш под слънцето и внезапно да разбереш, че вече си изгоряла 🙁

Слънцезащитата пречи ли на абсорбирането на витамин D от кожата

Не, не пречи – е краткият отговор.

Това, което прави слънцезащитата е да блокира UVB лъчите, като предотвратява изгаряне. На теория, използването на слънцезащита намалява абсорбирането на Витамин D. Но, на практика, малко хора използват достатъчно количество слънцезащитен продукт, така че да блокират всички UVB лъчи, или обикновено не нанасяме често продукт, така че абсорбирането на Витамин D да бъде засегнато. Австралийско изследване показва, че няма разлика между абсорбирането на Витамин D на 2 групи хора – едната, от които е използвала слънцезащитен продукт, а другата плацебо крем.

Хващаш ли тен, ако ти е силна слънцезащитата

Да, хваща се тен. Слънцезащитните продукти не могат да блокират 100% слънчевите лъчи. Счита се, че фактор SPF30 блокира, около 97% от лъчите, SPF50 блокира около 98%. Както става ясно, няма голям смисъл от продукти с над SPF 30. Другото важно нещо, което се пропуска, че слънцезащитните продукти трябва да се нанасят отново след около приблизително 2 часа (зависи и от фактора на защита, ако е по-нисък от SPF30, ще трябва по-често да се нанася).

Вярвам в това, че трябва да извличаме максимална полза от всичко. Докато гледам телевизия, правя упражнения за дупе 🙂 Докато пиша имейли, слагам на котлона да ни се готви вечеря. Е, понякога пицата е с доста хрупкава коричка и яйцата са твърдо сварени, но пак имаме готово ястие и съм отговорила на имейлите 🙂 Докато лежа на плажа и безопасно събирам слънчеви лъчи, искам кожата ми да се подхранва и кожата на моето слънчице да се лекува, ако е пуснало някоя бомба по-рано 🙂

Слънцезащитният продукт трябва да:

 • Да защитава от UVA и UBB лъчи
 • Да е с SPF 30
 • Да е толкова безопасен, че да е подходящ и за деца
 • Да заключва влагата в кожата. Морската вода и слънцето изпиват нашата кожа, трябва да им противодействаме 🙂
 • Да има ефект срещу фотостареене
 • Да подхранва и хидратира
 • Да регенерира, т.е. да има anti age ефект
 • Да не оставя силно видим бял слой, да е възможно най-малко забележим. Защото знаех, че няма как с физически щит да не се вижда леееко бяло. Това постигнахме с едно НЕВЕРОЯТНО масло, за което и кралските особи биха ни завидели, че го използваме 🙂
 • Да може да се използва и в градски условия, независимо от сезона

Източници:
Marks R1, Foley PA, Jolley D, Knight KR, Harrison J, Thompson SC. The effect of regular sunscreen use on vitamin D levels in an Australian population. Results of a randomized controlled trial. link

Norval M1, Wulf HC. Does chronic sunscreen use reduce vitamin D production to insufficient levels? link

David B. Buller, Ph.D., Peter A. Andersen, Ph.D., Barbara J. Walkosz, Ph.D., Michael D. Scott, Ph.D., Julie A. Maloy, M.S., Mark B. Dignan, Ph.D., and Gary R. Cutter, Ph.D. Compliance with Sunscreen Advice in a Survey of Adults Engaged in Outdoor Winter Recreation at High Elevation Ski Areas. link

2 thoughts on “Всичко, което трябва да знаеш за слънцезащитата

 1. Нанася се като всеки крем. Не е нужно да се разрежда. Може да се използва върху бебета. Пробвай и ще видиш, че не свършва толкова бързо.

 2. Консулитирай състава на продукта с дерматолог.

Comments are closed.